Rușii invadează Iașul! Banii de la Moscova și Tiraspol în blocurile din Copou

0
3372

O firmă cu capital moldovenesc, controlată de un personaj cu legături puternice în Transnistria construiește trei blocuri cu 127 de apartamente pe Aleea Sadoveanu  Investitorul se numește Andrei Domașcan și a fost vicedirector al mai multor firme din Grupul Sheriff, colos care controlează întreaga economie din regiunea separatistă conudsă de la Tiraspol  Guvernul de la Chișinău l-a numit pe Domașcan șef al Căilor Ferate, dar și al Moldova TransGaz  Firma a spart gheața cu contracte încheiate cu Lukoil, Kaz-Trans-Gaz și aeroportul internațional Vnukovo din Moscova

O firmă controlată de personaje controversate cu puternice legături în Transinistria, Rusia și Republica Moldova construiește un bloc uriaș, cu 127 de apartamente, în Copou, pe Aleea Sadoveanu. Explozia pieții imobiliare, banii care se înmulțesc ușor din construirea de blocuri de apartamente, au funcționat ca un magnet pentru „frații” cu bani de peste Prut sau chiar de peste Nistru, care achiziționează de câțiva ani terenuri în diferite zone cu potențial imobiliar ale Iașului. Este și cazul basarabenilor de la Inamstro, care au înființat o firmă clonă, cu același nume, în România, unde au început o nouă expansiune imobiliară. În Republica Moldova, numele Inamstro este legat de multe proiecte imobiliare rezidențiale sau industriale, dar și de scandaluri financiare sau de corupție.

Trei blocuri, 127 de apartamente

Firma Inamstro SRL a fost înființată în luna iulie a anului trecut, iar după numai câteva luni, în noiembrie 2016, a achiziționat aproape jumătate de hectar de teren în Copou, pe Aleea Sadoveanu. Tranzacția a fost semnată de către omul de afaceri ieșean Vasile Pomârleanu, în calitate de vânzător, și de către Andrei Domașcan, în calitate de reprezentant al firmei cumpărătoare, Inamstro SRL. Mai precis, firma achiziționat 4.280 de metri pătrați de teren, cu deshidere la strada principală, Aleea Sadoveanu, pentru care a plătit un preț de 428.000 de euro, adică 100 de euro pe metru pătrat. De asemenea, în contract a fost prevăzută o clauză prin care, în termen de 60 de zile de la depunerea documentației, noul proprietar trebuie să obțină autorizație de construire pentru trei blocuri, conform Planului Urbanistic Zonal existent în zonă.

În urmă cu două luni, pe 10 august, municipalitatea ieșeană a emis autorizația cu nr. 783 prin care se autorizează construirea de locuințe colective. Conform documentului primăriei, „moldovenii” de la Inamstro vor construi pe terenul din Aleea Sadoveanu imobile cu parcare subterană, parter și cinci etaje. Parcarea subterană va avea o capacitate de 132 de locuri, iar cea exterioară de 93 de locuri. Antreprenorul a declarat o valoare estimată a investiției de aproximativ 1 milion euro.

Crescut la Sheriff Tiraspol, cuibărit de Guvernul de la Chișinău

Andrei Domașcan pare a fi un personaj conectat în egală măsură la mediul politic, la aparatul guvernamental, dar și la mediul de afaceri din Moldova și Transnistria.

În 2013, Andrei Domașcan a fost numit al companiei de căi ferate din Republica Moldova, iar la începutul acestui an, a fost uns director al MoldovaTransGaz. În ambele cazuri, este vorba de companii de stat, în care numirile sunt făcute de către miniștrii.

Anterior, Domașcan a ocupat diverse funcții în cadrul companiei Sheriff din regiunea separatistă Transnistria.

Compania a fost fondată la începutul anilor 1990 de către Victor Gușan și Ilia Kazmalî, foști membri ai serviciilor speciale.  Colosul transnistrean acoperă toate domeniile de afaceri private profitabile din această regiune. Sheriff deține un lanț de benzinării, un lanț de supermarket-uri, un canal de televiziune, o editură, o companie de construcții, o agenție de publicitate, o fabrică de băuturi spirtoase („KVINT”), două fabrici de pâine, o rețea de telefonie mobilă (Interdnestrcom), o echipă de fotbal (FC Sheriff Tiraspol) și stadionul omonim, de asemenea este dealer-ul oficial al Mercedes-Benz în Transnistria.

Conform presei din Republica Moldova, Andrei Domașcan „a activat 7 ani în cadrul holdingului Sheriff din Tiraspol, fiind vicedirector pentru producţie. A condus şi două înteprinderi transnistrene: Combinatul de Panificaţie din Tiraspol şi Combinatul de Amidon din Bender. După ce a plecat din cadrul companiei lui Guşan, Domaşcan a preluat, pentru o scurtă perioadă de timp, şefia Combinatului de Ulei din Bender. A revenit la Chişinău în 2012, în funcţia de director adjunct la firma Keramin SRL”.

Bani de la Lukoil și Kaz-Trans-Gaz

Compania mamă din Republica Moldova a fost înființată în 2006, iar în Chișinău a ridicat mai multe ansambluri industriale.

Însă, primii bani, Inamstro i-a încasat de la Lukoil de la, Kaztransgaz din Kazakstan, sau de la aeroportul internațional Vnukovo din Moscova.

„În 2006, SRL Inamstro construiește o rețea de stații PECO Lukoil în Iugoslavia. Kazakstan 2006 – construcția stațiilor PECO Kaz-Trans-Gaz.2006-2007 – Parteneriat cu AGT în reconstrucția stației de pompare și compresare a gazului pentru compania Kaztransgaz s. Macat, regiunea Atirau, R. Kazatransgas. (recunstrucția capitală)2007 – orașul Almata, Kazakstan, construcția Royal Park, antreprenor general Codest, Italia. 2007-2008 – Moscova, terminalul nr. 2, Vnukova, construcția fațadei din sticlă”, este portofoliul cu care se mândrește compania Inamstro SRL.

Scandalurile se țin lanț la Chișinău

La începutul anului, un consilier municipal din Chișinău reclama faptul că firma Inamstro a obținut autorizație de construire în condiții suspecte, în numai trei zile de la depunerea documentației și fără consultarea populației.

Tot cu privire la o investiție realizată în Chișinău, firma Inamstro SRL a fost acuzată că a falsificat documente și semnături și că a efectuat lucrări, deși fusese emisă o hotărâre a Curții de Apel Chișinău pentru stoparea acestora. „Locatarii învinuiesc reprezentanții companiei „Inamstro” de faptul că nu se conformează deciziei Curții de Apel, privind stoparea lucrărilor. Totodată, aceștia acuză antreprenorul de fals în acte, șantaj și amenințări la adresa lor: „Conform legislației, înainte de începerea lucrărilor, proiectul trebuia să fie supus consultărilor, dar compania de construcție a trucat audierile publice. Agentul economic a dus la Primărie o listă falsă cu 56 de semnături ale persoanelor care au pretins că sunt locatare ale blocurilor apropiate, însă în realitate acești oameni sunt angajați ai companiei în cauză”, relatează site-ul www.realitatea.md.

De asemenea, numele firmei Inamstro SRL este legat de cea mai mare escrocherie bancară din Republica Moldova, caz în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. În acest dosar, Inamstro este parte civilmente responsabilă, pe numele căreia s-a instituit un sechestru în valoare de 170.000 de euro.

Tudor LEAHU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments