El este omul care facturează 100.000 de euro/lună Primăriei. Chirica: „Mititelu nu mai are ce căuta la CET!”

0
755

Miza războiului este patrimoniul de zeci de milioane de euro al termocentralei, pe care lichidatorul Corneliu Mititelu vrea să-l vândă  „Din punctul nostru de vedere, domnul Mititelu nu mai are ce căuta la CET. Am obținut înlocuirea sa”, a spus primarul Mihai Chirica  În schimb, Mititelu trimite primăriei o factură de 100.000 pe lună pentru instalațiile folosite în prezent de Veolia

Un război crâncen, care durează de aproape trei ani de zile și care a trecut demult de faza unor plângeri penale depuse la DNA, ajungând azi în stadiul în care cele două părți își solicită una alteia despăgubiri de milioane de euro. Este vorba despre războiul dintre Corneliu Mititelu, care se bate cu disperare să rămână lichidator la SC CET Iași SA, dintr-un motiv destul de simplu și anume acela că din lichidarea patrimoniului termocentralei încasează comisioane considerabile, și municipalitate care se luptă cu disperare să-l scoată din această afacere considerând că practicianul în insolvență a săvârșit o groază de abuzuri.

Primarul Chirica: „Noi l-am înlocuit pe Mititelu”

În data de 25 mai anul acesta părea că municipalitatea ieșeană reușise o primă mare victoria împotriva lui Mititelu. Astfel, în ședința Adunării Creditorilor a CET Iași din s-a propus înlocuirea firmei de practicieni a lui Mititelu, Management Reorganizare Lichidare, cu firma Capital Insol S.P.R.L filiala Iași pentru care se stabilise și un onorariu de 2.000 euro pe lună. Numai că Mititelu a  contestat în instanță această propunere și din acest motiv a rămas să împarta cașcavalul din lichidarea CET. „Eu știu că am reușit să-l înlocuim pe domnul Mititelu de la CET. El a contestat decizia Comitetului Creditorilor și a pierdut. Nu înțeleg de ce mai publică rapoarte despre CET”, a a spus primarul Mihai Chirica.

Factură de 100.000 euro pe lună

În replică, Mititelu a început de vreo jumătate de an să trimită municipalității o factură de circa 100.000 euro pe lună. Suma reprezintă un soi de „chirie” pe care primăria ar trebui să o plătească  pentru instalațiile pe care le-a luat de la CET și le-a dat spre folosință către Veolia. „Având în vedere împrejurarea că municipiul Iași nu și-a îndeplinit obligația de predare a bunurilor, iar acest lucru aduce prejudicii CET Iași, lichidatorul judiciar a înregistrat la Primăria Iași adresa nr.9750/2.05.2017 privind plata unor daune interese în valoare de 408.057 lei, aferente lunii aprilie 201”, se arată în ultimul raport de activitate pe care Mititelu l-a publicat în  Buletinul Procedurilor de Insolvență, în calitate de lichidator al CET.

Susține că are o sentință judecătorească

Management Reorganizare Lichidare S.P.R.L susține că are și argumente juridice să solicite acești bani. Astfel, încă din anul 2012, MLR a solicitat Tribunalului Sindic să dispună anularea contractului de locațiune încheiat de primărie cu Dalkia (în prezent Veolia) și restituirea bunurilor către CET. Prin sentința nr.303 din 2.06.2015 a Tribunalului Iași a fost admisă în parte acțiunea formulată de MLR.  Astfel, a fost constatat încetat de drept contractul de locațiune înregistrat cu nr.86009/2014 la Primăria Iași și s-a dispus restituirea bunurilor. De asemenea, instanța a respins cererea MLR de a obliga primăria la plata unor daune moratorii, constând în dobânda legală calculată de la data de 5.05.2014 și până la data îndeplinirii efective a obligației de predare a bunurilor. Împotriva soluției pronunțate lichidatorul judiciar a înregistrat apel prin care a solicitat schimbarea în parte a hotărârii apelate în sensul admiterii capătului de cerere având ca obiect obligarea pârâtului la plata unor daune moratorii, constând în dobânda legală calculată de la data de 5.05.2014 și până la data îndeplinirii efective a obligației de predare a bunurilor. La termenul din data de  13.01.2016, instanța a respins apelurile formulate de CET Iași prin lichidator și municipiul Iași prin primar.

Primăria: „Instalațiile sunt în domeniul public”

Împotriva deciziei pronunțate de Curtea de Apel atât lichidatorul judiciar cât și municipiul Iași au formulat recurs, dosarul fiind înaintat către Înalta Curte de Casație și Justiție. Practic, având în vedere deciziile de mai sus, MLR a obținut deocamdată o sentință definitivă care prevede că CET poate să-și recupereze instalațiile. Acesta este motivul „legal” care-i permite lui Mititelu să trimită municipalității o factură de 100.000 euro pe lună pentru folosința  bunurilor CET. Cu toate acestea municipalitatea susține că Mititelu nu a câștigat nimic. Asta deoarece municipalitatea s-a adresat instanțelor din Capitală cu o cerere de introducere în domeniul public al Consiliului Local a tututor instalațiilor termocentrale solicitare care a fost aprobată de magistrați.

„Acum instalațiile CET sunt în domeniul public al Consiliului Local. Nu știu ce mai vrea domnul Mititelu care nici măcar nu mai are calitatea de lichidator al CET”, a adăugat primarul.

A vrut și bani dar a pierdut

Acordarea unor despagubiri către CET pentru că instalațiile sunt folosite de Veolia a făcut însă obiectul altui dosar deschis de lichidator. Acest dosar are numarul 581/99/2015 și s-a judecat în primă instanță tot la Tribunalul Iasi. În acest dosar, magistrații ieșeni au decis efectuarea unei expertize contabile. MLR solicită municipalității să plătească o factură totală de 23.646.059 lei, adica circa 5,3 milioane euro, pentru intreaga perioada in care retelele de termoficare au fost folosite de Dalkia si nu de CET. Acești bani ar fi trebuit să ajungă în conturile CET. MLR a mai adăugat în cererea respectivă că ar putea să vândă municipalității retelele și centrala contra unei sume de 29 milioane euro.

„Vă rugăm să obligați reclamanta la plata contravalorii bunurilor revendicate 1.299.950.700  lei, precum si la obligarea platii contravalorii reparațiilor în sumă de 164.922.573 lei”, se mai arata in cererile depuse de Mititelu.

Lichidatorul a pierdut acest proces în luna martie a.c când Curtea de Apel Iași a pronunțat o sentință definitivă în acest dosar.

Plângere la DNA

Acest război a început când Gherghe Nichita era primar al municipiului Iași. Fostul primar a depus la DNA Iași o plângere penală împotriva lui Mititelu. În plângerea respectivă primăria l-a acuzat pe Mititelu că a vândut abuziv mai multe instalații ale centralei de termoficare, fiind vorba despre sisteme absolut necesare producerii agentului termic. Ulterior, DNA – Serviciul Teritorial Iași a transmis că în acest dosar a început urmărirea penală „în rem”, adică asupra faptelor.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments