Am citit zilele trecute una dintre cele mai neinspirate declarații ale primarului Mihai Chirica. Și când spun neinspirate, nu mă refer la formă, căci oamenii nu l-au votat pentru că ar fi vreun mare comunicator, ci la fond, pentru că în esență pe un primar trebuie să îl caracterizeze faptele. Plecând de la o constatare recentă, care era vizibilă și din cer, respectiv faptul că în timpul vacanțelor traficul se reduce semnificativ, domnul primar scapă o goangă de zile mari: ar trebui ca Inspectoratul Școlar Județean să ia în calcul modificarea programului pentru copiii de la grădiniță și de la școala primară ca să se rezolve problema ambuteiajelor din trafic la orelele de vârf. Nu știu dacă primarul a scăpat aceste vorbe fără să se gândească mai întâi asupra ceea ce presupune implementarea unei astfel de idei, dar asta are mai puțină importanță pentru mine. Ceea ce este cu adevărat problematic este faptul că, în Primaria Iași, de 20 de ani se caută scuze nu soluții și se așteaptă tot timpul ca altcineva să rezolve o problemă.
Mi se pare cel puțin ciudată această abordare a rezolvării unei probleme urbane. Nu mi-am dat seama până acum că rezolvarea problemelor de trafic stă în reglarea orarului de funcționare al instituțiilor, companiilor, supermarketurilor, băncilor, etc. Sau poate că, după modelul de bune practici al CFR Călători cu mersul trenurilor, ar trebui să înființăm și noi în Iași, ”mersul mașinilor”. Genial!
Problema traficului supra-aglomerat nu este generată nici de orarul de funcționare al școlilor și nici al altor instituții sau companii. Problema aceasta este generată din alte probleme care s-au născut din proasta administrare a orașului în ultimii 20 de ani sau din cauze care țin de anumite reglementări legislative. Da, autorizațiile de construire eliberate pe bandă rulantă și pe bani frumoși de toate orânduirile, fără a se respecta numărul de locuri de parcare și studii reale de trafic pe zonele respective, lipsa locurilor de parcare pentru care niciun primar nu a făcut nimic în acești ani, dar și eliminarea taxei de mediu care a permis înmatricularea unui număr exagerat de mașini, sunt toate, împreună, cauze ale acestei probleme acute a Iașului.
E drept că, primarul unui oraș, în ciuda unor probleme generate din exterior, poate avea soluții. Iar una dintre soluțiile Iașului astăzi o reprezintă crearea unor locuri de parcare. Degeaba s-au cheltuit zeci de milioane de euro pe reabilitarea infrastructurii rutiere în ultimii ani dacă aceste străzi nu pot fi practicabile la capacitatea lor. Păcurari, Canta, Splai Bahlui din Metalurgie până în podul de Piatră pe ambele maluri și multe alte artere sunt doldora de mașini parcate aiurea. Din acest motiv pe Păcurari stai dimineața câte jumătate de oră blocat în trafic, la fel cum se întâmplă și pe Splai Bahlui. Iar Poliția Locală lipsește cu desăvârșire. Sunt zile in care in dreptul Facultății de Construcții două benzi sunt ocupate cu mașini parcate și se circulă pe un singur fir. Nu am văzut niciodată niciun polițist în acea zonă. Distanța din Tudor până în Podu Roș se face cam în 25 de minute în aceste condiții. Poate ar trebui schimbat și programul universităților, să învețe noaptea studenții, cu ocazia aceasta nici nu mai umblă bleambura prin cluburi sau baruri. E adevărat că la acest haos contribuie și șoferii îndisciplinați, a căror tupeu duce spre mârlănie în unele cazuri, însă este de datoria municipalității să îi disciplineze și să îi educe. Cu vorba bună sau cu constrângeri. Dar acest lucru se va putea doar atunci când un primar nu va mai fi captiv funcției și va manageria orașul din perspectiva binelui comunității și nu a calculelor voturilor pentru un nou mandat.
Rareș Neamțu