Municipalitatea a lansat vineri programul dedicat Centenarului, acţiuni prevăzute pentru perioada 2017-2020. Primăria a estimat un buget de 5,6 milioane lei pentru manifestări, plus bani pentru alte proiecte de investiţii care să marcheze, de asemenea, Centenarul.
Au fost luate în calcul reabilitarea Monumentului din Cimitirul „Eternitatea“ (2,5 milioane lei) şi restaurarea mormintelor medicilor ieşeni căzuţi în Primul Război Mondial amplasate în acelaşi cimitir (150.000 lei), achiziţia Casei Callimachi şi înfiinţarea Muzeului Centenarului (3,2 milioane lei), refacerea Cinematografului „Trianon“, restaurarea Casei Generalului Berthelot, realizarea Statuii Regelui Ferdinand I şi amplasarea a două copii la Chişinău şi Cernăuţi (2,1 milioane lei), realizarea soclului şi a Drapelului României (Colina Galata) şi reabilitarea Monumentului Eroilor Români din Primul Război Mondial (realizat între anii 1928-1930 pe baza proiectului inginerului Henri Coandă).
Valoarea tuturor acestor proiecte ar putea depăşi suma de 10 milioane euro, primarul Mihai Chirica precizând că, pentru finanţarea acestora au fost solicitate fonduri inclusiv de la Guvern. Vor mai fi alocări şi de la bugetul local, dar şi finanţări nerambursabile.
„Programul Centenar e gândit pentru perioada 2017-2020 şi include 30 de direcţii tematice care trimit spre momente importante sub aspect istoric legate de rolul Iaşului pentru perioada 1916-1918 în Marele Război şi etapele premergătoare realizării Marii Uniri. Avem în program 80 de proiecte cultural-academice, 9 proiecte de investiţii şi, în total, 180 de manifestări, evenimente şi acţiuni“, a declarat coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul municipalităţii, politologul Daniel Şandru.
„Coloana vertebrală a acestor manifestări este mândria de a fi român. Prin tot programul celor peste 150 de evenimente vrem să restârnim în conştiinţa românului acest gest unic de a fi mândru în propria ta ţară cu propriile tale valori. Vizează acţiuni îndreptate către tânăra generaţie, către mediul academic, către instituţii publice, dar toate vin şi converg spre acelaşi lucru: mândria de a fi român, 100 de ani de istorie într-un stat unitar“, a afirmat şi primarul Mihai Chirica.
Programul propus vineri va fi supus dezbaterii CL în şedinţa ordinară din 31 octombrie.
Pe de altă parte, primarul Iaşului a criticat din nou intenţia Executivului de a face un Bal dedicat Centenarului la Palatul Culturii.
„Eu le-aş spune «balurile morţii» pentru că, acum 100 de ani, mureau 700-800 de oameni pe zi de foamete, de tifos, de alte conlucrări ale războiului nicidecum nu erau zaharicale şi nu erau baluri care să sărbătorească ceva, ci era doar foarte greu, acei oameni se sacrificau pentru ţară, nu aveau timp să se gândească la bal, nici măcar unul mascat. Dacă această propunere a venit de la Iaşi în maniera aceasta, cei care au făcut-o ar trebui să-şi ceară cel puţin scuze“, a mai spus Mihai Chirica.