Dragomir Tomaseschi: „Politicienii nu ar abuza de pozitia lor daca nu ar vedea politica drept un vehicul de parvenire”

0
1908

„Nu sunt de acord cu lozinci ”DNA  sa vina sa va ia!”. Declaratia nu-i apartine vreunui pesedist infocat, ci unuia dintre liderii opozitiei din plan local. Dragomir Tomaseschi refuza sa imbratiseze mesajul miscarii #rezist, dar sustine ca DNA trebuie intarit si, in acelasi timp, curatat. La Interviurile 7Est, avocatul iesean creioneaza imaginea justitiei pe care el si-ar dori sa o vada ca functioneaza si nu uita de adversarul sau politic, caci, dupa cum chiar el sustine, este inventatorul termenului de „depesedizare”.

  1. Desi sunteti membru al PNL faceti propanganda pesedista contestand DNA-ul. Cum se explica acest lucru?

Dragomir Tomaseschi: Sunt liberal si sunt inventatorul sintagmei ”Depesedizare”. Considerandu-ma un om echilibrat nu am de gand sa sprijin acest PSD, dar nici sa devin avocatul DNA. Consider ca DNA nu a facut tot ceea ce trebuia in societatea romaneasca si avem suficiente exemple cand s-au ocupat de ciurucuri: vezi cazul de santaj sexual al unor purtatori de sutane. Consider ca marile tunuri date bugetului de stat si bugetelor locale nu au primit atentia cuvenita din partea procurorilor DNA. Ma intreb si acum de ce au venit procurorii DNA de la Bucuresti pentru Gheorghe Nichita. Oare erau suspiciuni despre ”profesionalismul” procurorilor DNA Iasi?

  1. Exista sau a existat binomul SRI-DNA. A fost 100% nociv asa cum sustine PSD? Cum ar trebui sa functioneze cooperarea dintre cele doua institutii?

Dragomir Tomaseschi: Consider ca Serviciul Roman de Informatii este un stalp al statalitatii Romaniei si ca a colaborat cu parchetele, inclusiv DNA, conform atributiilor legale pe care le avea. Se stie ca membrii serviciilor de informatii au fost si sunt performanti si comparabili in eficienta cu cele mai importante structuri similare din lume.

Am vazut ca, in urma dezvaluirilor din presa, au existat si colaborari cu procurori despre care s-a dovedit ulterior ca erau incorecte, gen Negulescu ”Portocala” de la Ploiesti, Ciprian Man de la Oradea sau Eva Emilian de la Iasi.

  1. In razboiul DNA-PSD fiecare dintre combatanti pozeaza in victima. Cine are dreptate si cine nu?

Dragomir Tomaseschi: In opinia mea DNA trebuie intarit si curatat in acelasi timp de abuzuri si procurori manipulati, iar PSD nu trebuie sa mai viseze la un stat in care se poate fura legal, asa cum inca viseaza admiratorii lui Ion Iliescu.

  1. Care sunt aspectele negative si care sunt aspectele pozitive aduse de aceste modificari la legile justitiei? Ce era necesar sa se modifice si ce nu?

Dragomir Tomaseschi: Pe 23 ianuarie, Curtea Constitutionala ne-a luminat privind aceste aspecte pe care le imbratisam. Daca as fi fost initiatorul acestei legi as fi propus inlaturarea procurorilor din categoria magistratilor, categorie in care trebuie sa ramana doar judecatorii. As fi propus ca procurorii sa devina inalti functionari publici ai statului cu o protectie speciala, cu garantarea stabilitatii posturilor si libertati in ceea ce priveste solutiile si concluziile puse intr-un dosar. Sa nu uitam ca peste 75% din populatia Romaniei este nemultumita de justitie, iar noi, cei implicati zi de zi in aceasta activitate ca avocati, semnalam numeroase incalcari ale drepturilor cetatenilor. Avocatii sunt ”pistoalele” din mainile cetatenilor care  isi apara drepturile impotriva unui stat atotputernic.

  1. Inceputul anului ne-a adus noi proteste impotriva modificarii legilor justitiei.Miscarile de strada au fost cele mai ample de dupa revolutie. Cat de indreptatite sau de oneste sunt aceste proteste?

Dragomir Tomaseschi: Nu putem compara aceste proteste cu Revolutia din 1989. Poate multi dintre cei care au protestat acum nu au avut nicio intersectie cu lumea justitiei pentru a-i observa neajunsurile. Situatia nu trebuie privita la modul ideatic intrucat discutam despre oameni, despre drepturile si nazuintele lor care se pierd in van de prea multe ori, negasindu-si dreptatea. Nu sunt de acord cu lozinci ”DNA  sa vina sa va ia!” pentru ca asta suna ceva similar cu inchizitia de acum cateva sute de ani care lua pe orice nu se inchina de patru ori pe zi. Sunt de acord ca DNA sa ia pe oricine doar pe baza de probe certe si cu respectarea procedurilor si a drepturilor legale. Trebuie eliminate abuzurile si facaturile din sistem.

  1. Daca PSD nu renunta la aceste modificari, ce se va intampla? Credeti ca strada sau opozitia are puterea de a opri aceasta miscare a PSD?

Dragomir Tomaseschi: In Romania sunt lucruri care trebuiesc facute indiferent de partidul ce se afla la putere. Nu avem autostrazi, suntem departe de salariile europenilor din clasa medie, aproape jumatate din populatie are inca toaleta in curte si multe dintre gospodarii nu sunt racordate la o retea de apa potabila. Sunt multe neajunsuri in societate. Lipsa de decizie in administratiile locale si cea centrala sunt transferate catre judecatori. Exista un mix de factori, respectiv frica, incompetenta sau coruptie, care genereaza un vid de decizii la nivel administrativ care se transfera in final pe masa judecatorilor. Multe dintre acestea sunt aberante.

Strada are nemultumirile ei, dar cred ca unii nu stiu despre abuzurile din justitie. Opozitia PNL este slaba, fara idei, neconvingatoare. Presedintele Iohannis este aproape singur in aceasta epopee de  ”curatare” a societatii romanesti de elemente infractionale precum Dragnea si acolitii lui.

  1. Exista in mod evident coruptie din mediul politic cu implicatii in actul legislativ, administrativ si guvernamental. Cum oprim acest fenomen? Cum putem fi siguri ca politicienii nu abuzeaza de puterea de decizie pentru imunitate in fata legii?

Dragomir Tomaseschi: De la Vespasian incoace banii nu au miros, iar coruptia nu a fost inventata in Romania. Tara noastra ar trebui sa tinda spre standardele justitiei europene si anglo-saxone, unde cetateanul se simte protejat de justitie, iar prezumtia de nevinovatie este o certitudine.

Sunt prea multi reprezentanti ai clasei politice care nu au nicio meserie, dar isi doresc cu ardoare sa ajunga alesi locali, parlamentari sau functionari guvernamentali desi nimic nu ii recomanda pentru aceste pozitii. Am avut si avem asemenea specimene si in Iasi si la Bucuresti. Fenomenul poate fi oprit doar daca cetatenii s-ar implica in viata partidelor politice si cei mai merituosi sa se poata ridica din actuala mlastina politica ce nu permite decat ”caracudelor” sa deschida gura. Politicienii nu ar abuza de pozitia lor daca nu ar vedea politica drept un vehicul de parvenire sau, pentru unii, chiar de trai nineac zi de zi.

 

Rares Neamtu

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentLa plăcinte, înainte, dar cu portbagaju’
Articolul următorTragicomedie cu Antifrauda in scena! Amenda incredibila, cadou de ziua patronului
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments