Copoul o ia la vale, primăria îi mai dă un șut! Bloc imens, trântit în coasta dealului

0
7553

Zeci de locatari de la blocurile vechi din Păcurari și de pe Toma Cozma au deschis o acțiune în justiție pentru anularea PUZ-ului care permite construirea unui bloc într-o zonă înghesuită aflată în fața Colegiului Nergruzzi Locatarii s-au înarmat cu expertize tehnice, studii geotehnice și indică fisuri care au apărut în structura Corpului A al Universității Cuza  „Dacă se construiește acest bloc nou, noi cei din blocurile vechi o să ajungem cu apartamentele până la Gară. Acesta este un versant instabil terenul poate aluneca oricând”, a spus Nina Alexandroaie una din locatarele din blocul de pe strada Toma Cozma nr.9  „Vom construi în condiții legale. Investiția noastră nu va reprezenta un pericol pentru blocurile din jur. Nu ne apucăm să construim fără să expertizăm clădirile din jur. Ne trebuie însă acordul proprietarilor pentru a expertiza aceste clădiri”, a spus Ionuț Irimia, reprezentanul firmelor care propun proiectul imobiliar

 

Zeci de locatari din Copou, dintr-o zonă aflată în vecinătatea Universității Alexandru Ioan Cuza și a Colegiului Național Costache Negruzzi, luptă din răsputeri să oprească ridicarea în zonă a unui nou bloc de locuințe. Oamenii sunt convinși că noul bloc de locuințe pe care ar vrea să îl ridice două societăți comerciale ieșene, Great Lakes Construction SRL și Next Capital Investments SRL, va distruge iremediabil această zonă rezidențială. De aceea, nici mai mult nici mai puțin de 22 de locatari ai blocurilor vechi și de la casele din Păcurari dar și din cele aflate pe strada Toma Cozma au înregistrat la instanța de contencios administrativ a Tribunalului Iași o cerere comună prin care solicită magistraților ieșeni să dispună suspendarea și apoi anularea hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat Planul Urbanistic care prevedea construirea în zonă a respectivului bloc de locuințe. Prin urmare, în dosarul nr.8154/99/2017, oamenii cer ca judecătorii Tribunalului Iași să dispună suspendarea Hotărârii Consiliului Local nr.298 din 28 iulie 2017 prin aprobarea „Planului Urbanistic Zonal pentru zonă construită protejată, strada Toma Cozma nr.7B-9 pentru investiția construire locuințe colective pe teren proprietate”. Este vorba despre un bloc de locuințe cu 4 etaje cu o înălțime de 17,3 metri. Deși proiectul prevede că imobilul are și subsol, demisol și parter s-a impus prin PUZ ca noul bloc să nu dăpeșească înălțimea blocului învecinat care are parter și trei etaje. Este vorba chiar despre blocul aflat în fața Colegiului Național Costache Negruzzi. Terenul pe care se intenționează construirea noului imobil se află chiar în spatele acestui bloc din fața prestigiosului liceu. Să mai precizăm că pe lângă suspendarea hotărârii Consiliului Local, locatarii din Copou vor cere și anularea acesteia.

Există riscul unor alunecări de teren

Cea mai mare temere a locatarilor se referă la faptul că în zonă terenul este instabil iar o nouă construcție va destabiliza versantul. Oamenii cred că viitoarea construcție poate duce la prăbușirea blocurilor vechi di Păcurari și de pe Toma Cozma. „Zona respectivă se află pe un versant cu înclinare accentuată, pe un teren neomogen, prezentând un pericol ridicat la alunecare, cu consecințe dintre cele mai grave pentru vecinătatea apropiată și nu numai. Prin implantarea unei construcții masive se perturbă puternic stabilitatea destul de precară a terenului pe o arie mult mai mare decât cea considerată cu posibile consecințe dezastruoase pentru construcțiile din vecinătate. Mai exact cresc riscurile pentru alunecări de teren în zonele adiacente și cele din aval”, se arată în cererea depusă la instanță de locatarii blocurilor de pe Toma Cozma.

Pentru a arăta că au dreptate în legătură cu instabilitatea versantului, ieșenii care au deschis această acțiune în justiție vor depune la dosar  și o serie de studii de specialitate realizate în zona respectivă de SC IPTANA SA și Search Corporation în urma unor solicitări venite din partea unor instituții publice cum ar fi Consiliul Județean Iași, Agenția de Protecție a Mediului sau chiar municipalitatea ieșeană.

„Ajungem cu blocul la gară”

Cu toate că avea cunoștință de realizarea acestor studii, Biroul de Versanți din cadrul primăriei și-a dat avizul pentru construirea acestui bloc. Oamenii spun că au stat de vorbă cu dezvoltatorii și le-au spus că terenul este instabil, dar „investitorii” nu au vrut nici măcar să audă, adăugând doar că vor face tot ce este posibil pentru a-și atinge scopul în ciuda protestelor oamenilor.

„Dacă se construiește acest bloc nou, noi cei din blocurile vechi o să ajungem cu apartamentele până la Gară. Acesta este un versant instabil terenul poate aluneca oricând. Apoi vedeți și dumnevoastră că aici printre blocuri sunt niște alei înguste. E aglomerat acum. Unde să  mai încapă alte câteva zeci de mașini ale viitorilor locatari? „, a spus Nina Alexandroaie, o locatară a blocului de pe strada Toma Cozma, nr.9.

Copoul riscă să o ia la vale

În același bloc locuiește și Silvia Covali, cercetător în construcții, în prezent pensionară.

„Blocul nostru se va afla într-un mare pericol dacă se va autoriza ridicarea acestei construcții. Primăria ignoră faptul că dealul Copou este unul din versanții cu cele mai mari probleme sub aspectul stabilității terenului. Atunci când regimul comunist a construit  aceste blocuri, au fost realizate niște drenuri pentru controlul pânzei freatice. Vreau să vă spun că în prezent aceste  drenuri nu mai funcționează iar versantul lucrează”, a spus Silvia Covali.

Aceasta a oferit două exemple care arată că versantul Copou a început să dea unele semne de instabilitate. Astfel, se poate observa că peretele din față al Universității Alexandru Ioan Cuza, la intrarea din spatele statuii istoricului Alexandru Xenopol, este fisurat. De asemenea, puțin mai la vale de locul în care vor să construiscă cele două firme, pe aleea Pedagogică, se află două blocuri paralele, care s-au aplecat unul spre celălalt unindu-se în vârf. Săptămânalul 7 Est publică în ediția de astăzi fotografia celor două blocuri.

De asemenea, unul dintre opozanții proiectului este dr. ing. Corneliu Boțan, fost cadru didactic la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi. Acesta consideră că expertizele tehnice și celelalte studii care au dus la aprobarea acestui PUZ nu au fost realizate într-o manieră obiectivă.

Străzi înguste și locuințe fără soare

În cererea de anulare a PUZ depusă la instanță, locatarii mai arată că noul plan urbanistic nu respectă prevederile legale privind însorirea locuințelor din blocurile din jur. Astfel, studiul de însorire prezentat de dezvoltator arată că fațadele blocurilor ar fi luminate suficient la soltițiul de iarnă pe când ordinul  Ministrului Sănătății nr.119/2014 se referă la însorirea camerelor de locuit. Potrivit acestui act normativ, la solstițiul de iarnă, camerele trebuie luminate cel puțin o oră și jumătate. De asemenea, ieșenii care contestă proiectul au mai arătat că aleile dintre blocurile respective sunt prea înguste, iar dacă se vor mai muta în zonă alte câteva zeci de locatari cu mașini, zona se va bloca. De altfel, accesul dinspre strada Toma Cozma se face printr-o alee îngustă de 3,13 metri. În partea de sud, accesul s-ar face pe Aleea Pedagogică care este la fel de îngustă și se înfundă în zona celor două blocuri turn înclinate.

Dezvoltatorul: „O să construim în condiții legale”

Contacat de jurnaliștii 7 Est, Ionuț Irimia reprezentantul celor două firme care au propus acest proiect imobiliar a spus că a aflat de contestația depusă în instanță de locatari dar va continua să susțină investiția.

„Noi nu suntem parte în acest proces. Vom construi în condiții legale. Investiția noastră nu va reprezenta un pericol pentru blocurile din jur. Nu ne apucăm să construim fără să expertizăm clădirile din jur. Ne trebuie însă acordul proprietarilor pentru a expertiza aceste clădiri”, a spus Ionuț Irimia.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments