Președintele CJ Iași, Maricel Popa, se află la un pas de a pierde o pădure în Bucium aflată în evidența Ocolului Silvic Ciurea, care valorează sute de mii de euro. La 15 ani după ce a cumpărat un teren în suprafață de 4 hectare de vegetație forestieră la granița dintre municipiul Iași și comuna Schitu Duca, prin intermediul firmei Omega is Comunications, Popa a intrat într-un conflict juridic dur cu vecinii săi pe care i-a acuzat că i-ar fi încălcat și distrus proprietatea. În replică, Ana Maria Cogălniceanu (casătorită Petrescu) și Constantin Munteanu, proprietari cu acte în regulă a 7.000 mp și respectiv 5.000 mp de teren în zonă, susțin că dețin acte cadastrale și documente legale precum că pământul lor se suprapune clar cu acela al firmei Omega. Cei doi cumpărători l-au acționat în judecată pe Popa și cer instanței de judecată ca să anuleze titlul de proprietate a moștenitorilor în baza căruia șeful CJ ar fi cumpărat pădurea. Șeful CJ nu se lasă și arată că vecinii i-au luat cu japca 1 ha de teren, aflat în proprietatea SC Omega is Comunications SRL. În zonă, un singur metru pătrat de teren valorează 50 de euro.
Maricel Popa, șeful Consiliului Județean Iași, și firma sa Omega is Comunications sunt la cheremul judecătorilor. Șeful CJ ar putea pierde o avere de sute de mii de euro din cauza unui proces civil demarat împotriva sa de către doi vecini care au cumpărat proprietăți chiar alături de domeniul său: o vastă pădure de cca 4 hectare pe care a cumpărat-o în cursul anului 2002, de la moștenitori, pământul cu pricina aflându-se pe teritoriul administrativ al comunei Schitu Duca, la granița cu zona rezidențială Bucium, și aflat în prezent în evidența Ocolului Silvic Ciurea. Practic, președintele CJ Iași, pe o parte, și cei doi vecini, Ana Maria Cogălniceanu (casătorită Petrescu) și Constantin Munteanu, pe de altă parte, s-au acționat în judecată reciproc, revendicându-și fiecare un hectar de pădure din zonă. Firma Omega is Comunication, prin administratorul Mihaela Popa, a solicitat, într-un proces de revendicare și de grănițuire, stabilirea unei linii de hotar ce desparte cele două proprietăți. Mai mult, șeful CJ Iași, cel care se află de fapt în spatele Grupului de firme Omega, a revendicat nici mai mult nici mai puțin decât 9.350 mp care ar face parte exclusivă dintr-o suprafață totală de peste 11.395 mp pe care ar fi cumpărat-o anterior, situată pe teritoriul administrativ al comunei Schitu Duca. De altfel, în cererea de chemare în judecată, Popa s-ar fi exprimat în mod clar că suprafața mult-disputată ar fi de fapt “o fâșie de teren ce a fost acaparată cu forța din proprietatea noastră, de către cei doi vecini, Cogălniceanu (actualmente Petrescu) și Munteanu”.
Popa, dat în judecată de vecini
În replică, cei doi vecini ai președintelui CJ Iași au dat în judecată societatea Omega is Comunications, dar și pe reprezentanții comisiilor locale de fond funciar din Schitu Duca, Iași și Bârnova, în care au cerut instanței să constate nulitatea titlului de proprietate. Totodată, Ana Maria Petrescu și Constantin Munteanu i-au acționat în judecată pe foștii moștenitori ai terenului cu pricina, dar și pe urmașii acestora, solicitând desființarea tuturor actelor și documentelor întocmite în urmă cu mai bine de 15 ani. Prin intermediul apărătorului Alexandru Iftode, cei doi vecini ai lui Popa, Petrescu și Munteanu, s-au obligat să meargă personal pe la domiciliile adevăraților moștenitori ai hectarelor de pădure din zona Schitu Duca, pentru a-i aduce în fața instanței de judecată, la audieri. În cazul în care, Judecătoria Iași ar decide anularea actelor și titlurilor de proprietate, pe motiv de ilegalități și suprapuneri de terenuri, firma Omega is Comunications, ce-i aparține actualului șef al CJ Iași, ar putea pierde o avere.
Două persoane date în judecată au murit
În prezent, avocatul Alexandru Iftode, cel care-i reprezintă în justiție pe cei doi vecini ai lui Maricel Popa, se declară optimist și încrezător că-i va găsi pe toți moștenitorii terenului cu pricina, din zona Bucium-Schitu Duca, chiar dacă doi dintre ei, e vorba de Vasile Savu și Paraschiva Savu, au decedat în iulie 2007, respectiv iunie 2009, cu mult timp înainte de începerea procesului. De altfel, magistrații Judecătoriei au trimis citații tuturor moștenitorilor, majoritatea fiind din satul Cajvana, județul Suceava, unii fiind căutați prin intermediul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor. În acest sens, judecătorii ieșeni au dispus verificări atât la Camera Notarilor Publici Suceava cât și la Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale. Se va verifica dacă s-a deschis procedura succesorală notarială și dacă există declarații de acceptare a succesiunii făcute de către moștenitori, și care sunt efectiv toți aceștia.
“Terenul reclamantei se suprapune clar cu cel al firmei Omega”
“Dat fiind faptul că pe parcursul acestui proces s-a efectuat o expertiză topometrică ce concluzionează că terenul reclamantei Cogălniceanu (Petrescu) se suprapune peste terenul Omega, suntem îndreptățiți să promovăm o acțiune solicitând nulitatea titlului eliberat acestei societăți. Practic, titlul ce face obiectul acțiunii este nul absolut deoarece reconstituirea nu s-a făcut pe vechiul amplasament ala cum cere imperativ art.24 alin. 1 din Legea 1/2000. Documentația care a stat la baza eliberării acestui titlu de proprietate nu cuprinde aceste acte, stabilirea amplasamentului făcându-se în mod arbitrar. De asemenea, declarația vechilor proprietari, vecini ai solicitantului, crează un dubiu puternic cu privire la vechiul amplasament. Din investigațiile noastre reiese faptul că vechiul proprietar, Nicolaie Ruscior, autorul titularilor, nu a avut niciodată teren cu vegetație forestieră pe raza comunelor Schitu Duca ori Bârnova. Reconstituirea terenului acoperit cu pădure pe un alt amplasament decît cel deținut anterior în proprietate de autorul deposedat este lovită de nulitate absolută în temeiul dispozițiilor Legii 169/1997”, a explicat avocatul Iftode în acțiunea transmisă judecătorilor.
Cel care reprezintă interesele lui Cogălniceanu (Petrescu) mai arată că terenul mult-disputat din Schitu Duca i-ar fi aparținut de fapt moștenitoarei Elena Costea, căreia i s-ar fi reconstituit legal dreptul de proprietate pentru un ha de pădure, acest lucru fiind înscris și în Registrul de Transcripțiuni și Inscripțiuni la data de 10 februarie 1998.
Primarul din Schitu Duca nu vrea să intre în polemici cu șeful său de partid
Mai mult, chiar și oficialii Primăriei Schitu Duca recunosc faptul că Nicolaie Ruscior, cetățeanul de la care firma Omega is Comunications a cumpărat cca 4 ha de pădure, nu figurează cu nici o palmă de pământ în scriptele UAT Schitu Duca. Contactat telefonic, primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, nu a dorit să facă nici un comentariu pe marginea acestui litigiu juridic, dintre președintele CJ Iași și vecinii acestuia, susținând că nu ar vrea să mai intre în nici un fel de polemici cu Maricel Popa, actualul președinte al PSD Iași, și șeful său de partid.
Hectarul buclucaș care-i provoacă dureri mari de cap președintelui CJ Iași
Hectarul de pădure din Schitu Duca, cel care, în opinia reclamantei Ana Maria Cogălniceanu (Petrescu) se suprapune cu terenul achiziționat în 2002 de firma lui Maricel Popa, Omega, ar fi aparținut inițial Elenei Costea. Ulterior, femeia ar fi vîndut terenul, prin mandatarul Georgeta Bulinchi, și cu aprobarea Regiei Naționale a Pădurilor-Direcția Silvică Iași, către Daniela Paula Bulinchi (căsătorită Vlonga). Apoi, terenul a încăput la final pe mâinile cumpărătorului Cogălniceanu Ana Maria. Într-un proces de revendicare și de grănițuire, avocații firmei Omega is Comunications, Oana Mihaela Serghiuță și Oana Neda, au ripostat solicitând instanței ca să stabilească o linie de hotar ce desparte cele două proprietăți. Totodată, avocatele șefului CJ Iași au mai cerut ca Ana Maria Cogălniceanu (Petrescu) să lase în proprietate deplină și liniștită posesie cei 9350 mp, care fac parte din terenul de 11.395 mp, deținut de SC Omega is Comunications SRL.
“Solicităm despăgubiri de 50 de euro pentru fiecare metru pătrat”
“În cursul anului 2007, Cogălniceanu și Munteanu, cu rea-credință și în mod abuziv au acaparat din terenul proprietatea Omega, o fâșie de 9350 mp, pe care au împrejmuit-o construind ilegal mai multe anexe. Au încălcat astfel dreptul la proprietate. În încercarea de a rezolva conflictul pe cale amiabilă i-am contactat în mai multe rânduri pe acești vecini însă au refuzat ca să elibereze terenul susținând că ei dețin documentație cadastrală din care reiese faptul că sunt proprietari. Nu au prezentat însă nici un act doveditor în acest sens. Menționăm că valoarea estimativă a terenului pe care Omega îl revendică este de 50 de euro/metrul pătrat. Cerem celor două persoane ca să-și desființeze gardul, construcțiile și toate anexele ridicate abuziv”, au conchis apărătorii președintelui CJ Iași.
Șeful CJ Iași: “Greșeala a pornit de la OCPI, de pe vremea lui Cozmanciuc”
Contactat telefonic, Maricel Popa a susținut că cei doi vecini, Cogălniceanu (Petrescu) și Munteanu ar fi intrat în mod abuziv pe proprietatea Omega, ocupând în mod ilegal un ha de teren. Mai mult, acesta a arătat că documentația cadastrală greșită ar fi fost întocmită chiar de pe vremea când la conducerea OCPI Iași se afla fostul director Mugurel Cozmanciuc, actualmente deputat PNL de Neamț . “Greșeala a pornit de la Oficiul de Cadastru, pe vremea lui Cozmanciuc. Acesta era un copil pe atunci. Din știință sau neștiință, a greșit documentația”, s-a plâns Popa.
Nicu SAMSON