Pe banii Universității Cuza, două cadre didactice au vizitat una dintre cele mai exotice stațiuni turistice din lume, Los Cabos din Mexic, sub pretextul unui congres despre antropolgia sării Da, este vorba de celebra sare din bucate! Costurile decontate de Cuza depășesc 5.000 de euro, 130 milioane lei vechi fiind numai contravaloarea biletelor de avion Rezultatele participării la congres: „S-a realizat consolidarea poziției pe plan internațional în domeniul antropologiei sării” Dascălii de la Cuza s-au întors și cu o carte de la congres @ Citiți și vă cruciți!
Chelului tichie de mărgăritar îi lipsea. Deși învătământul din România se scaldă într-o sărăcie și o mediocritate lucie, cadrele didactice din mediul universitar trăiesc regește. Universitățile stau și cerșesc bani de la Ministerul Educației pentru finanțarea lucrărilor de investiții pentru spațiile didactice sau spațiile de cazare, în schimb toacă saci de bani pe proiecte de cercetare absurde.
Universitatea Cuza cheltuie milioane de euro pe fel de fel de proiecte de tocat frunze la câini, fără o finalitate concretă și fără plus valoare. Antropologia sării a devenit peste noapte un subiect fără de care omenirea nu mai putea trăi. S-au găsit soluțiile pentru vindecarea cancerului și pentru stoparea poluării, așa că Universitatea Alexandru Ioan Cuza a decis să finanțeze una dintre cele mai stringente probleme ale omenirii: antropologia sării în spațiul Carpatic.
Astfel că doi angajați ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași au fost trimiși la Congresul Internațional al Antropologiei Sării, ediția a doua, care s-a desfășurat în Mexic. Faptul că evenimentul s-a petrecut într-una dintre cele mai exclusiviste stațiuni din Mexic aflate la Oceanul Pacific este o pură coincidență, deoarece cele două cadre didactice de la Universitatea Cuza nu și-au petrecut un concediu de lux pe bani publici, ci au muncit pe brânci făcând cercetări științifice privind antropologia sării. 7 EST a aflat despre dezmățul pe bani publici patronat de UAIC și vă prezintă un caz strigător la cer.
Congres în Los Cabos, una dintre cele mai exotice destinații turistice
În perioada 12-16 octombrie 2017, s-a desfășurat în Los Cabos, Mexic, cel de-al doilea Congres Internațional al Atropologiei Sării. Pentru acest eveniment de o importanță maximă, Cuza a delegat pe profesorul Marius Tiberiu Alexianu și pe asistentul universitar Roxana Gabriela Curcă. Și fiindcă obrazul subțire cu cheltuială se ține, Cuza a scos din visterie nu mai puțin de 130 de milioane de lei vechi pentru biletele de avion ale celor două cadre didactice pe ruta Iași – Los Cabos și retur. Și ca cercetătorii să-și poată desfășura activitatea în condiții optime, Cuza a plătit pentru cazare și masă încă 80 de milioane de lei vechi. Nu în orice locație, ci la un hotel Tesoro situat chiar în portul de iahturi a stațiunii.
Cuza: „S-a realizat consolidarea poziției pe plan internațional în domeniul antropologiei sării”
Întrebați de reporterii 7 EST asupra finalității participării la congresul din Los Cabos, reprezentanții Universității Cuza au oferit un răspuns halucinant.
”S-a realizat consolidarea poziției pe plan internațional în domeniul antropologiei sării, după cum rezultă din pozițiile obținute în cadrul congresului (președinte al comitetului științific, vice-președinte al comitetului organizatoric, editor al book of abstracts, organizatori de sesiuni, autori de comunicări). Prin toate acestea proiectul Ethnosalro 3 și Universitatea Al. I. Cuza din iași au atins un grad înalt de vizibilitate pe plan internațional atât încadrul lucrărilor congresului cât și prin transmiterea în direct a lucrărilor congresului.” a declarat profesor Marius Tiberiu Alexianu.
Cercetare științifică pe plajă la gratar
În răspunsul dat cu privire la lucrările congresului și beneficiile aduse Universității reprezentanții UAIC fac trimiteri la mai multe site-uri. Unele dintre ele nu mai funcționează, altele nu conțin informații concludente. Pe site-ul congresului informațiile sunt minimale, dar suficiente pentru a ne da seama despre ceea ce a însemnat acest eveniment. Deși a trecut mai bine de o lună de la consumarea congresului, pe site-ul oficial www.saluniversal.com nu se pot găsi informații sau fotografii despre ceea ce s-a realizat în cele cinci zile ale evenimentului. Nu există niciun feedback sau vreun rezultat. Nici măcar până la această dată, site-ul nu a fost actualizat cu informațiile despre programul științific al congresului.
În schimb, secțiunea privind programul de socializare este complet. Astfel că am putut afla pentru ce s-au deplasat cei doi reprezentanți ai Universității Al. I. Cuza până în Los Cabos: ”beach barbecue”(grătar pe plajă) sau excursii în diverse localități ale peninsulei Baja California. În schimb, Marius Alexia nu vede în congresul din Mexic o mare victorie pentru comunitatea academincă din România: ”Coordonarea științifică a fost probată de calitatea mea de președinte al comitetului științific; co-organizarea a fost asigurată de calitatea de vice-președinte al comitetului organizatoric a Roxanei Gabriela Curcă. Numărul de 10 comunicări estimate a fi prezentate la această manifestare a fost aproape dublat, în sensul că numărul de comunicări prezentate de subsemnatul și membrii proiectului pe care îl coordonez a fost de 18.”
S-au întors cu o carte
Universitatea Al. I. Cuza a cheltuit peste 210 de milioane de lei vechi pentru participarea la un congres internațional a două cadre didactice din cadrul instituției. Așa cum ar fi normal, orice ban investit într-o astfel de acțiune trebuie să producă un beneficiu. Cuza a obținut o profitabilitate de neimaginat din această activitate. A cheltuit peste 5000 de euro pe excursia celor două cadre didactice pentru a primi drept recunoștință o carte care costă 200 de dolari!
” O satisfacție deosebită a provocat delegației române înmânarea volumului ”Cuando la sal era un joya. Antropologia, arqueologia y tecnologia de la sal durante el Posclasico en Zapotitlan Salinas, Puebla” autor Blas Roman Castellon Huerta, 2016, editura INAH, Mexic. O consecință directă a succesului congresului din Los Cabos a fost decizia anunțată în plen ca următoarele două congrese să aibă loc în Anana, Spania în 2018 și în Tokyo 2019, solicitându-se în acest sens sprijinul dr Roxana Gabriela Curcă în vedereabunei organizări a acestora. Această decizie a avut un dublu efect: pe de o parte s-a consolidat pe plan științific înternațional poziția antropologiei sării ca metadisciplină originală întemeiată de subsemnatul, iar pe de altă parte s-a asigurat continuitatea necesară desfășurării congreselor de antropologie a sării.” – profesor Marius Alexianu.
Rareș Neamțu