În urma unor verificări efectuate în 2013 la sediul firmei Iașisting, de pe Mitropolit Varlaam 10, în spatele căreia se află fostul deputat Viorel Blăjuț, reprezentanții E.ON au descoperit la mai multe contoare cu sigilii contrafăcute sau care nu figurează în baza de date a furnizorului de energie electrică. Mai precis, s-a constatat că au fost efectuate intervenții neautorizate la rețea, fapt ce a condus la neînregistrarea întregii cantități de energie electrică consumată în mai multe luni de zile. Totodată, plombele metrologice ar fi fost contrafăcute, iar sigiliile măsluite. Urmare a acestui fapt, E.ON a acuzat conducerea Iașisting de consum fraudulos și furt de energie electrică în valoare de 57.000 de lei.
Blăjuț: „Cred că e vorba de o neînțelegere. Nu e un furt propriu-zis sau un consum fraudulos. E vorba de niște facturi la energie pe care noi le-am contestat. Dar mai bine faceți o cerere în scris către administratorul Iașisting pentru a vă lămuri despre ce este vorba”, s-a scuzat omul de afaceri, după care a închis telefonul.
Proces de coșmar la Judecătorie pentru omul de afaceri ieșean Viorel Blăjuț, patronul Grupului de firme Iașisting. Într-o acțiune de pretenții, conducerea furnizorului de energie electrică E.ON a dat în judecată SC Iașisting SRL, solicitând daune de peste 57.000 de lei. În plângerea înaintată magistraților, directorul –general al E.ON Energie România, Dan Morari, directorul Departamentului juridic, Anca Brișcaru și juristul Ciprian Bâgu, au acuzat firma fostului deputat de Iași de consum fraudulos și furt de energie electrică. Toată povestea a început pe 26 noiembrie 2013, când în urma unor verificări efectuate la sediul Iașisting, de pe strada Mitropolit Varlaam, reprezentanții E.ON au găsit mai multe modificări la contoarele electrice ale firmei, constând în modificări neautorizate aduse unor sigilii. Mai precis, s-a constatat existența unei intervenții neautorizate la instalația de alimentare cu energie elecgtrică, fapt ce a condus la neînregistrarea întregii cantități de energie electrică consumată în perioada mai 2013 – noiembrie 2013. Ulterior, după finalizarea controlului, pe 19 decembrie 2013, E.ON a întocmit un proces verbal de despăgubiri prin care s-a stabilit în sarcina Iașisting un consum de energie electrică de 43366 Kwh. Apoi, cantitatea de energie a fost facturată printr-o factură fiscală în valoare de 54.164,29 de lei. Deși, în nenumărate rânduri reprezentanții E.ON i-au notificat pe cei de la Iașisting să-și plătească datoriile, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, administratorul Iașisting a respins cuantumul despăgubirilor cerute de E.ON și a refuzat orice dialog și înțelegere amiabilă. Pentru a-și recupera prejudiciul, juriștii furmizorului de energie s-a adresat instanței de judecată, solicitând și achitarea tuturor cheltuielilor de judecată. În total, în opinia reprezentanților E.ON, debitul Iașisting ajunge la puțin peste 57.000 de lei, cu tot cu penalitățile aferente, deși firma ieșeană a mai achitat pe parcurs o serie de facturi restante.
Sigilii falsificate
Contractul de furnizare energie electrică dintre E.ON și Iasișting a fost încheiat pe 4 februarie 2008, cele două părți având și resposabilități dar și obligații reciproce, printre care achitarea la timp a tuturor facturilor emise referitor la consumul efectiv de energie electrică.
„În urma unei verificări a instalației de alimentare cu energie de a Iașisting s-a descoperit un contor fabricat în 2006 cu sigilii metrologice contrafăcute și care nu figurează în baza noastră de date. Ulterior, s-a întocmit o notă de constatare semnată fără obiecțiuni de reprezentantul Iașișting, Constanța Bîrjoveanu. Tot cu ocazia verificărilor, s-a procedat și la măsurarea curenților pe faze, ocazie cu care s-a mai găsit un alt contor pe care ar fi fost montat o altă grupă de măsură. S-a întocmit un proces-verbal de abateri iar în urma analizei efectuate de comisia de specialitate constituită la nivelul E.ON, dar și a documentelor întocmite în teren, a rezultat, fără nicun fel de interpretări, o intervenție neautorizată la instalațiile de alimentare cu energie electrică. Acest fapt a condus la neînregistrarea întregului consum de energie consumată, stabilindu-se o nouă recalculare. Având în vedere atitudinea culpabilă a Iașisting, cît și neprezentarea acestora în vederea soluționării pe cale amiabilă a litigiului, societatea noastră a formulat o acțiune de chemare în judecată”, susțin juriștii E.ON Energie România.
E.ON: „A fost un consum ilegal”
Reprezentanții E.ON mai susțin că “în contractul încheiat între părți, Iașisting s-a obligat să respecte prevederile și termenii facturilor emise de furnizor, să nu modifice parametrii de reglaj și instalațiile acestuia”. Totodată, consumatorul mai este obligat să păstreze intacte grupurile de măsurare a energieie electrice, să nu influențeze funcționarea acestora și să nu blocheze accesul furnizorului la echipamentele electrice. Mai mult, este interzisă total orice acțiune asupra echipamentelor electrice ale E.ON.
“Prin contractul încheiat E.ON are dreptul de acces în incinta oricărui consumator pentru verificarea instalației de alimentare și utilizare a energiei electrice“, au conchis cei de la E.ON.
Prin consum fraudulos se înțelege conectarea oricărui receptor sau a instalației de utilizare înainte de grupul de măsurare sau orice intervenție la instalație electrică ce afectează funcționarea corectă a grupului de măsurare. Totalul debitului înregistrat de Iașisting SA până la data de 3 septembrie 2015 este de 57.136 lei din care 54.084,29 de lei reprezintă contravaloarea energiei electrice, iar 3051,71 de lei reprezintă penalități contractuale calculate până la data menționată. Penalitățile contractuale au fost calculate în temeiul legii și a contractului semnat între părți. Referitor la factura fiscală ce face obiectul acțiunii în justiție, pentru Iașisting s-a facturat cantitatea de 43366 Kwh ca fiind cantitatea de nergie electrică consumată și nefacturată precum și cantitatea de 34856 kwh, această ultimă cantitate rezultând din consumul efectuat și înregistrat pe frupele de măsură montate în instalația firmei, conform citirilor stabilite până la data de 12 martie 2014, respectiv 31 martie 2014.
Blăjuț: “Nu e vorba de furt sau de consum fraudulos”
În replică, cei de la Iașisting, prin apărătorul Carmen Darie, au respins toate pretențiile și despăgubirile cerute de E.ON. De asemenea, avocatul a arătat, într-o întâmpinare, pe care a depus-o la dosarul cauzei, că acțiunea juriștilor furnizorului de energie, este netemeinică și nelegală. Mai mult, aceasta a susținut că Iașisting are de primit de la E.ON peste 8.000 de lei ca urmare a unor facturi încasate ilegal. “Solicităm respingerea cererii de chemare în judecată. Aceasta este netemeinică și nelegală. Se impune anularea tuturor documentelor E.ON. Am cerut acest lucru într-o cerere reconvențională”, a arătat avocata Carmen Darie, în întâmpinare. Contactat telefonic, patronul Iașisting, Viorel Blăjuț a spus la început că nu știe nimic despre procesul cu E.ON după care și-a adus aminte subit de o serie de facturi din trecut pentru care se judecă cu furnizorul de energie electrică.
“Nu știu exact despre ce este vorba. Am auzit ceva dar nu sunt sigur. Faceți o cerere în scris către administratorul Iașisting și o să vă lămuriți dumneavoastră. Dar sigur nu este vorba despre un furt sau un consum fraudulos de energie electrică. Este o neînțelegere. Sunt niște facturi care sunt contestate în justiție”, a precizat fostul deputat Viorel Blăjuț.
“De ce nu a fost anunțată poliția prin 112 despre furtul de energie electrică”
La un moment dat, în timpul procesului cu E.ON, cei de la Iașisting au obținut reeșalonarea plății cheltuielilor de judecată (n.r.-taxa de timbru) care au depășit suma de 3000 de lei. Avocata Carmen Darie a mai arătat că SC Iașisting SRL ar fi înregistrat reduceri semnificative ale profitului net, cu mai mult de o treime față de anii trecuți, și chiar pierderi semnificative, fapt demonstrat de situațiile financiar-contabile ale firmei. Un termen de judecată în acest proces a fost stabilit în ianuarie 2018, dată la care judecătorii ieșeni au solicitat acte și documente. Mai precis, instanța le-a cerut celor de la E.ON să precizeze tipul de contor și de sigiliu care se află în prezent în baza de date a societății, să explice modalitatea de calcul a penalităților cît și regimul juridic al calculării consumului efectiv de curent electric, în ceea ce privește firma Iașisting, în perioada 26 mai 2013 – 26 noiembrie 2013. La final, magistrații au formulat și un interogatoriu concret, cu un set întreg de întrebări, în care le-au spus celor de la E.ON de ce nu au sunat la 112 atunci când au constatat că Iașisting fură din curentul electric.
“De ce nu a fost sesizată poliția ca să constate la fața locului furtul de energie”, a sunat una din întrebările tranșante adresate de magistrați.
Bianca CRISTEA