Vlad Nedelcu: ” În dragoste și în politică nu poți să îți faci planuri!”
Răzvan Timofciuc:” În politică nu se implică îngeri, ci tipologii diferite de oameni, pe care le regăsim şi în societate.”
Puține dintre „tinerele speranțe” ale politicii au confirmat. Ba dimpotrivă, cele mai multe au dezamăgit. Vlad Nedelcu, consilier local al PSD, și Răzvan Timofciuc, de la PNL, țin să ne convingă că ei nu vor dezamăgi. „Lupii tineri” se numără printre cei mai tineri aleși care au ajuns în forul „legislativ” din Palatul Roznovanu și de aceea i-am ales pe ei să ne spună cum se vede urbea din perspectiva tânărului politician, ce pot să doresc și ce pot să facă pentru comunitate, ce modele și-au ales, dar și ce visuri au.
- De ce ați intrat în politică și cum s-a produs acest pas?
Vlad Nedelcu: Am intrat în politică la îndemnul colegilor și al prietenilor, în primii ani de liceu. Eram și atunci un spirit civic activ, implicat într-o sumedenie de proiecte sociale. Nu cred că aș fi reușit să urmez alt drum pentru că în familia mea se făcea politică. Mama era, la acea vreme, implicată în viața politică a județului Iași. Am luat „microbul” fără să îmi doresc neapărat acest lucru. Chiar și străbunicul meu, Costache Nedelcu, zis a Teofanei (Grecoaica), a fost Ajutor de Primar al Comunei Pașcani. Fiu de grecoaică, posesor al unei biblioteci de calitate, a dorit probabil să se implice în societatea pășcăneană de la sfârșitul secolului XIX, pentru a implementa „Politika” lui Aristotel. Constantin Ciopraga și-l amintea „ca un veritabil om politic care se dăruia comunității pășcănene”. Ceilalți străbunici au fost implicați în politică sau administrație. Au fost la conducerea unor instituții din cadrul C.F.R. Au „școlit” la rândul lor alți viitori politicieni. Bunicul meu, Niculae Nedelcu, a fost maestrul viitorului primar al Pașcaniului, Neculai Rățoi. Un văr de-al mamei a fost Ministru în mai multe guverne P.S.D. Așadar, nu aveam cum să nu încerc și politica.
Răzvan Timofciuc: Am intrat în Partidul Naţional Liberal acum 10 ani, la vârsta de 18 ani. Am făcut-o pentru că la PNL era o gaşcă de tineri frumoasă, activă pe plan local, cu iniţiative care mi-au stârnit curiozitatea. Trebuie să recunosc că nu curajul lui Ionel Brătianu, viziunea lui Nicolae Gane sau verticalitatea lui Gheorghe I. Brătianu m-au determinat să aleg Partidul Naţional Liberal, nici lectura profundă a scrierilor cu miez liberal ale lui Adam Smith, Alexis de Tocqueville sau Benjamin Constant. Atunci, la 18 ani, am ales să mă înscriu în PNL din nevoia de a cunoaşte tineri, la acea vreme de vârsta mea, care, la fel ca mine, erau dornici să se implice în comunitate.
- Ce trebuie să facă un tânăr într-un partid politic ca să depășească condiția de ”lipitor de afișe”?
Vlad Nedelcu: Eu am lipit multe afișe în cei 12 ani de când sunt în politică. Unele din acestea le-am lipit în campaniile electorale când am candidat pentru un mandat de Consilier Local al Municipiului Iași sau de Deputat în Parlamentul Romaniei. Nu este nicio rușine în a face acest lucru. Condiția oricărui om poate fi depășită doar cu ajutorul moralității ireproșabile a fiecăruia. Puterea de a ne face remarcați rezidă în noi.
Răzvan Timofciuc: Un tânăr într-un partid nu are, automat, condiţia de “lipitor de afişe”. Este o prejudecată, de multe ori, maliţioasă. Un tânăr poate promova, în interiorul unui partid, dacă are idei pe care să le apere, curaj să le afirme şi să îşi formeze o politică de alianţe sănătoasă în cadrul partidului pentru a le susţine. Este foarte importantă libertatea de acţiune pe care ţi-o conferă independenţa economică.
- Politica a dat exemple de tineri cotați ca fiind de viitor, dar care, în final, s-au compromis. Cum poate un politician tânăr să rămână integru și să respecte ceea ce promite în campaniile electorale?
Vlad Nedelcu: Poate „cotația” a venit din partea unora care nu au avut fler sau au pariat greșit. Politica nu poate da exemple, doar istoria o poate face. Politica reprezintă o stare de spirit. E un sentiment colectiv, efemer. Compromiterea în politică se realizează, după părerea mea, cu concursul altor factori care nu țin de ideologie sau de doctrină. Aici intervine partea „murdară” a politicii facută de oameni slabi. Acea lume subterană, care fabrică politicieni și nu oameni politici. Nu poți fi dezamăgit ca cetățean dacă ești corect informat. Ca să poți respecta promisiunile din campania electorală nu trebuie să faci decât un singur lucru: să nu promiți nimic din ce nu poți înfăptui. În ceea ce mă privește, realizările sunt cele care vorbesc de la sine.
Răzvan Timofciuc: La tineri nu funcţionează o ierarhie a valorilor diferită faţă de “seniori”. Un tânăr rămâne integru dacă are un sistem de valori şi un set de principii puternic internalizate, după care trăieşte şi după care se ghidează în toate aspectele vieţii, nu doar în politică. Decalogul e valabil şi pentru tineri, şi pentru “seniori”. Nu există o “reţetă” pentru a fi integru, cred că ţine de educaţie, de valorile în care crezi şi pe care ţi le asumi, ţine de caracterul şi modul cum se raportează la sine şi la viaţă fiecare dintre noi. În politică nu se implică îngeri, ci tipologii diferite de oameni, pe care le regăsim şi în societate. Pentru că politica este, în fond, oglinda societăţii. Aşa cum în politică există canalii, escroci şi mincinoşi, care îi mint pe alegători, aşa există şi în societate, pe toate palierele ei, canalii, escroci şi mincinoşi.
- Care este modelul dumneavostră politic din toate timpurile? Dar contemporan? De ce?
Vlad Nedelcu: Petre P. Carp (1837, Iași – 1919, Iași) este o mare personalitate a politicii românești. De ce? Invit cititorii care nu i-au cunoscut biografia să descopere marile calități morale ale acestui om politic. În context contemporan, un model poate fi Donald Trump.
Răzvan Timofciuc: Modelul politic “istoric” este Ronald Reagan, preşedinte SUA în anii `80. Este un model pentru că politica, în fond, este o piaţă a ideilor, unde “vânzătorii”, pentru voturi, sunt politicienii, iar “cumpărătorii” sunt alegătorii. Odată puse în practică, aceste idei organizează societatea într-o formă sau alta. Îmi place Ronald Reagan că a fost un om politic al ideilor, care a apărat cauza libertăţii şi a liberalismului economic cu o consecvenţă şi curaj incredibile, într-un moment când civilizaţia occidentală, civilizaţia democraţiei-liberale avea nevoie de asta. În plan naţional, modelul politic “istoric” este Ion Ghica, un erudit şi diplomat care a vorbit despre nevoia ca ţara noastră să fie o naţiune fondată pe valorile liberalismului anglo-saxon într-un moment când naţionalismul etnicist şi protecţionismul economic făceau furori în spaţiul românesc şi Europa… Modelul politic contemporan este Mark Rutte, prim-ministrul Olandei. Sobru, cult, poliglot, cu convingeri liberale, capabil să ţină o conferinţă despre Karl Popper sau Isaiah Berlin sau să discute fără inhibiţii despre viitorul Uniunii Europene.
- De ce ați făcut pasul către Consiliul Local Iași? Ce v-ați propus să realizați pentru comunitate în cei patru ani de mandat?
Vlad Nedelcu: Ca membru al Consiliului Local al Municipiului Iași pot să fiu implicat în viața administrativă a Iașului. De aici pot să implementez proiecte pentru Iași. Mi-aș dori ca în cei patru ani de mandat să ajut cât mai mult, alături de Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, ideea înființării unui Centru de Arta Contemporană în Iași. Dar evident, toate proiectele Iașului și ale echipei Partidului Social Democrat, din care fac parte, sunt proiectele cu care mă identific.
Răzvan Timofciuc: Am ales să fac pasul către Consiliul Local pentru că, la nivel local, calitatea administraţiei locale are un impact semnificativ pentru ieşeni. Am ales să mă implic pentru a contribui la transparentizarea activităţii Primăriei, reducerea cheltuielilor inutile, care afectează în mod direct iniţiativele private, liberalizarea serviciilor din cadrul Primăriei care pot fi prestate de către piaţa liberă, simplificarea interacţiunii cetăţeanului cu administraţia locală şi reducerea nivelului de birocraţie şi reglementare la nivelul Municipalităţii.
Primăria are resurse suficiente pentru a schimba în bine faţa oraşului. Problema este că ele sint administrate prost, heirupistic, fărâmiţate în zeci de cheltuieli care nu au niciun impact pentru comunitate. Mi-am propus să fiu avertizorul de integritate din Consiliul Local.
- Din punctul de vedere al evoluției carierei politice, unde vă vedeți peste 10 ani?
Vlad Nedelcu: În dragoste și în politică nu poți să îți faci planuri!
Răzvan Timofciuc: În arena, luptând pentru ideile în care cred.
- Sunteți o persoană tânără. Cum se poate distra o persoana publică fără ca viața personală să îi afecteze cariera politică?
Vlad Nedelcu: Eu mă distrez ca orice tânaăr de vârsta mea (29 de ani). Însă fiind un pasionat colectionar de artă, îmi place să citesc carte veche, să mă întâlnesc cu alți colecționari și să discut despre artă. Iubesc să vizitez muzee, ador să achizitionez obiecte de artă. Aceasta mare pasiune îmi aduce satisfacții intelectuale, și e modul cel mai frumos de petrecere a timpului liber.
Răzvan Timofciuc: Cu cumpătare, moderaţie şi fără excese.
Rareș Neamțu