Iașul a mai pierdut o Regională! PSD mută CFR Marfă  la Galați

0
743

Regionala CFR Marfă a fost mutatată de la Iași la Galați  Iașul a fost transformat în Centru Zonal de Marfă și va fi condus de un director din Suceava  „Nu cunosc această problemă. Nu știu nimic”, a spus Maricel Popa, președintele interimar al PSD Iași 

Iașul începe să trăiască aceleași vremuri ca în timpul Guvernării PDL din anii 2009-2012. Astăzi, ca și atunci, filiala partidului de guvernământ strălucește prin mediocritate, prin lipsa unor lideri puternici care să poată să se bată pentru comunitatea care le-a dat votul. Parlamentarii, președintele scriptic al PSD Iași, Maricel Popa, și președintele de facto, Gheorghe Nichita, își au fiecare agenda și interesele proprii. Iar acest lucru începe să se vadă. Baronii PSD din alte județe încep să ne călărească din nou. Dacă pe vremea PDL-ului Dumitru Oprea și ai lui lustruiau pantofii lui Gheorghe Flutur sau Gheorghe Ștefan, astăzi Iașul a devenit terenul de joacă al baronilor PSD din mai toate județele Moldovei: Botoșani, Suceava, Neamț și chiar Galați.

Iașul, anexa Galațiului

Pe data de 25 august 2017, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor a Companiei CFR Marfă, reprezentanții ministerului Transporturilor au decis mutarea Sucursalei Regionale ”Moldova” a CFR Marfă de la Iași la Galați, începând cu data de 1 septembrie 2017. Prin aceeași hotărâre AGA a CFR Marfă, nr. 17/25.08.2017, s-a decis ca la Iași să fie înființat un Centru Zonal de Marfă, un soi de punct de lucru fără personalitate juridică și fără putere de decizie. Iar ca umilința să fie maximă, noul director al acestui punct de lucru de la Iași, Niculai Bosancu, a fost nominalizat de către PSD Suceava. Prin aceste decizii este posibil ca în următoarea perioadă să apară și disponibilizări la nivelul Iașului. În momentul în care Iașul avea rang de regională, având personalitate juridică și putere de decizie, în cadrul Sucursalei erau angajate aproximativ 60 de persoane. Prin retrogadarea la punct de lucru fără personalitate juridică, dispar din schema organizatorică anumite posturi, un Centru Zonal functionând cu 30-40 de persoane.

Popa,  președinte de decor

Decizia Ministerului Transporturilor de a fura Iașului Regionala CFR Marfă a fost aflată de liderii PSD de la reporterii 7 EST. Primarul Iașului, Mihai Chirica, s-a arătat nemulțumit de politica discreționară a actualei guvernări în ceea ce privește Iașul și a arătat cu degetul spre liderul PSD, Maricel Popa, care este singurul responsabil pentru această situație.

Acum se vede mai clar că teoria pe care am avansat-o eu, la începutul acestei guvernări, potrivit căreia atenția asupra Iașului este una selectivă, se confirmă. Eu nu pot să fiu de acord cu asemenea practici. Se pot găsi și la Iași destui oameni competenți care pot conduce companii de stat și instituții decocentrate. Ar trebui să-l întrebați și pe domnul Maricel Popa să vedeți ce știe despre această decizie. În fond, dânsul este președintele PSD Iași, iar colegii lui din partid și din Guvern trebuiau să îl consulte când au luat o asemenea decizie, a declarat primarul Mihai Chirica.

Președintele PSD Iași, Maricel Popa, habar nu are ce se întâmplă în județul pe care îl conduce. Întrebat de reporterii 7 EST despre pierderea Regionalei CFR Marfă în detrimentul Galațiului și despre faptul că PSD Suceava numește directori la conducerea unor instituții ieșene, Maricel Popa, vizibil iritat, l-a luat pe „nu” în brațe: „ Nu cunosc această problemă. Nu știu nimic”.

Opoziția acuză liderii PSD de incompetență

Pe de altă parte, șefii partidelor de opoziție pun degetul pe rană. Președintele PNL Iași, Costel Alexe, spune că aceste lucruri se întâmplă din cauza conflictului intern între pesediști, Iașul nefiind astfel reprezentat la nivel decizional în cadrul partidului de guvernământ.

Trecerea Regionalei CFR Marfă de la Iași la Galați este proba incompetenței celui mai slab tandem de politicieni ieșeni: Maricel Popa – Mihai Chirica! Ceea ce se preconiza o șansă istorică pentru Iași s-a dovedit paradoxul politicii din România! Primăria Iași – Președenția CJ Iași – Guvern, toate sub stindardul PSD, ar fi trebuit să însemne consolidarea rolului de pol regional administrativ, cultural și economic. Dar, iată că un război intern între Mihai Chirica și Maricel Popa a tăiat Iașul de la finanțări, și acum, în preajma centenarului, Iașul este sancționat cu un nou rapt administrativ! Ba mai mult, puținele instituții deconcentrate rămase cu sediul în Iași încep să aibe directori din alte județe! Dar era previzibil, din moment ce expertul din administrație promovat de Maricel Popa a fost secretara din Tatarusi!, a declarat președinte PNL Iași.

Președintele PMP, Petru Movilă, afirmă că Iașul a pierdut și va pierde mult mai multe din cauza liderilor locali ai PSD.

„Este o hoție la drumul mare. Pe lângă faptul că Iașul nu a primit nimic de la acest Guvern, dincontra, este deposedat de instituții sau companii care au fost aici dintotdeauna. Rușine PSD-iștilor de la București, dar și celor de la Iași”, a spus Movilă.

Vasile Câtea: ”Într-o lună, regionala revine la Iași!”

Deputatul PSD Vasile Câtea a afirmat că l-a informat pe ministrul Transporturilor despre aceste modificări și că a obținut promisiunea că Regionala CFR Marfă va reveni la Iași în maxim o lună de zile.

„Am avut luni o discuție cu ministrul Transporturilor pe această temă. Nu știa despre această modificare. A verificat ce s-a întâmplat și mi-a comunicat că această hotărâre nu mai poate fi întoarsă, ea producându-și deja efecte începând cu data de 1 septembrie 2017. Am primit promisiunea ministrului că în maxim o lună de zile se va iniția o altă hotărâre AGA în cadrul Companiei Naționale CFR Marfă prin care să se revină la vechea organizare, respectiv Regionala Moldova să fie cu sediul la Iași. În schimb, trebuie să înțelegem că acolo unde există sedii regionale ale unor companii sau instituții, chiar dacă sediul este la Iași, pot să apară la conducere directori din alte județe. Într-adevăr, în cazul CFR Marfă nu este normal ca după ce s-a mutat sediul regionalei la Galați, la punctul de lucru din județul Iași să vină un director de la Suceava”, a spus deputatul Vasile Cîtea.

Rareș NEAMȚU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments