Dezvăluiri incredibile despre jaful de la drumuri județene. Funcționar: „Nu știm ce lucrări am decontat”

0
736

Jurnaliștii 7 Est au intrat în  posesia unui document care demonstrează că angajații Direcției de Administrare a Drumurilor Județene au decontat zeci de miliarde lei către firma Ted Construct fără să știe că lucrări a efectuat această societate  În ultimii cinci ani, firmele lui Cornel Brânză, Ted Construct și Con Ted Company, au obținut contracte în valoare de circa 5 milioane de euro cu Direcția Drumurilor Județene

Dacă circulați frecvent pe drumurile județene și vedeți că sunt pline de gropi, trebuie să știți că administrația a avut bani să ofere o infrastructură de calitate, dar fondurile au fost cheltuite în bătaie de joc. Jurnaliștii 7 Est au intrat în posesia unui document care demonstrează că Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași  a plătit către firma Ted Construct SRL, patronată de afaceristul Cornel Brânză, facturi de ordinul miliardelor de lei în condițiile în care nu a fost verificată deloc calitatea lucrărilor decontate. Angajații DJADP recunosc cu senitătate faptul că nu știu nici măcar ce cantitate de asfalt a folosit Ted Construct pentru repararea drumurilor județene.

marius nedelcu - functionar dadj„Menționez că în teren s-au măsurat numai amprente la sol a suprafețelor plombate fără a se determina  grosimea reală a fiecărei plombe și prin urmare nu putem calcula cantitatea reală de material pusă în operă , necesară pentru aflarea suprafeței echivalente așa cum rezultă din foile de atașament”, se arată într-un raport întocmit de Marius Nedelcu, inspector la compartimentul de administrare a drumurilor județene din cadrul DJADP.

tabel tedAcest raport a fost întocmit în perioada în care DJADP era supusă unui control efectuat de serviciul de audit din cadrul Consiliului Județean. De asemenea, în aceiași perioadă, instituția a fost verificată de Camera de Conturi și a primit „vizita” procurorilor DNA Iași, care au ridicat documente cu privire la modul în care s-au derulat contractele de reparare și modernizare a drumurilor județene. Cel mai probabil, acest raport a fost întocmit ca urmare a unor explicații solicitate de instituțiile de control menționate mai sus.

„Așa am scris în raport și este adevărat. La lucrări de stropiri succesive este foarte greu să supravegheze modul în care se realizează lucrările. De aceea, am renunțat anul acesta la lucrări de stropiri succesive”, a spus telefonic Marius Nedelcu.

„Drumurile astea ne omoară”

Aceste lucrări de stropiri succesive se referă de fapt la plombarea gropilor de pe drumurile județene. În perioada 2015-2017, SC Ted Construct SRL a încheiat printre altele cu DJADP două contracte pentru derularea unor lucrări de „stropiri succesive” pe drumurile județene. Unul dintre contracte privește drumul județean Iași-Movileni, iar celălalt se referă la drumul județean Pașcani-Hărmănești-Todirești-Coasta Măgurii-Cotnari. Valoarea fiecărui contract se ridică la circa 2,6 milioane lei. Despre calitatea lucrărilor efectuate de firmele lui Cornel Brânză pe cele două drumuri județene jurnaliștii 7 Est au oferit detalii în edițiile anterioare în articole precum „Plombele lui Brânză nu au trecut iarna. Drumul de la Breazu, făcut praf de Ted Construct” publicat în data de 20 aprilie a.c sau „Brânză a patentat la Iași asfaltul Șvaitzer”. Zeci de miliarde păpate pe drumuri pline de gropi”, publicate în data de 4 mai. Raportul  întocmit de Marius Nedelcu se referă la calitatea lucrărilor efectuate pe drumul județean Iași-Movileni care este și astăzi plin de gropi.

„Acum gropile sunt și mai mari. Eu am făcut adresă la Consiliul Județean să dispună imediat repararea acestui drum pentru că pot muri oameni, gropile sunt atât de mari încât se pot produce accidente”, a spus Vasile Haidău, primarul comunei Rediu.

Contracte pentru Brânză, averi pentru funcționari

Conform unui răspuns oficial trimis redacției 7 Est de DJADP, în ultimii cinci ani, firmele lui Brânză, Ted Construct SRL și Con Ted Company SRL, au încheiat contracte în valoare de circa 5 milioane de euro pentru repararea sau deszăpezirea unor drumuri județene. Valoarea acestor contracte încheiate cu firmele lui Brânză a crescut direct proporțional cu averile șefilor de la DJADP cu care au fost parafate. Astfel, tot în edițiile anterioare săptămânalul 7 Est arăta că în ultimii ani averea fostei directoare a DJADP, Antoaneta Manolache și surorii sale, Carmen Irimia care se ocupă de achiziții, au crescut considerabil. Astfel, Carmen Irimia și-a cumpărat în anul 2014 o vilă de 300 mp, pe strada Ipsilanti în spatele Mitropoliei plătind cash 472.500 lei. De asemenea Antoaneta Manolache și-a ridicat în ultimii ani o ditamai vila în localitatea Lămășeni din județul Suceava. Unul dintre cele mai consistente contracte încheiate de Ted Construct în această perioadă se referă tocmai la lucrări de plombare pe drumurile județene și are o valoare  de 6.103.318 lei. Acest contract a fost încheiat pe data de 16.07.2014 și a fost finalizat în septembrie 2014 când Brânză și-a încasat toți banii. Un alt contract consistent a fost încheiat însă de cealaltă firmă a lui Cornel Brânză și anume Con Ted Company SRL. Este vorba despre un contract în valoare de 5.081.587 lei care se referă la turnarea unor covoare bituminoase pe șoseaua Iași-Voinești (DJ 282 E). Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa a criticat calitatea lucrărilor de asfaltare efectuate de firma lui Brânză pe acest drum. În timpul unei inspecții efectuate pe drumul județean respectiv în timp ce erau efectuate lucrări de asfaltare Maricel Popa a reușit să smulgă cu mână o bucată din asfaltul proapăt turnat după care a izbucnit: „Furați mai puțin domnule Brânză”, a exclamat Maricel Popa către Cornel Brânză.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments