Conducerea de la Școala Waldorf intenționează să mute copiii care învață la clasele „pregătitoare” – a III-a, într-o locație total insalubră cu pericole care pândesc la tot pasul Părinții s-au revoltat, au semnat o petiție comună, dar conducerea unității de învățământ susține că aceștia nu au motive de îngrijorare „Avizele sunt cele care ar trebui să fie în momentul acesta”, a declarat Simona Harp, directorul Waldorf
La mai puțin de o lună de la începerea noului an școlar, părinții copiilor de la școala Waldorf Iași sunt revoltați de condițiile în care vor învăța cei mici. Instituția de învățământ se extinde cu un corp, în care vor învăța copii din ciclul primar. Este vorba de o clădire aflată în vecinătate, respectiv fostul cămin al Metalurgiei.
Noua locație, pericol pentru copiii lor
„Este vorba despre fostul cămin de la Metalurgie și cantina de acolo. Clădirea este sub orice critică. Cantina arată ca imobilele recent demolate în Păcurari. Cad ziduri, balustrade, este plin de șobolani, spațiul de joacă este plin de găuri de aerisire de la fosta fabrică metalurgică. Nu este normal așa ceva, acolo vor fi copii mici care se vor juca. În clădirea aceea au fost dormitoare, care vor fi transformate în săli de clasă, săli mult mai mici decât cele actuale. Ba mai mult, nu sunt emise avize DSP, ISU sau autorizații de construire, de schimbare de destinație sau funcționare. Asociația de părinți a reabilitat sala de sport fără niciun fel de sprijin financiar din partea școlii.Este revoltător!”, spune un părinte.
Părinții s-au unit și au semnat o petiție
Părinții au lansat și o petiție în care cer directorului explicații cu privire la modul în care s-a decis mutarea copiilor din corpul principal, în căminul dărăpănat: „Solicităm respectuos prezentarea actului (proces-verbal, hotărâre, dispoziție etc.) care stă la baza deciziei de a muta o parte din copii din ciclul de învățământ primar din blocul central al școlii în spațiile de cămin. Conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar(…) conducerea școlii are obligația de a comunica deciziile care vizează activitățile instituției de învâtământ.
De asemenea, în baza aceluiași regulament, vă rugăm să prezentați procesele-verbale ale ședințelor de consultări cu părinții sau alte acte care să demonstreze consultarea părinților și să arate opinia acestora în legătură cu problema dată (mutarea unor copii în altă clădire).
Totodată, bazându-ne pe prevederile Regulamentului Cardu, ”Art. 21. — (1) În exercitarea funcției de conducere executivă, directorul are următoarele atribuții: e) coordonează procesul de obținere a autorizațiilor și avizelor legale necesare funcționării unității de învățământ; f) asigură aplicarea și respectarea normelor de sănătate și de securitate în muncă”, solicităm respectuos prezentarea tuturor avizelor necesare conform legislației în vigoare, dintre care menționăm: avizul DSP care sa certifice schimbarea de destinație din cămin în școală primară, Autorizația de construire sau de funcționare și alte avize necesare conform cadrului normativ în vigoare. ”
200 de copii vor fi mutați
De asemenea, părinții susțin că vizați de decizia de mutare în noua clădire sunt aproximativ 200 de copii, care nu vor fi în siguranță.
„Sunt tot felul de pericole pentru copii. Curtea interioară, care este foarte mică, este plină de gropi imense, fier-beton ieșit în exterior și găuri de aerisire. Cei 200 de copii care ar trebui să se mute în acea clădire nu vor fi în siguranță. Doamna director ne-a spus că urmează să vină cineva de la Primărie săptămâna cealaltă, o echipă care să facă niște amenajări, cum ar fi turnarea unui strat de asfalt. Am facut și o petiție în acest sens, iar din câte am auzit, răspunsul nu este unul pozitiv”, declară o mamă.
Gunoaie și șobolani
Chiar dacă Primăria spune că o să îngrădească și o să amenajeze căminul, familiile elevilor sunt îngrijorate din cauza șobolanilor care umblă în voie prin clădirea aflată în paragină, la doi pași de școală.
Contactată telefonic, directorul Simona Hrap spune că: „Noua locație este în pregătire, se igienizează, se pregătește pentru începutul anului școlar și lucrările vor fi gata până pe 11 septembrie. Cantina, care intr-adevăr este foarte degradată, va fi îngrădită de Primărie.
Totodatăm șefa școlii Waldorf nu a putut preciza dacă noul corp de clădire dispune de autorizație de funcționare.
„Avizele sunt cele care ar trebui să fie în momentul acesta”, a spus aceasta.
Andrei VILICHE