Scandal cât casa între Compania AB Plus Events, deținută de familia omului de afaceri Florin Mindirigiu, cel care se ocupă de organizarea Târgului de Fermieri AGRALIM, și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad, reprezentată de rectorul Vasile Vântu. Conducerea USAMV Iași acuză AB Plus Events de nerespectarea unui contract –parteneriat, semnat și parafat în martie 2014, și solicită daune de 20.000 de euro, plus cheltuieli de judecată și achitarea onorariilor de avocat. Într-o convenție dintre părți, referitoare la organizarea AGRALIM, Mindirigiu și-a asumat obligația de a plăti instituției de învățământ superior, fix 10.000 euro anual, pentru folosirea exclusivă a Platformei Ezăreni, din cadrul stațiunii didactice. Pentru a evita un proces, reprezentanții AB Plus și-au luat angajament în scris și au promis că vor plăti debitul, în 9 rate lunare. Până în momentul de față însă, USAMV nu a primit nici un sfanț.
Cunoscuta Companie AB Plus Events, controlată de familia omului de afaceri Florin Mindirigiu, cel a care și-a creat un renume prin organizarea unor evenimente locale de anvergură, a primit recent o lovitură puternică drept în „moalele capului”. Conducerea USAMV Iași, prin rectorul Vasile Vântu, a dat în judecată SC AB Plus Events SRL, solicitând instanței ca să emită o ordonanță de plată privind achitarea sumei de 88.611 lei, reprezentând facturi fiscale emise și neplătite. În acțiunea de la Judecătorie, apărătorii USAMV Iași, respectiv Societatea de Avocați Moșneguțu & Chiriță, mai cer și achitarea cheltuielilor de judecată, a onorariilor de apărători, precum și taxele judiciare de timbru.
Mindirigiu a promis să achite 10.000 de euro anual
Totul a început în data de 19 martie 2014, când între rectorul Vasile Vântu și omul de afaceri Florin Mindirigiu s-au stabilit bazele unei colaborări-parteneriat privind organizarea anuală a târgului de fermieri cunoscut sub denumirea AGRALIM. Practic, conducerea USAMV Iași a pus la dispoziția firmei AB Plus Events, Platforma de la Ezăreni, din cadrul stațiunii didactice a instituției, întinsă pe o suprafață de 10 ha, pentru organizarea evenimentului cu fermierii. Potrivit convenției de colaborare dintre părți, Mindirigiu și-a asumat obligația de a plăti 10.000 de euro anual, în termen de 15 zile de la închiderea târgului. Numai că, după organizarea a două evenimente AGRALIM, cel din 2015 și respectiv 2016, instituția de învățământ superior nu a primit nici un leu din partea AB Plus Events. Mai precis, Mindirigiu ar fi “uitat” să plătească 20.000 de euro către USAMV, sumă care rezultă din închirierea Paltformei de la Ezăreni. Conform avocaților Universității, AB Plus Events trebuia să achite 44.097 lei pentru AGRALIM 2015, plus 44.514 de lei rezultați în urma organizării AGRALIM 2016. Cu toate că a fost întocmit ulterior și un grafic de rambursare a datoriei finale, aceasta fiind împărțită în 9 rate egale lunare, Florin Mindirigiu nu s-a sinchisit să plătească nici un sfanț.
„Universitatea a fost prejudiciată”
„Am somat debitorul (n.r. – SC AB Plus Events SRL) de mai multe ori și i-am pus în vedere să achite datoria însă fără nici un rezultat. Mai mult, s-a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a diferendului în sensul că, la cererea AB Plus, Universitatea a acceptat o eșalonare a debitului. În acest sens, a fost stabilit și un grafic, cînd firma s-a angajat să plătească suma de 9.845,66 de lei, în 9 tranșe lunare, în perioada aprilie 2017-decembrie 2017. Tot fără nici un rezultat. Din păcate, nici în condițiile acestei înțelegeri, debitorul AB Plus Events nu a respectat termenii convenției. Astfel, Universitatea este îndreptățită să ceară obligarea firmei la plata întregii sume restante. Această creanță este certă, lichidă și exigibilă”, au precizat în acțiunea transmisă judecătorilor ieșeni, avocatele Oana Chiriță și Ioana Atasiei, cele care reprezintă în justiție instituția de învățământ superior.
Totodată, apărătorii Universității mai arată că Platforma Ezăreni aparține în totalitate instituției, fiind de fapt o bază de cercetare și formare continuă a specialiștilor, studenților și cadelor didactice din USAMV, prin asigurarea accesului la cele mai noi informații și tehnică agricolă, echipamente, utilaje și soluții pentru agricultură. Iar AB Plus Events este doar organizatorul principal al târgului AGRALIM care se ocupă de fapt doar de organizarea evenimentului în sine (invitarea expozanților, relațiile cu aceștia, promovarea târgului).
Mindirigiu joacă alba-neagra
Replica familiei lui Florin Mindirigiu nu s-a lăsat foarte mult timp așteptată. Într-o scrisoare oficială trimisă rectorului USAMV Iași, Eusebia Mindirigiu, soția directorului-general al AB Plus, a explicat că neînțelegerile dintre părți s-ar datora de fapt lipsei de comunicare dintre părți. Totodată, această situație neplăcută ar fi fost determinată și de lipsa de lichidități a companiilor din agricultură prezente atunci la târg, care au fost nevoite în final să plătească participarea la eveniment, prin produse.
“Ne-am dorit ca împreună cu USAMV să contribuim la dezvoltarea pe termen lung a unui eveniment de referință la nivel național. Trebuie remarcat faptul că din acest parteneriat, Universitatea nu a avut decât de câștigat, atât din punct de vedere financiar cât și din punct de vedere al imaginii. Numele și logo-ul instituției au apărut pe toate materialele de promovare a AGRALIM. Nu putem înțelege de ce doriți să puneți piedici unui eveniment din care singurul care are de câștigat este USAMV. Evenimentul în sine nu a ajuns încă să își scoată cheltuielile și este bugetat încă pe investiții din partea companiei noastre. AB Plus Events a acționat ca un adevărat partener al Universității promovând activ instituția de învățământ superior. În contextul legal de debit, compania noastră a negociat și blocat utilaje, la valoarea datoriei, de la clienții AGRALIM. La începutul acestui an, am aflat că aceste utilaje solicitate și pe care noi am comunicat că sunt blocate și pot fi livrate, ar fi fost achiziționate între timp. În acest moment, din partea noastră există două posibilități: stingerea imediată a datoriei prin livrarea de utilaje agricole de care USAMV are nevoie, ori stingerea în rate a soldului prin plata în rate lunare egale”, a susținut Eusebia Mindirigiu, administratorul principal al AB Plus Events.
La final, într-un răspuns tranșant, rectorul Vasile Vântu a arătat că este de acord cu stingerea în rate a datoriei de 20.000 de euro, în condițiile în care Compania AB Plus se obligă să achite întreaga sumă restantă, până la sfârșitul anului 2017, mai precis până la data de 10 decembrie.
Bianca CRISTEA