Prezentăm în exclusivitate toate declarațiile date la DNA de Gabriel Mardarasevici împotriva cumătrului său, fostul primar Gheorghe Nichita @ Mardarasevici și-a turnat cumătrul pentru a-și salva pielea @ Potrivit avocaților, denunțul făcut de Mardarasevici a fost proba zdrobitoare care i-a adus lui Gheorghe Nichita o condamnare la 4 ani cu executare în dosarul UTI Grup @ „Rețin că la un moment dat în cursul anului trecut (2014-n.r) Nichita mi-a spus că are nevoie de niște produse electronice, plasme, home cinema. Acestea au fost plătite de mine am trimis pe cineva, un angajat și le-a cumpărat după care le-a dat parcă șoferului lui Nichita. Am dat în jur de 20.000 lei”, este una dintre declarațiile cu lux de amănunte date în fața procurorilor de către magnatul ieșean @ Din 2003, de când au devenit cumătri, iar Nichita a ajuns primar, firma lui Mardarasevici a încheiat contracte de zeci de miliarde cu Primăria Iași
Din punct de vedere legal totul este în regulă, un cetățean pe nume Gabriel Mardarasevici depune un denunț care a dus la condamnarea fostului primar al Iașului și beneficiază la rândul său de o reducere de pedeapsă conform reglementărilor penale. Sub aspect moral însă chestiunea comportă o mică discuție care scoate la lumină caracterul lui Mardarasevici. Astfel, acesta nu a făcut denunțul în 2013, când potrivit declarațiilor sale UTI Grup a început să dea mită unor reprezentanți ai municipalității, ci în anul 2015 după ce Direcția de Luptă Antifraudă din cadrul ANAF îi luase firmele la scuturat și descoperise o serie de ilegalități. Mardarasevici l-a denunțat pe Nichita pentru a-și salva pielea, în condițiile în care afaceristul îi creștinase în 2003 pe cel mai mic dintre copii. Mai mult decât atât, din 2003 și până în 2015, când DNA „a pornit tăvălugul” , firma Radix, patronată de Mardarasevici, a încheiat contracte de ordinul zecilor de miliarde cu Primăria Iași. Practic, firma Radix a ajuns în topul firmelor de profil și datorită relației preferențiale cu Primăria Iași. Mardarasevici a vândut ulterior firma cu 4 milioane euro. Asta nu l-a împiedicat pe Mardarasevici să scrie în fața procurorilor DNA un denunț de câteva zeci de pagini împotriva lui Gheorghe Nichita. Potrivit avocaților, declarațiile lui Mardarasevici au cântărit greu în luarea deciziei de condamnare a lui Nichita. Săptămânalul 7Est prezintă în exclusivitate declarațiile date de Mardarasevici în fața procurorilor.
Firmă controlată prin interpuși
În declarațiile date în fața procurorilor DNA, Mardarasevici recunoaște că SC Information Business Consulting SRL (IBC), cea prin intermediul căreia s-ar fi dat mita în cadrul proiectului de semaforizare a orașului este firma sa deși nu era acționar al societății.
„Information Bussiness Consulting SRL este administrată de Jigău Iulia, acționar fiind Minciună Nela, societate finanțată de mine. De aceea am convenit cu Nela Minciună ca în cazul în care părțile sociale urmau să fie înstrăinate să îmi cedeze acțiunile la un preț preferențial”, a recunoscut Mardarasevici.
Acesta mai precizează că Adina Roșu, de asemenea inculpată în dosarul de corupție, era director de vânzări la această firmă și avea misiunea de a aducă companiei cât mai multe contracte de colaborare. Să reamintim că dosarul de corupție se referă la faptul că fostul primar Gheorghe Nichita ar fi primit 10 la sută din valoarea contractului pe care municipalitatea l-ar fi încheiat cu firma UTI Grup patronată de Tiberiu Urdăreanu pentru implementarea proiectului „Sistem de management trafic în municipiul Iași”. Valoarea contractului încheiat în anul 2013 a fost de 69.614.309 lei fără TVA deci, potrivit DNA, Nichita ar fi primit 6,9 milioane lei.
Mardarasevici: „Nichita voia 10 la sută”
Din denunțul lui Mardarasevici reiese clar că procurorii DNA au aflat de la afacerist că Nichita ar fi cerut o șpagă în cuantum de 10 la sută din valoarea contractului încheiat de primărie cu UTI Grup.
„La data la care am fost încunoștințat de către Roșu Adina despre oportunitatea participării la procedurile de achiziție publică (pentru implementarea proiectului-n.r) am luat legătura cu primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe cu care eram în relații apropiate mai ales că în anul 2003 îmi botezase un copil. La una din întâlnirile cu el care s-a purtat la domiciliul meu sau al lui, nu-mi amintesc exact, am aflat de la acesta că agrea câștigarea relației de către consorțul UTI-IBC și că anterior convenise cu Tiberiu Urdăreanu să primească de la asociere adică de la mine și de la Urdăreanu, sume în cuantum de 10 la sută din valoarea contractului. Tot de la Nichita am aflat că înțelegerea cu Urdăreanu presupunea ca plata să se facă numai după finalizarea lucrărilor și în condițiile în care plățile se efectuau la datele convenite de proceduri și în lispa unor penalizări pentru eventuale întârzieri. Am aflat că înțelegerea viza și că acel contract să nu fie modificat în defavoarea asocierii”, a mărturisit Mardarasevici.
„Șpaga se dădea proporțional”
Afaceristul a mai arătat în denunț și modul în care urmau să fie „extrași” din proiect banii care urmau să fie virați lui Nichita, adică cei 10 la sută. Mardarasevici a arătat că la data la care a fost audiat de procurori, UTI Grup îi virase deja în conturi o parte din banii care urmau să fie remiși fostului primar. Afaceristul a mai arătat că cele două firmă urmau să contribuie amândouă la acumularea sumei totale de 6,9 milioane lei pretinsă de Nichita proporțional cu procentul din proiect contractat de fiecare, adică 60 la sută UTI Grup, 40 la sută IBC. Tot potrivit acestuia, banii pentru Nichita urmau să fie obținuți prin decontarea de către primărie a unor lucrări care nu s-au realizat niciodată.
„Eu am luat legătura cu Urdăreanu cu care mă asociasem fie la biroul de lângă Intercontinental ori la cel din strada Olteniței, nu rețin, care mi-a confirmat înțelegerea pe care o avusese cu Nichita stabilind ca la finalizarea lucrării totalul de 10 la sută (din care 60 la sută UTI, 40 la sută IBC) să fie dat la mine modalitatea fiind următoarea: contribuția lui UTI trebuia virată în mod ritmic, o parte s-a livrat deja în conturile IBC în plus față de sumele cuvenite ca efect al prestațiilor efectuate de IBC, prin suplimentarea valorică necuvenită a unor lucrări care în fapt nu se prestau”, a adăugat Mardarasevici, în denunțul său.
„I-am cumpărat plasme lui Nichita”
Mardarasevici a mai adăugat că asocierea UTI Grup cu IBC pentru implementarea proiectului de management de trafic a fost sugerată chiar de Gheorghe Nichita. Mardarasevici mai susține că a fost de acord să dea șpagă pentru ca municipalitatea să nu întârzie cu efectuarea plăților către asocierea UTI-IBC. Acesta că i-a oferit un bonus lui Nichita, pe lângă cei 10 la sută, pentru că nu a întârziat cu efectuarea plăților . Bonusul a constat în decontarea unor cheltuieli de cazare la Hotel Mariott și în plata unei deplasări în China. În plus acesta a precizat că i-a cumpărat lui Nichita mai multe produse electrocasnice.
„I-am asigurat lui Gheorghe Nichita reduceri de circa 40 la sută la serviciile de cazare la Hotel Mariott în perioada 2013-2015, Nichita sunându-mă pe mine, iar eu transmițând secretarei solicitările de cazare. IBC avea un contract cu o firmă care beneficia de astfel de reduceri la unitățile hoteliere. Rețin că la un moment dat în cursul anului trecut (2014-n.r) Nichita mi-a spus că are nevoie de niște produse electronice, plasme, home cinema. Acestea au fost plătite de mine am trimis pe cineva, un angajat și le-a cumpărat după care le-a dat parcă șoferului lui Nichita. Am dat în jur de 20.000 lei. În 2014 s-a efectuat o deplasare în China la care au participat mai mulți angajați ai primăriei inclusiv Nichita, împreună cu mai mulți oameni de afaceri printre care eram și eu. Tehno Inf una din societățile mele a plătit în avans biletele de avion și cazarea”, a mai denunțat afaceristul.
„Ăștia sunt securiști”. Au aruncat hârtia în WC
În denunțul său Mardarasevici mai povestește o întâlnire pe care a avut-o cu Gheorghe Nichita la Hotel Mariott, ocazie cu care fostul primar s-a arătat deja îngrijorat de ancheta demarată de DNA. Cei doi aflaseră de ancheta respectivă după ce Adina Roșu fusese audiată de procurorii bucureșteni. Se mai arată că Nichita știa de faptul că este interceptat și de aceea au început să vorbească în șoaptă sau să scrie pe bilețele de hârtie. „După ce am intrat în camera mea de hotel de la Mariott, Nichita mi-a făcut semn să scriu. I-am scris pe o hârtie: „ai dat de Urdăreanu?”. I-am mai spus că lumea nu-mi mai răspunde la telefon, acesta afirmând același lucru context în care Nichita mi-a luat foaia și a scris și el pe foaie. Foaia de hârtie pe care am scris a luat-o Gheorghe Nichita a aruncat-o în WC și a tras apa. Referitor la reprezentanții UTI Grup, Nichita a comentat ceva de genul” știi că ăștia sunt securiști”,a mai povestit Mardarasevici. Să precizăm că la o zi după ce s-a întâlnit cu Nichita la Mariott, Mardarasevici s-a prezentat la DNA unde a mai dat o declarație în care descrie cele arătate mai sus.
Reamintim că în luna noiembrie a anului trecut judecătorii Tribunalului București l-au condamnat pe Nichita la 4 ani de închisoare în acest dosar. Ceilalți inculpați Mardarasevici, Adina Roșu și Urdăreanu au obținut pedepse cu suspendare deoarece au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției sau au colaborat cu anchetatorii.
Constantin MAZILU