ASE Chişinău, Congres aniversar (26) pe tematică anunţată

0
376

„COMPETITIVITATEA ŞI INOVAREA ÎN ECONOMIA CUNOAŞTERII” este tema manifestării ştiinţifice ce are loc la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) în zilele de 22 şi 23 septembrie a.c. Tot acum instituţia sărbătoreşte 26 ani de la înfiinţare (consfinţită prin Hotărârea Guvernului R. Moldova nr. 537 din 25 septembrie 1991).
Temele date (destinate a fi prezentate şi dezbătute pe secţiuni) sunt dintre cele mai interesante şi ţin de aproape toate specializările din cadrul Știinţelor economice. Între acestea, menţionăm: Abordări inovative şi noi tendinţe în domeniul Business şi Administrare, Economie fundamentală şi aplicată, Carpe Scientiam:
evoluţiile ştiinţelor sociale şi umanitare în economia cunoaşterii, Finanţe, contabilitate şi analiză financiară, Integrare europeană şi politici sociale, Informatică şi cibernetică economică, Tehnologii informaţionale etc.
Ca şi la ediţiile precedente, sunt aşteptaţi peste 200 de cercetători şi profesori, din România şi din alte peste 10 ţări.
Institutia organizatoare (ASEM) deţine cota cea mai ridicată (din Republica Moldova) a domeniului de pregătire universitară ”Știinţe economice”, încadrându-se la categoria ”A – universitate de înaltă relevanţă internaţională” (marja 10 – 15 mii studenţi şi cca. 400 cadre didactice). Nu se poate spune că nu sunt şi dificultăţi. „Astfel, dacă în anul universitar 2006-2007 în toate universitățile din Republica Moldova își făceau studiile la ciclul I, licență și ciclul II, masterat, 127997 studenți, 10 ani mai târziu, în anul universitar 2016-2017 numărul acestora s-a redus până la 74726, înregistrând o scădere cu peste 40%. Cea mai mare descreștere a fost înregistrată la domeniile generale de studii: Științe economice (-54%), Drep” (-50%), Inginerie și activități inginerești (-36%)” (Comunicat de presă al Consiliului Rectorilor din Republica Moldova din 08 august 2017).
De la Acad. Grigore Belostecinic, Rectorul ASEM, aflăm că: „O importanță deosebită în activitatea Academiei se acordă relațiilor de colaborare cu alte instituții de învățământ și centre de cercetare din peste 20 de state ale lumii, care au tradiții valoroase în domeniul studiilor și cercetărilor economice. Instituția noastră este membru al Asociației Universităților Francofone (AUF), membru al Rețelei Universităților din Bazinul Marii Negre (BSUN), membru al Rețelei Universităților Inițiativei Central – Europene (CEI University Network). Relațiile cu partenerii noștri au constituit un suport durabil pentru implementarea metodelor performante de predare și promovare a principiilor economiei moderne, iar, în cadrul schimburilor academice, numeroși profesori și studenți au efectuat stagii la universități de prestigiu în străinătate”.

Rector ASEM - foto 3Rector, Acad. Grigore Belostecinic
dr. hab., prof. univ.

Amintim că universităţile din R. Moldova urmează să intre în procesul de acreditare academică, derulat de de către Agenţia Naţională pentru Asigurarea Calităţii. Relativ la acest lucru, Acad. Grigore Belostecinic arată că „vreau să cred că aceasta (evaluarea/acreditarea – n.ns.) va fi obiectivă şi, în egală măsură, strictă. Respectiv, acele universităţi care nu corespund exigenţelor vor fi obligate să-şi sisteze activitatea. Vor supravieţui universităţile care se vor adapta într-o măsură mai mare la mediul în care activăm şi vor dezvolta mai efectiv politici educaţionale”.
Evident, are certitudinea că ASEM este şi va fi mereu una dintre aceste universităţi.

Ionel BOSTAN

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments