Surdu rămâne fără tichia de mărgăritar. Gata cu șprițurile vânătorilor la cabana Cotu Morii!

0
2476

Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Iași va pierde o bună parte din domeniile pe care le administrează la Cotu Morii și la Aroneanu  Asociația condusă de Surdu preluase domeniile forestiere cu scopul de a îmbunătăți fondul cinegetic, adică pentru a crește fazani, dar de șase ani nimeni nu a mai văzut vreo pasăre viu colorată în cele două locații

Asociația Vănătorilor și Pescarilor Sportivi din județul Iași, condusă în prezent de omul de afaceri Gabriel Surdu, are toate șansele să piardă în perioada următoare domeniile de la Cotu Morii și de la Aroneanu, locații în care se află și două cabane care găzduiesc de zeci de ani petreceri de pomină la care participă oameni de afaceri, politicieni și nu numai. Asta deoarece AVPS Iași a preluat aceste domenii în urmă cu circa 20 de ani în baza unui protocol care prevedea că AVPS Iași putea să folosească cele două domenii silvice doar cu scopul de a îmbunătăți fondul cinegetic. Mai exact, locația de la Aroneanu  a fost predată AVPS Iași cu scopul de a înmulți populația de fazani de pe fondurile de vânătoare, iar cabana de la Cotu Morii împreună cu o suprafață importantă de teren din jurul clădirii a fost cedată de autoritățile silvice cu scopul de a produce hrană pentru vânat, cum ar fi cultivarea unor plante care pot servi ca și hrană pentru animale. Ori, autoritățile silvice ieșene ieșene au putut constata că la Aroneanu nu mai există nici un fazan de cel puțin șase ani, iar la Cotu Morii terenul din jurul cabanei a fost transformat în poligon de antrenament pentru vănători sau pentru alte persoane care au chef de puțină distracție și vor să tragă cu pușca. Prin urmare, în ambele situații s-a constatat o schimbare  a destinației amenajamentelor silvice inventariate în domeniul public al statului ceea ce contravine legislației în domeniu.

„Da, ambele locații au fost predate pentru activități legate de îmbunătățirea fondului cinegetic. Am aflat și noi că nu se mai cresc fazani. Au fost și discuții la minister (Ministerul Apelor și Pădurilor – n.r.) privind situația acestor făzănării, am cerut un punct de vedere și de la Garda Forestieră. Terenurile respective trebuie reîmpădurite”, a spus Corneliu Parascan, directorul Direcției Silvice Iași.

Ce se va întâmpla cu cabanele?

Conform inventarului deținut de Direcția Silvică Iași, în cele două locații se află circa 1,8 hectare de teren aflat în domeniul public al statului. Dacă în ceea ce privește terenul lucrurile sunt destul de clare, în sensul că și conform prevederilor noului Cod Silvic suprafețele respective trebuie să treacă în adiministrarea Direcției Silvice, discuția devine destul de misterioasă atunci când este vorba despre situația juridică a celor două cabane. Corneliu Parascan a spus că nici nu poate fi vorba despre preluarea acestora de către autoritățile silvice deoarece AVPS Iași a devenit proprietar în baza unui protocol semnat cu Direcția Silvică în urmă cu foarte mult timp. „Nu găsim acel protocol, nu știm unde se află o să mai căutăm. Clădirile sunt ale lor”, a adăugat Corneliu Parascan, fără să prezinte vreun alt argument legat despre proprietatea asupra cabanelor.

Pe de altă parte, AVPS Iași nu a putut intabula dreptul de proprietate pentru nici una din cele două cabane deoarece nu a putut prezenta documente care să dovedească acest lucru.

Surdu: „Putem să le dăm teren la schimb”

La rândul său, Gabriel Surdu a spus că nu a primit o decizie oficială privind cele două domenii silvice pe care le are în administrare și a adăugat că există un ordin al ministrului de resort care prevede că asociațiile vânătorești pot oferi la schimb terenuri direcțiilor silvice, păstrând astfel suprafețele pe care le-au preluat din făzănării.

„Există un ordin al ministrului care prevede că putem face schimb de teren cu Direcția Silvică. O să vedem cine va hotărî, ce va hotărî. Făzănăria am închis-o deoarece nu mai era rentabilă. Putem cumpăra un teren și să-l dăm la schimb  Direcției Silvice”, a spus Gabriel Surdu.

De asemenea, reprezentanții Gărzii Forestiere au precizat că o decizie privind situația celor două domenii silvice, de la Aroneanu și Cotu Morii, va fi luată în perioada următoare.

Ce se întâmplă cu banii AVPS Iași?

AVPS Iași are circa 1.000 de membri, care plătesc o taxă de circa 1.500 lei pe an de persoană. De asemenea, AVPS Iași mai realizează venituri din închirirea unui spațiu comerciale de pe bulevardul Ștefan cel Mare și din închiriera cabanei de la Cotu Morii.

În ultimii ani, în ședințele AVPS au izbucnit mai multe scandaluri după ce anumiți membri au solicitat informații în legătură cu modul în care se cheltuie banii Asociației. Gabriel Surdu ne-a recomandat să solicităm informații despre banii asociației de la cei doi cenzori și anume fostul director al Direcției de Finanțe, Ioan Grigoriu și expertul contabil Scarlat Orzescu.

„Eu nu am nici un fel de raportare financiară. Nu am cum să vă pun la dispoziție informații legat de modul în care se cheltuie banii AVPS”, a spus Ioan Grigoriu.

„V-ași da cu cel mai mare drag informații dar nu sunt în localitate, iar acum sunt într-o pădure nu am laptop-ul la mine”, a  spus și Scarlat Orzescu.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments