„Porumboiu ne-a luat terenul cu japca”. Revoltă într-o comună de lângă Iași

0
914

Zeci de cetățeni din Dobrovăț se plâng că firma Comcereal Vaslui de care se leagă numele lui Adrian Porumboiu le-a falsificat semnăturile pentru a le pune stăpânire pe terenurile agricole  „Contractele sunt  false, noi nu am vrut să le prelungim pentru că noi nu le-am prelungit deoarece ei nu sunt serioși”, au susținut oamenii  „Eu am vândut Comcereal din anul 2014. Eu nu mai știu ce s-a întâmplat după aceea”, a spus Adrian Porumboiu

Revoltă și zeci de plângeri penale în comuna Dobrovăț unde localnicii acuză că le-au fost falsificate semnăturile pentru ca firma Comcereal Vaslui de care se leagă numele lui Adrian Porumboiu, să pună stăpânire pe terenurile agricole. Situația s-a acutizat în ultimele săptămâni când sătenii au constatat că și anul acesta, Comcereal Vaslui plătește în bătaie de joc arenda pentru terenurile pe care le lucrează în comuna Dobrovăț. Deși renumitul arbitru de fotbal susține că nu mai are nici o legătură cu Comcereal Vaslui, deoarece și-a vândut părțile sociale de la sfârșitul anului 2014, s-ar părea că problemele au început când Adrian Porumboiu încă manageria cunoscuta firmă agricolă. Astfel, Comcereal Vaslui lucrează în arendă circa 625 hectare în Dobrovăț încă din anul 2000. Cele  peste 600 de familii din Dobrovăț care aveau încheiate contracte cu Comcereal au fost mulțumite până în anul 2014, când societatea a început să înregistreze restanțe la plata arendei. Conform înțelegerii, Comcereal Vaslui era obligată să plătească arenda în cereale dar au fost și situații în care cei care au pus la dispoziție terenurile agricole au acceptat să primească bani. După cum s-a mai precizat, din 2014 și până în prezent, Comcereal Vaslui a început să înregistreze întârzieri la plata situație care i-a determinat pe țărani să pune întrebări legate de contractele pe care le semnaseră cu firma lui Porumboiu. Cu această ocazie au constatat și șefii Primăriei Dobrovăț că cei mai mulți dintre cetățeni nu au primit de la Comcereal un exemplar al contractului de arendă așa cum prevede legislația.

Nereguli în documente

De când a început scandalul și reclamațiile la adresa Comcereal s-au înmulțit, reprezentanții firmei au început să prezinte la Primăria Dobrovăț mai multe tabele centralizatoare cu contractele de arendă pentru cele 625 hectare lucrate în Dobrovăț. Problema este că în cazul a zeci de familii s-au prezentat mai multe variante de contracte, iar oamenii spun că nu-și recunosc semnătura. Situația este gravă deoarece în baza acestor contracte de arendă Comcereal Vaslui a încasat subvenții europene. În luna mai a anului 2017, Comcereal a depus la Primăria Dobrovăț trei tabele centralizatoare pentru declarația de suprafață, unul pentru 621,5 hectare, unul pentru  617,27 hectare și unul pentru o suprafață de 617,17 hectare. De asemenea, Comcereal Vaslui a prezentat la Primăria Dobrovăț două „seturi” de contracte de arendă. În primul rând au fost prezentate un set de contracte semnate în anul 2012, care ar fi fost valabile până în anul 2017. După aceea, Comcereal a mai prezentat un set de contracte semnate cu aceleași persoane cu care s-ar fi înțeles în anul 2012. De această dată însă aceste contracte ar fi fost semnate în anul 2014 cu valabilitate până în anul 2024.

„Noi nu am semnat”

Oamenii susțin că aceste contracte care ar fi fost semnate în luna martie a anului 2014 sunt false.

„Asta nu-i semnătura mea. Eu nu le-am semnat contract pe 10 ani pentru că nu sunt serioși”, a spus ieri Lucreția Dorneanu, după ce a văzut că la primărie s-a depus un contract pe care l-ar fi semnat cu Comceareal în anul 2014.

Femeia era însoțită de alte trei vecine, care, de asemenea, nu-și recunoșteau semnătura pe contractele de arendă depuse la primărie. Până ieri însă, alte zeci de persoane din Dobrovăț au notificat primăria în legătură cu faptul că le-ar fi fost  falsificate semnăturile pe contractele respective.

„Zeci de cetățeni s-au plâns la primărie reclamând că întâmpină greutăți mari în relația cu Comcereal. Sunt cetățeni care spun că nu și-au primit arenda din anul 2014. Foarte mulți susțin că le-au fost falsificate semnăturile pe contractele de arendă. Au fost probleme și în anii anteriori. Eu personal m-am prezentat de câteva ori la biroul domnului Porumboiu pentru a rezolva lucrurile. În legătură cu aceste falsuri luăm în calcul să sesizăm și noi autoritățile judiciare. Asta deoarece și primăria eliberează adeverințe pentru subvenții și dacă vom constata că respectivele contracte nu sunt valabile vom fi nevoiți să formulăm o sesizare fiind vorba de fonduri europene”, a spus Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.

Săteni agresați de Comcereal. Plângeri penale

O parte dintre sătenii care au constatat că li s-au falsificat semnăturile au sesizat deja Poliția. Au fost însă și situații în care sătenii nemulțumiți de relația cu Comcereal au vrut pur și simplu să-și recupereze terenurile dar au fost agresați fiind alungați de pe proprietatea lor.

„Am vrut să-mi iau terenul înapoi, iar cei de la Comcereal au sărit la mine la bătaie. Ei îmi lucrează pământul, dar mie nu mi-au dat nici un contract de arendă. Am aflat și eu că mi-au falsificat semnătura și probabil de aceea nu au vrut să-mi dea un exemplar după contractul de arendă. Eu am depus plângere penală”, a spus Ionel Câșlaru, un bătrân de 66 de ani din Dobrovăț.

Arendă plătită ca la câini

Probabil din cauza scandalurilor iscate, Comcereal Vaslui a început zilele acestea să plătească arenda pentru anul 2016.

După cum arată și fotografiile realizate de jurnaliștii 7 Est, acest proces se desfășoară însă într-o manieră degradantă. Astfel, în centrul comunei este adusă câte o remorcă plină cu grâu, se desfac obloanele iar grânele cad pe asfalt formând o grămadă  asupra căreia se năpustesc zeci de oameni cu sacii.

„Zilele trecute unei femei i s-a făcut rău în această înghesuială și a fost luată cu ambulanța. Oamenii se îngesuie de frică că nu vor mai prinde grâu și vor fi amânați cu arenda pentru anul viitor. Cum să faci contract pe 10 ani cu o asemenea firmă?”, a spus Constantin Postelnicu.

Celelalte companii de profil din județ plătesc arenda într-o manieră civilizată. Astfel, arendatorii sunt chemați la depozitul firmei de unde ridică sacii cu cereale gata încărcați, semnează de primire pe un tabel după care pleacă acasă cu căruța plină.

Porumboiu se spală pe mâini: „Eu am vândut”

Jurnaliștii 7 Est au stat ieri de vorbă cu zeci de cetățeni din Dobrovăț legat de modul în care  colaborează cu Comcereal Vaslui.  Toți au semnalat aceleași probleme și anume plata cu întârziere a arendei și falsificarea semnăturilor de pe contractele de arendă. De asemenea, după cum s-a arătat și mai sus, oamenii au spus că problemele au început să se agraveze în 2014 când Adrian Porumboiu era acționar și șef peste grupul de firme din care făcea parte și Comcereal. De altfel, în timp ce stăteau de vorba cu jurnaliștii 7 Est și se refereau la firma din Vaslui oamenii foloseau sintagma „Comcerealu’ lui Porumboiu”. Cu toate acestea, Adrian Pormboiu spune că și-a vândut acțiunile de la Comcereal în anul 2014 și prin urmare nu are nici oo legătură cu problemele apărute la Dobrovăț. Facem însă precizarea că cele mai multe dintre contractele de arendă reclamate ca fiind false au fost încheiate în martie 2014, când Adrian Porumboiu nu-și vânduse acțiunile și începeau să se înregistreze întârzieri la plata arendei.

„Eu nu am nici o treabă, eu am vândut Comcereal la sfârșitul anului 2014. Eu nu mă ocupam de contracte la Comcereal, aveam angajați care se ocupau de asta. Când eram eu la Comcereal nu se înregistrau întârzieri la plata arendei. Eu nu am nici o treabă cu acele contracte de arendă despre care se spune că sunt false, nu sunt implicat în povestea asta”, a spus telefonic Adrian Porumboiu.

Dosar de insolvență de doi ani

După ce Porumboiu s-ar fi retras din această afacere, Comcereal Vaslui a  început să fie asaltată de cereri de deschidere a procedurii de insolvență. Cererile creditorilor au fost cumulate în dosarul 2476/89/2015 înregistrat la Tribunalul Vaslui și strămutat la Iași. Magistrații ieșeni nu au pronunțat încă o sentință în acest dosar. Printre creditorii Comcereal Vaslui se numără Basf SRL, Agricolaralu SRL Pechea, Kwizda Agro Internațional SRL, Agro Internațional SRL din Voluntari, Comcereal SA București, TBI Leasing IFN SA, OTP Bank România SA, TBI Leasing, Banca de Import Export a României- Ekmbank SA, Unicredit Leasing Corporation IFN SA.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments