Elevii încep școala, profesorii protestele

0
219

Profesorii ar putea reîncepe protestele începând cu data de 2 octombrie, au anunţat reprezentanţii Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Astfel, reprezentanţii profesorilor cer soluţionarea mai multor probleme cu care se confruntă cadrele didactice, majoritatea fiind de natură financiară.

Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, anunţă că la Iaşi se va începe, la fel ca şi în cazul celorlalte judeţe, prin pichetarea Prefecturii.

„Noi am realizat deja toate demersurile legale cu privire la începerea protestelor. Avem toate avizele necesare, şi am putea începe protestele şi acum. Vom relua însă paşii legali, vom începe prin pichetarea Prefecturii, iar apoi vom ajunge la Bucureşti. Există promisiunea că, de la 1 martie, vor fi majorate salariile profesorilor, însă în acest moment nu mai avem încredere că vor fi respectate“, afirmă liderul de sindicat. Profesorii reclamă în comunicarea oficială faptul că „sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt“. Angajaţii din învăţământ au ajuns să ia, în medie, cu 3% mai puţini bani, raportat la salariul brut, iar procentul poate creşte în cazul în care sunt incluse şi sporurile salariale.

Cadrele didactice sunt nemulţumite şi de faptul că nu au fost respectate promisiunile cu privire la creşterile salariale. Astfel, chiar dacă salariul brut creşte cu 50%, în realitate, profesorii primesc doar 25% în mână. Cadrele didactice cer ca, începând cel târziu de pe data de 1 octombrie a acestui an, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază, până la sfârşitul anului să fie cuprinsă în buget suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti, iar până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie cu privire la creşterea salariilor nete cu un procent mai mare decât cel anunţat.

În cazul în care aceste cereri nu vor fi soluţionate până la începutul lunii octombrie, profesorii vor picheta toate prefecturile din reşedinţele de judeţ începând cu 2 octombrie, iar pe 4 şi 5 octombrie, cadrele didactice vor picheta sediul Guvernului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments