Pe când era președinte al Consiliului Județean, Constantin Simirad a mimat lupta cu omul de afaceri Giani Canschi, iar „blatul” dintre cei doi costă peste 3,7 milioane de euro Consiliul Județean nu s-a apărat în procesul pe care l-a deschis Giani Canschi cu scopul de a majora valoarea despăgubirilor acordate pentru exproprierea terenului de lângă Aeroport Chiar magistrații care au judecat procesul au remarcat și consemnat faptul că județul nu-și apără cauza „Raportul de evaluare avut în vedere la stabilirea despăgubirilor contestate și menționat în întâmpinare nu a fost depus la dosar, pârâtul (Consiliul Județean – n.r.) neefectuând practic nici o probă în apărarea propriei hotărâri”, au arătat magistrații care au judecat dosarul la prima instanță Simirad și Canschi au făcut parte din același cerc de prieteni, fiind apropiați ai procurorului Emilian Eva @ De altfel, ambii au fost audiați în calitate de martori în procesul în care Eva este judecat pentru fapte de corupție Abia după ce Simirad și-a finalizat mandatul, Consiliul Județean a angajat un avocat în acest dosar
Simirad a făcut „blat” și a jucat perfect rolul de „mână moartă” în așa-zisul război pe care l-a purtat cu omul de afaceri Giani Canschi. Miza o constituiau despăgubirile pe care firma lui Canschi, Geprocon SA, trebuia să le primească de la Consiliul Județean, unde președinte era Constantin Simirad. Despre cei doi se știa că fac parte din cercul restrâns de prieteni ai procurorului Emilian Eva. Nu de puține ori, „prietenii” se strângeau la vila lui Simirad de pe dealul Galata, de unde se punea județul la cale.
Subiectul exproprierilor din jurul Aeroportului Iași i-a adus însă pe Canschi și Simirad în poziții opuse. Asta au lăsat ei să se înțeleagă. Mai târziu însă avea să se dovedească că cei doi sunt „pe-o mână”.
Procesul, acoperirea perfectă
Povestea începe în anul 2011, când Consiliul Județean hotărăște exproprierea mai multor terenuri pentru extinderea Aeroportului Internațional Iași. Cele mai multe dintre imobilele expropriate aparțineau lui Canschi și firmei acestuia, Geprocon SA. Președintele de la acea vreme al Consilului Județean, Constantin Simirad, a comandat realizarea urgnetă a unei expertize și l-a chemat la negocieri pe Giani Canschi. Smirad propune o valoare a despăgubirilor de peste 2 milioane de lei, Canschi nu acceptă. Consiliul Județean adoptă o hotărâre, pe care Geprocon o contestă în instanță.
Instanța: CJ nu a efectuat nici o probă în apărare
Așa s-a ajuns la proces, o hotărâre a instanței fiind acoperirea perfectă a blatului dintre cei doi. Simirad se putea oricând apăra susținând că el a propus despăgubiri la o valoare rezonabilă, dar că instanța a decis altceva, iar ceea ce spun judecătorii este literă de lege.
Procesul dintre Geprocon SA și Consiliul Județean a fost strămutat la Trbunalul Botoșani. Instanța a admis cererea firmei lui Canschi, deoarece, după cum arată chiar magistrații în motivarea hotărârii, Consiliul Județean nu s-a apărat. În timpul procesului, Consiliul Județean nu a depus unele înscrisuri, nu a contestat experetizele judiciare și nu a mai prezentat documente pe care le-a invocat.
Judecătorii de la Tribunalul Botoșani au consemnat faptul că juriștii Consiliului Județean nu au depus la dosar un raport de expertiză și că, practic, nu au uzat de nici o probă pentru a apăra interesele județului.
„Raportul de evaluare avut în vedere la stabilirea despăgubirilor contestate și menționat în întâmpinare nu a fost depus la dosar, pârâtul (Consiliul Județean – n.r.) neefectuând practic nici o probă în apărarea propriei hotărâri”, au arătat magistrații care au judecat dosarul la prima instanță.
De asemenea, judecătorii de la Botoșani mai arată că, deoarece Consiliul Județean nu a mai depus vreun raport de evaluare, nu are de ales decât să țină cont de cel comndat de către Giani Canschi.
„Este de observat în același timp că raportul judiciar astfel efectuat stabilește un cuantum al despăgubirii mult superior celei oferite de expropriatorul pârât „rezultată” dintr-un raport ce nu a fost prezentat niciodată”, mai argumentează magistrații.
Drept urmare, judecătorii au admis cererea firmei lui Canschi, Geprocon SA, și au majorat cuantumjul despăgubirilor la 3,7 milioane de euro.
În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Suceava, unde a fost trimis spre rejudecare de la Înalta Curte de Casație și Justiție. După ce Simirad și-a treminat mandatul, Consiliul Județean a angajat un avocat.
Simirad: „Nu se pot face blaturi în justiție”
Simirad exclude varianta că ar fi jucat pe aceeași mână cu omul de afaceri Giani Canschi, declarând că nu este loc de blaturi în instanță.
„Nici vorbă de vreun blat… E o prostie! Nu se pot face blaturi în justiție. Eu personal, din cauza acestui dosar de expropriere, nici astăzi nu mai vorbesc cu Giani Canschi. Poziția mea l-a deranjat pe acesta foarte mult. Dacă în timpul procesului CJ nu a trimis nici un jurist care să facă întâmpinare și să apere instituția, interesați-vă la cine a venit președinte după mine”, a declarat telefonic Simirad.
Tudor LEAHU