Constantin “Castor” Lăpușneanu : ” Am intrat în lumea tatuajelor când niște prieteni m-au rugat să le refac tatuajele pe care și le-au făcut unul altuia la o beție”

0
3917

Puțini sunt cei care poartă un tatuaj sau pe care i-a bătut vreodată gândul să-și facă un tatuaj și nu au auzit de Castor. Constantin Lăpușneanu s-a întors la Iași în 2012, unde și-a deschis un salon, Castor Ink. Vreme de zece ani a lucrat la un studio de profil din Lisabona. Pe bună dreptate, este mândru pentru că a fost primul student din istoria Facultății de Arte Plastice a cărui lucrare de licență a fost bazată pe arta tatuajului.

Constantin „Castor” Lăpușneanu ne-a vorbit la Interviurile 7Est despre începuturi, despre cum s-a transformat pasiunea sa într-o carieră, despre cum a evoluat moda în acest domeniu, dar și despre cum se administrează un astfel de business. 

 

  1. De unde pasiunea pentru tatuaje? Când v-ați făcut primul tatuaj și ce reprezintă?

CASTOR: Cred că mai întâi de toate ar trebui să vorbim despre pasiunea mea pentru artă, despre anii de studiu de la Liceul de Artă Octav Bancilă și apoi despre cei cinci ani de studio la Academia de Arte George Enescu. Fără îndoială, acești ani și-au pus amprenta asupra carierei mele de artist tatuator. Primul tatuaj mi l-am făcut eu însumi, undeva în 1996, și reprezintă un îngeraș. 🙂

  1. Cum și când s-a transformat aceasta pasiune în business?

CASTOR: Nici nu știu dacă la început a fost o pasiune, practic am intrat în lumea tatuajelor mai mult la rugămintea unor prieteni … m-au rugat să le refac niște tatuaje care și le-au făcut unul altuia cu o noapte înainte, la o beție….ceva gen, scena din filmul Marea Mahmureala … când s-au trezit și au văzut ce tatuaje au pe ei, au intrat în panică și m-au sunat pe mine să îi salvez. 🙂 Bine-nțeles că, odată cu trecerea timpului, și realizarea a cât mai multe tatuaje, a devenit un stil de viață pentru mine.

  1. Ce înseamnă să ai un salon de tatuaje care să funcționeze legal? Ce autorizații sunt necesare și ce costuri presupune o astfel de investiție?

CASTOR: Înseamnă exact aceeași treabă ca atunci când ai dori să deschizi orice fel de firmă … multe autorizații, multe hârtii, multă umblătură, etc. Costurile sunt acealeași ca pentru orice firmă. După care, intervin extra costurile, și mă refer aici la modul cum vrei să arate salonul … cu cât vrei să arate mai bine și mai „profi”, cu atât mai mult trebuie să investești în el.

  1. Cum vedeți schimbarea mentalităților, de-a lungul timpului, vis-a-vis de ceea ce înseamnă un tatuaj?

CASTOR: Schimbările sunt enorme față de momentul în care m-am apucat eu de tatuat, prin 1993-1994, față de anul 1997 când am deschis primul salon legal din Iași, respectiv regiunea Moldovei, față de anul 2002, când am plecat din țară (timp de 10 ani de zile) și chiar față de 2013, când m-am reîntors și am deschis salonul Castor Ink. Cel mai important fapt este că lumea vede cu alți ochi arta tatuajului, și că acesta deja a devenit un nou hobby.

  1. Care este trend-ul în ultimii ani? Care este profilul clientelei dvs și ce este la modă în această perioadă?

CASTOR: În fiecare an este un trend, precum în modă. 🙂 În ultima vreme fetele au început să își facă tatuaje foarte mari: brațe întregi, tatuaje pe tot spatele … lumea vrea tatuaje cât mai complexe, cât mai realiste…Pe mine personal mă bucură mult faptul că în ultimii ani, foarte multe persoane vin și își fac tatuaje „patriotice”: statui de daci, lupi dacici, simboluri cucuteniene, portrete de regi și voievozi sau genii (Decebal, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Vlad Țepeș, Brâncuși, Eminescu, etc), modele de broderii tradiționale etc. Asta nu se întâmpla acum 10-20 ani de zile … pe atunci lumea își făcea vikingi, apoi spartani … se pare însă că, în ultimii ani, tot mai mulți dintre români s-au regăsit pe ei însuși și au realizat care au fost și sunt cu adevărat valorile țării noastre. Aș mai putea menționa și tatuajele realizate cu portretele unor duhovnici precum părintele Iustin și Cleopa sau unele biserici sau mănăstiri… Ba chiar și Palatul Culturii l-am tatuat pe cineva. 🙂

  1. Care a fost cel mai ciudat (ieșit din comun) tatuaj pe care l-ați făcut? Care au fost cele mai neobișnuite cerințe din partea clienților?

CASTOR: Greu de zis, pentru noi, artiștii tatuatori, nici un tatuaj nu este ieșit din comun. Cerințele sunt de tot felul, lumea pur și simplu își tatuează orice dorește, câteodată nu îți vine a crede ce alegeri personale au clienții noștri.

  1. Ce ar trebui să știe o persoană înainte de a se tatua?

CASTOR: În primul rând, o persoană care își face pentru prima dată un tatuaj, trebuie să se intereseze foarte mult, să analizeze foarte atent portofoliul artistului ales, să meargă să vorbească cu el înainte de programare, și chiar să viziteze salonul și să fie sigur că este cel mai indicat loc în care poate să își facă primul tatuaj. Din păcate foarte mulți nu fac asta și sfârșesc cu niște experiențe și tatuaje foarte proaste; și de cele mai multe ori ajung la noi la salon disperați și cu dorința ca noi să le salvăm tatuajele nereușite. De cele mai multe ori reusim, însă sunt și cazuri în care chiar că nu se mai poate face nimic. De aceea, trebuie mare grija la alegerea salonului, și mai ales, la alegerea tatuatorului. Mulțumesc pentru interviu și vă aștept cu drag să ne călcați pragul salonului nostru Castor Ink.

 

Rareș Neamțu

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments