– despre cum s-a împerecheat dl Eminovici cu o femelă de tei, dar a fătat mintea altora –
Dacă aţi crezut cumva că Mihai Eminescu ( fost Eminovici ) a fost doar poet, publicist, traducător şi iubitor de femei, v-aţi înşelat. După cum aflăm dintr-o sursă extrem de serioasă, autorul ultra-cunoscutului poem ” Luceafărul ” e şi întemeietorul unei specii hibride de om-copac, desigur că în urma relaţie sale intime cu o femelă de tei ( fiindcă e imposibil ca poetul naţional să fi fost, în această relaţie romantică, dezvăluită abia acum, altceva decît fecundator ) .
Iată ce ne spune omul care a făcut epocala descoperire : ” Am primit, în cursul zilei de ieri, finalul analizelor moleculare făcute de către Universitatea Agronomică din Iaşi, care atestă în mod cert că acel arbore, pe care noi l-am replantat într-un ghiveci, este urmaşul lui Eminescu. Şi pentru asta avem şi buletinele de analiză „. Autorul senzaţionalului anunţ e primarul Iaşului, Mihai Chirica, care a făcut această bună-vestire cu ocazia unei conferinţe de presă, organizate în sediul primăriei.
Închipuiţi-vă ce puhoi de turişti va năvăli în Iaşi, pentru a vedea copacul care, împreună cu Eminescu, a pus bazele unei dinastii poetico-dendrologice. Deşi, cu toată bucuria vizavi de imensul aflux turistic, generator de fonduri babane pentru bugetul primăriei, apare o întrebare justificată : unde sînt urmaşii humanomorfi ai cuplului eminesco-teiesc ? Fiindcă ( nu-i aşa … ? ) din scorbura copăcească ar fi trebuit să iasă nu doar puieţi de tei, ci şi urmaşi care să semene cu tata Mihai. Nuu … ? Nu cumva aceşti urmaşi cu chip de om ai poetului nepereche sînt ascunşi într-un loc secret din Carpaţi, împreună cu uriaşii daci şi tonele lor de aur ?
Evident, sînt mulţi tovarăşi şi pr’eteni care se vor grăbi să sară, disciplinaţi, în apărarea primarului, argumentînd că e doar o mică scăpare verbală, pentru care nu trebuie făcută mare tevatură. Oare ? Nu e prima dată cînd primarul Iaşului calcă verbal în străchini, scoţînd pe gură perle agramate, ilogice sau incoerente. Prima care îmi vine în minte e cea prin care, pe scena Teatrului Naţional, de Sf. Paraschiva, ne-a anunţat, cu un zîmbet complice, cum îi spune el mitropolitului Teofan : ” fratele de peste drum „. Aşa, ca între mitropoliţi … Ca să nu mai zic de faza cînd, invocînd statuia lui Ştefan cel Mare, s-a declarat în dezacord cu nominalizarea ca premier a unei femei musulmane. În Romînia anului 2016 …
Un francez mort demult a zis o vorbă tare bună : tot ce e bine gîndit e bine exprimat. Despre asta e vorba. Şi de încă ceva : în primărie, ieşenii hrănesc, cu salarii babane, o liotă întreagă de atîrnători care iau leafă, chipurile, pentru a-l face pe primar să comunice cît mai bine. Eventual fără să se facă de rîs periodic, făcînd de rîs şi Iaşul, şi ieşenii. Fiindcă e posibilă şi varianta asta : un primar să fie bun manager, dar slab comunicator.
Cînd însă mai toţi aceşti mari experţi în comunicare sînt doar nişte foşti lingăi ai ex-primarului penal Nichita, mutaţi cu arme şi bagaje la dosul noului primar, de unde profesionalism ? De unde un minim de coloană vertebrală, ca să-i spună şefului că datul în gropi nu ajută, mai ales dacă e o obişnuinţă … ?
Aceasta fiind marfa, iar şansele de ameliorare fiind reduse, aşteptăm cu interes dezvăluiri epocale despre Ion Creangă şi ” Pupăza din tei „. Sau din baobab. Naiba mai ştie ce surprize ne pregăteşte fratele de peste drum al mitropolitului. Principalul e să ne distrăm, mai ales că distracţia e pe banii noştri. Dacă pîine nu e, măcar circ să fie pe săturate.
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.