La doar două săptămâni după întrarea în insolvență, Tagro Grup a încasat nu mai puțin de 3,72 milioane lei de la APIA în contul subvențiilor pentru anul 2016
Încep să apară primele probleme pentru omul de afaceri Gabriel Iulian Tarțău în dosarul privind insolvența SC Tagro Grup SRL. În urma unor controale ale Direcției Antifraudă la mai multe firme controlate de către Tarțău, respectiv Nutrirom, Nutrimold și Tagro Grup, în urma cărora au fost descoperită o evaziune fiscală de ordinul a două milioane de euro, omul de afaceri a decis îngroparea societăților în procedura insolvenței.
După schimbarea administratorului judiciar din cadrul procedurii, Tarțău pierde teren în fața creditorilor. În luna septembrie, în Buletinul Procedurilor de Insolvență a fost publicat raportul administratorului judiciar, Casa de Insolvență Transilvania, cu privire procedurile îndeplinite în cadrul insolvenței SC Tagro Grup SRL. Conform documentului în cauză, omul de afaceri Iulian Gabriel Tarțău a încercat să preia controlul adunării creditorilor pentru a putea controla deciziile din cadrul procedurii. Astfel, în luna mai a acestui an, Tarțău a solicitat administratorului judiciar, Casa de Insolvență Transilvania, înregistrarea în tabelul creditorilor a unor creanțe în cuantum de 11 milioane de lei, sumă cu care ar fi devinit creditor majoritar, fapt ce i-ar fi permis să ia orice decizie în timpul procedurii de insolvență. Potrivit lichidatorului, Tarțău a pretins că are de primit de la Tagro Grup SRL suma de 202.880 lei, bani cu care ar fi creditat societatea cu câteva luni înainte ca aceasta să intre în insolvență. Totodată, prin intermediul Nutrimold SA, al cărei administrator și acționar majoritar era același Tarțău, a fost înregistrată solicitarea de inscriere la masa credală cu suma de 10.660.000 lei, sumă provenită dintr-un contract de creditare încheiat în luna octombrie 2016. Solicitările lui Tarțău și ale Nutrimold au fost respinse de administratorul judiciar, astfel că principalii creditori rămân Direcția Generală a Finanțelor Publice și CEC Bank.
Firma are aproape 4 milioane de lei în conturi
Miza conflictului astfel iscat între omul de afaceri Gabriel Iulian Tarțău și lichidatorul Casa de Insolvență Transilvania o reprezintă sumele de bani încasate de Tagro Grup după deschiderea procedurii insolvenței. La doar două săptămâni după întrarea în insolvență, Tagro Grup a încasat nu mai puțin de 3,72 milioane lei de la APIA în contul subvențiilor pentru anul 2016. Lichidatorul societății nu a dispus efectuarea niciunei plăti către creditori, ci doar plata unor utilități și a serviciilor de pază, astfel că, în continuare, în conturile societății se află suma de 3,68 milioane de lei care urmează să fie cheltuită conform deciziei Adunării Creditorilor.
Nicu SAMSON