BOMBĂ! Bebe Sexologul blochează conturile UMF

0
4994

Lovitură năprasnică pentru conducerea UMF Iași. Conferențiarul universitar Vasile Mihăescu, cunoscut drept Bebe Sexologul, a blocat conturile instituției de învățământ superior medical, aflate la Trezorerie și alte bănci comerciale, pentru că nu a primit restanțe salariale de peste un miliard de lei vechi, din perioada în care a activat ca profesor în cadrul Facultății de Medicină Generală la Disciplina Științele Comportamentului. După ce a câștigat definitiv procesul cu instituția care l-a concediat pe motiv de absențe nejustificate la cursuri, profesorul Bebe a cerut despăgubiri consistente, reprezentând salariile indexate, majorate și reactualizate. Foștii șefi de la UMF Iași care ar fi trebuit să dispună  atunci reintegrarea obligatorie a bărbatului,  pe postul deținut anterior, l-au dus pe acesta cu preșul și nu au respectat hotărârea judecătorească. Pe fir au intrat acum executorii judecătorești Gabriel Bârcă și Cristian Gheorghe Nicolăiță Lupu, care au cerut înființarea popririi pe conturile instituției.

Conducerea UMF Iași, reprezentată de rectorul Viorel Scripcariu, se află în prezent într-o situație extrem de delicată: trebuie să plătească „oalele sparte” de pe vremea fostului șef al instituției, Vasile Astărăstoae. Sub oblăduirea  lui Astărăstoae, cunoscutul conferențiar Vasile Mihăescu, cunoscut mai ales după porecla “Bebe Sexologul”, din cauza disciplinei pe care o preda studenților (Psihosexologie), a fost dat afară de la UMF. Bărbatul a fost concediat în 2013, Comisia de Disciplină din cadrul Universității de Medicină „Gr. T. Popa”  hotărând să-i desfacă contractul de muncă pentru abateri disciplinare repetate. La vremea respectivă, Mihăescu era conferențiar în cadrul Facultății de Medicină Generală la Disciplina Științele Comportamentului, și se ocupa de predarea cursului Psihosexologie. La un moment dat, pentru a-l șicana, fosta conducere a hotărât modificarea programei școlare incluzând în cursul opțional predarea Psihosexologiei și în limba engleza, fapt ce l-a nemulțumit la culme pe Mihăescu. Tot atunci, timp de 8 zile, în lunile februarie și martie 2013, Bebe Sexologul ar fi lipsit de la cursuri, urmare a acestui fapt intrând într-un război de uzură cu șefii instituției. Audiat în cadrul Comisiei de Disciplină, conferențiarul și-a justificat absențele, motivat de faptul că acel curs de Psihosexologie pe care ar fi trebuit să-l susțină atunci, urmau a fi recuperate legal până la finele semestrului. Explicația lui nu a fost luată în seamă de membrii Comisiei UMF, care, alături de rectorul de atunci, Astărăstoae, a decis desfacerea contractului individual de muncă aparținând lui Mihăescu.

„Am fost dat afară pentru că am vorbit public despre corupția din instituție”  

Conferențiarul de la Iași, cunoscut la acea vreme datorită unei emisiuni de televiziune referitoare la Științele Comportamentului Sexual, nu a stat nici el cu mâinile în sân, și a acționat instituția în judecată. Într-o acțiune îndreptată împotriva UMF Iași, Bebe Sexologul  a cerut peste 100.000 de lei drept prejudicii morale pentru „decredibilizarea publică, nesocotirea demnității, onoarei și reputației profesionale”.

„Precizez că nu sunt pentru prima oară expus comportamentului hărțuitor al angajatorului care, în pofida sancțiunilor primite recidiveaza în actiunea sa discreționară de negare a demnității subsemnatului”. Tot atunci, profesorul  Mihăescu a precizat că din punctul său de vedere a început să fie hărțuit moral de către conducerea UMF Iași de cînd a dezvăluit anumite fapte de corupție. „Pentru că am fluierat în biserică, adică am adus la cunoștința publică prin conferințe de presă fapte de corupție, și pentru că biserica acestor candidati la pușcărie, Vasile Astărăstoae și Doina Azoicăi, trebuia să funcționeze așa cum au organizat-o mai sus menționații, au reușit: să fiu eliminat din functia de șef de catedră, să mi se acorde un calificativ incompatibil cu nivelul de competență dovedit și recunoscut public, să mi se reducă salariul în mod abuziv, și, în final, să fiu concediat. În scopul decredibilizării mele, angajatorul (UMF Iași) a adus la cunoștința publică măsurile dispuse, subsemnatul aflând din presă că sunt concediat”, a explicat, într-o întâmpinare, Vasile Mihăescu.

Despăgubiri civile și salarii restante de peste 107.000 lei

Ulterior, Tribunalul Iași, printr-o sentință civilă din 23 iunie 2014, rămasă definitivă prin respingerea ambelor apeluri, a decis anularea deciziei de concediere și reintegrarea profesorului Mihăescu pe postul deținut anterior, respectiv conferențiar în cadrul facultății de Medicină Generală la Disciplina Științele Comportamentului. Mai mult, judecătorii au obligat UMF Iași să-i achite lui Bebe Sexologul suma totală de 107.847 lei, reprezentând despăgubirile egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate. Ceea ce a urmat a fost asemeni unei comedii ieftine, fără umor. Șefii UMF au fentat hotărârea judecătorească și au decis reintegrarea lui Mihăescu în cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală –specialitatea Balneofiziokinetoterapie  și recuperare. Această reintegrare s-a produs însă pe 12 aprilie 2017, mult mai târziu decît prevedea sentința judecătorească, astfel încât această situație a fost speculată rapid de către profesorul Mihăescu, care între timp a și împlinit 65 de ani, și s-a pensionat. Avocatul care îl reprezintă în justiție, Marieta Volovăț, a trimis toate actele și documentele unui executor judecătoresc, care, în baza titlului executoriu, a demarat acțiunea de recuperare a despăgubirilor. Suma totală pe care BEJ Gabriel Bârcă și Cristian Gheorghe Nicolaiță Lupu o are de recuperat din conturile UMF Iași, depășește 117.000 de  lei, din care 9291 lei reprezintă cheltuielile de executare.

Executorul judecătoresc:  “O reintegrare defectuoasă”   

Executorul Nicolăiță a precizat că instituția de învățământ superior medical ar fi efectuat o reintegrare defectuoasă în cazul lui Vasile Mihăescu.

“Pretinsa reintegrare s-a făcut într-un mod defectuos, profesorul Mihăescu fiind primit pe un post de conferențiar, însă la un alt loc de muncă, respectiv la Facultatea de Bioinginerie Medicală, și nu așa cum s-a stabilit în urma deciziei Tribunalului Iași. Debitorul UMF Iași poate fi însă constrâns la îndeplinirea hotărârii prin aplicarea unor penalități, de către instanța de executare”, a explicat executorul Cristian Nicolăiță.

UMF: “Actele de executare au fost emise prematur” 

Pentru a evita un eventual șoc financiar legat de blocarea conturilor instituției, rectorul Viorel Scripcariu și avocatul ce apără interesele UMF în justiție, Narcisa Gianina Morozan, a inițiat o contestație la executare. În plângerea adresată Judecătoriei, avocata Morozan a solicitat desființarea tuturor actelor de executare precum și anularea măsurilor de înființare a popririi asupra conturilor instituției. Mai mult, aceasta a cerut închiderea dosarului de executare susținând că cererea lui Mihăescu și a executorilor s-a perimat.

“Actele de executare au fost emise prematur. Reactivarea lui Vasile Mihăescu ca salariat al UMF s-a realizat imediat după pronunțarea sentinței judecătorești. Acesta din urmă nu s-a prezentat deloc la locul de muncă  așadar nu a prestat niciun fel de activitate. Așa cum reiese din documentele despuse la dosarul de executare, la data de 11 august 2016, Vasile Mihăescu a întrunit condițiile pentru pensionare la limită de vârstă, împlinind 65 de ani. În atare condiție, a intervenit încetarea de drept a constractului său de muncă.  Astfel, în privința obligației UMF Iași de executare ân natură a cerinței de reintegrare a intervenit o cauză legală care împiedică executarea acestei obligații. Reintegrarea unei personae în privința căreia a intervenit încetarea de drept a calității de salariat ar echivala cu forțarea la încălcarea legii, ceea ce este inadmisibil. Expertul desemnat a constatat că există temei legal pentru calcularea de despăgubiri doar până la data încetării legale a dreptului creditorului de a mai fi salariat al instituției”, a conchis,  avocata UMF, Gianina Morozan, în contestația trimisă magistraților.

“Dacă instanța decide, vom achita banii fără probleme”

Contactat telefonic, rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a menționat că dacă instanța de judecată va dispune recuperarea imediată a sumei de bani datorate lui Vasile Mihăescu, acest lucru se va face.

„Am auzit despre procesele cu dl Mihăescu, dar nu cunosc detalii. Cazul vine  din trecut de la fosta conducere a instituției. Avocații noștri sunt în măsură să vă explice pe îndelete. Dacă există o contestație făcută la instanță, din partea noastră, ei pot să vă spună mai multe. În cazul în care justiția va decide că acei bani i se cuvin persoanei despre care faceți vorbire, aceștia vor fi plătiți imediat. Fără nici un fel de probleme. Dar în nici un caz nu au fost blocate conturile noastre. Eu personal sunt și acum la birou în această după-amiază și nu am fost informat cu privire la acest aspect”, a precizat rectorul UMF Iași.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments