Turnurile Ropharma, construite pe minciuni: Smârdan, bulevard cu 4 benzi și spații verzi pe acoperiș

0
3219

În încercarea de a primi autorizație pentru construirea a 4 blocuri turn cu 18 nivele pe strada Smârdan, compania Ropharma  a prezentat primăriei o serie de documente pline de date nereale  Potrivit Planului Urbanstic Zonal propus de Ropharma, strada Smârdan are 4 benzi, iar pe străzile mici din jur, cu o lățime cuprinsă între 3 și 5 metri, s-ar circula în ambele sensuri, chiar și pe trei benzi  Mai mult, pentru a îndeplini condițiile prevăzute de Lege, Ropharma a spus că va construi spațiile verzi la nivelul 3, deasupra unei parcări supraetajate

La Iași, dorința de a obține un profit cât mai mare și cât mai rapid din afaceri imobiliare nu mai lasă loc preocupării pentru sănătatea populației și dezvoltării unui oraș funcțional, în care inclusiv traficul rutier ar trebui să se desfășoare fără blocaje și aglomerări. Pentru că au simțit bunăvoință din partea municipalității, dezvoltatorii imobiliari au început să propună primăriei proiecte care ocupă cât mai mult teren pe orizontală și se ridică cât mai sus pe verticală fără să se țină cont de condițiile de trafic din zonă și de faptul că din cauza betoanelor aerul va deveni irespirabil. Multe proiecte urbanistice au fost aprobate deoarece arhitecții care le-au proiectat și susținut în comisiile speciale de avizare de la primărie au ascuns adevărul sau au prezentat date eronate în vederea  obținerii autorizației. În acest context, vorbim și despre Planul Urbanistic Zonal propus anul acesta de compania Ropharma care vrea să construiască 4 blocuri turn cu 18 nivele pe strada Smârdan, în locul clădirilor unde s-a aflat depozitul Oficiului Farmaceutic Iași, devenit după Revoluție, SC Yassifarm SA, în prezent Ropharma SA, societate patronată de magnatul Mihai Miron. Pentru a scăpa de obiecțiile privind aglomerarea traficului și procentul de spații verzi din zonă, în PUZ-ul propus municipalității pentru strada Smârdan, Ropharma SA a trecut o serie de indicatori care nu au nici o legătură cu realitatea sau sunt imposibil de realizat.

Strada Smârdan este de două ori mai lată pe hârtie

Chiar imediat după ce Ropharma a solicitat certificat de urbanism pentru terenul pe care-l deține pe strada Smârdan nr.19, adică în luna septembrie a anului 2016 au existat voci din cadrul primăriei care au susținut că zona nu se pretează construirii unor blocuri turn, deoarece străzile sunt înguste și nu se poate asigura un trafic rutier în condiții normale. S-a obiectat că locatarii care se vor muta în blocurile respective nu vor putea să iasă cu mașina din cartierul respectiv într-un timp optim la orele de vârf.

În cursul anului acesta, compania Ropharma a prezentat municipalității un Plan Urbanistic Zonal în care strada Smârdan are o lungime de 14 metri în loc de 7 metri. De asemenea, străzile înguste din jurul depozitului farmaceutic cum ar fi strada Barbu Lăutaru, strada Iernii sau strada Heliade sunt prezentate ca având câte o bandă pe sens ceea ce nu este adevărat. Străzile Barbu Lăutaru și Iernii au o lățime mai mică de 5 metri, adică o bandă și aproape jumătate, iar strada Heliade este cu sens unic, având o singură bandă.

Chiar dacă reprezentanții Ropharma ar putea spune că aceasta ar putea fi lățimea străzilor, după finalizarea cartierului de blocuri, acest lucru este imposibil de realizat. Strada Smârdan poate fi lărgită la 14 metri numai în zona Rophrama, adică pe o porțiune de circa 30 de metri. În fapt, aceasta are o lungime de circa un kilometru, iar de la un capăt la altul, pe margini, sunt tot felul de proprietăți, de la case și blocuri până la hale industriale.  În aceste condiții, o extindere este practic imposibilă. Lucrurile stau la fel și cu celelalte străzi înguste enumerate mai sus.

Spații verzi pe clădiri. Agenția de Mediu: legislația nu prevede așa ceva!

De asemenea, legislația în vigoare prevede că orice construcție sau ansamblu rezidențial nou trebuie să aibă o suprafață minimă de spațiu verde. Dimensiunea spațiilor verzi variază în funcție de destinația clădirilor dar de regulă aceasta nu trebuie să fie mai mică de 15 la sută din suprafața destinată amenajării. Aceste aspecte sunt reglementate prin HG nr.525/1996 privind Regulamentul General de Urbanism. Acest act normativ prevede că pentru construcțiile de locuințe vor fi prevăzute spații verzi și plantate, dar nu mai puțin de 2 metri pătrați pe cap de locuitor. Ori, în cazul PUZ prezentat de Ropharma este necesară amenajarea a sute de metri pătrați de spații verzi. Pentru că terenul pe care-l deține este ocupat în ceea mai mare parte cu construcții, Ropharma vrea ca aceste spații verzi să fie amenajate la nivelul 3, deasupra unor parcări. Actul normativ menționat mai sus stabilește că un spațiu verde reprezintă un „cadru vegetal amplasat în zone adiacent blocurilor de locuințe de tip condominiu cu rol estetic și de protecție de ameliorare a climatului și calității aerului”.

În orice caz, reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului nu s-a arătat prea încântați de soluția propusă.

„Legislația nu prevede așa ceva. Ce vrea să facă, să-mi pună câteva ghivece și să-mi spună că a amenajat niște spații verzi? Din câte știu eu, legislația nu prevede aceste grădini suspendate. Noi nu aprobăm așa ceva”, a spus Bogdan Davideanu, directorul Agenției de Protecție a Mediului.

Va aproba primăria investiția?

Ropharma SA a depus PUZ-ul pentru zona Smârdan la începutul anului acesta, în luna ianuarie, când municipalitatea a și elaborat un proiect de hotărâre a Consiliului Local în vederea aprobării documentației. PUZ-ul a fost analizat în Comisia de Oportunitate, o comisie formată din arhitecți și reprezentanți ai primăriei care eliberează un aviz consultativ pentru proiectele urbanistice depuse. După aceea, aceste proiecte sunt supuse aprobării Comisiei de Urbanism și Consiliului Local. În Comisia de oportunitate, reprezentanți ai municipalității au atras atenția asupra faptului că în PUZ-ul propus de Ropharma sunt  prezentate o serie date nereale, fiind vorba inclusiv de cele legate de dimensiunile străzilor, dar și de propunerile legate de modul de amenajare a spațiilor verzi.

„Din câte cunosc eu, PUZ-ul depus de Ropharma nu a ajuns încă în Comisia de Urbanism. Eu nu cred că legislația prevede amenajarea unor spații verzi deasupra clădirilor. Au mai venit unii cu niște propuneri SF cu spații verzi amenajate pe verticală. Aceste spații verzi trebuie amenajate pe terenuri. În ceea ce priveșțe dimensiunea străzii Smârdan, aceasta poate avea 14 metri în dreptul Ropharma, dar nu se circulă pe această stradă numai în dreptul acestei companii. Tot ce pot să vă spun este că vom analiza cu atenție aceste propuneri precum și cele semnalate de dumneavoastră și vom proceda conform Legii”,a spus viceprimarul Gabriel Harabagiu, cel care are în subordine și Direcția de urbansim din primărie.

Chiar dacă au fost discuții în Comisia de oportunitate, asta nu înseamnă că PUZ-ul nu poate fi aprobat de municipalitate. Spunem acest lucru deoarece acest PUZ a trecut de faza dezbaterii publice, proces care se desfășoară cu deplina coopeare a primăriei.

Jurnaliștii 7 Est au solicitat un punct de vedere și de la Mihai Miron, patronul Ropharma. Acesta a evitat să discute cu jurnaliștii 7 Est pe tema PUZ-ului din Smârdan.

„Nu știu despre ce este vorba. Sunt pe aeroport, nu pot vorbi”, a spus Mihai Miron.

De la Yassifarm la Ropharma

Compania Ropharma deține pe strada Smârdan nr.19 o suprafață de 9.684 metri pătrați. După cum s-a precizat mai sus, fostul Oficiu Farmaceutic Iași s-a transformat după Revoluție în SC Yassifarm SA. Familia Miron a preluat controlul deplin asupra societății în anul 2007 când au fost aprobate o serie de majorări de capital și fuziuni cu o serie de societăți mai mici din grupul Ropharma. În anul respectiv a fost operată o majorare de capital de 3.000.000 lei, iar denumirea societății a fost schimbată din Yassifarm în Ropharma.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments