Începe decontul pentru managementul catastrofal de la Biblioteca „Gh. Asachi” Iași

0
4834
  • un control al ISU Iași a descoperit grave nereguli la Biblioteca Județeană • din servilism și indolență, directorul Dan Doboș a tăinuit în fața Consiliului Județean majore deficiențe ale sistemului de electricitate, punând astfel în pericol viețile angajaților și utilizatorilor • în această perioadă, un control de audit a luat la puricat matrapazlâcurile lui Doboș, denunțate în luna decembrie, printr-un memoriu trimis către CJ, de o parte a angajaților de la „Asachi” • managerul sfidează legea refuzând să-și publice pe site-ul instituției declarația de avere și călcând în picioare orice idee de transparență

După ce, în cursul lunii ianuarie săptămânalul 7 Est publica imagini șocante din depozitele Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, o echipă de control de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a confirmat gradul de risc la care managerul Dan Doboș îi supune pe angajați obligându-i să lucreze în condiții ce pot genera oricând o catastrofă. În două încăperi din clădirea de pe Ștefan cel Mare, în care Biblioteca funcționează în regim de chiriaș, sunt depozitate de-a valma mii de cărți ce se pot transforma oricând în combustibil pentru o tragedie. Principalul risc, din câte spun inspectorii ISU Iași, îl reprezintă sistemul electric nesecurizat. E nevoie de o simplă scânteie pentru producerea unui incendiu de proporții. Situația este cu atât mai alarmantă cu cât, arată inspectorii ce au efectuat controlul la „Asachi”, în imediata vecinătate a depozitului de lângă Clubul Underground se și fumează, viața de noapte în zonă fiind una cât se poate de intensă.

Deja bun de plată, Doboș riscă o amendă de 50.000 lei

Ca primă măsură, ISU l-a amendat pe directorul Dan Doboș cu suma de 2.500 lei. „La ce am găsit acolo, dacă era vorba de o societate comercială, își pierdea avizul de funcționare. În cazul unei instituții publice, situația este diferită. Avem la îndemână, însă, sistemul de amenzi, care pot ajunge până la 50.000 lei. I-am trasat managerului o serie de măsuri. Vom reveni să verificăm dacă le-a implementat”, explică reprezentanții ISU Iași. Concret, Dan Doboș are la dispoziție două săptămâni pentru a remedia problemele de la nivelul sistemului electric, în caz contrar urmând să i se aplice o amendă și mai mare. După ce, ani întregi, a ascuns în fața ordonatorului de credite toate aceste deficiențe, preferând să pună în pericol viața propriilor angajați, Doboș se vede silit să ceară acum bani tocmai de la cei care l-au validat ca manager. Sumele necesare pentru intrarea în legalitate sunt consistente, presupunând un considerabil efort bugetar.

Reacția lui Dan Doboș? Ridică neputincios din umeri și găsește vinovați în Consiliul Județean Iași, care nu asigură un sediu Bibliotecii. „Caută mereu vinovați în altă parte, omițând faptul că, din 2013 până în prezent nu a mișcat un deget pentru a identifica un sediu potrivit. Nu a schițat nici cel mai mic gest de protest atunci când Palatul Culturii a refuzat să ne mai primească în aripa pe care, înainte de lucrările de reabilitare de acolo, o ocupam”, relatează unul dintre bibliografii de la „Asachi”.

Consiliul Județean a trimis auditul la „Asachi”

Nu doar în fața ISU trebuie să dea socoteală Dan Doboș. De la începutul anului, la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” s-a instalat corpul de audit al Consiliului Județean Iași. Cercetările vizează, pe de o parte, dezvăluiri făcute în presa ieșeană cu privire la o serie de abuzuri ale managerului, pe de altă parte un memoriu trimis ordonatorului de credite în luna decembrie de o parte din angajații Bibliotecii. „Dacă se confirmă doar un sfert din cele semnalate în respectivul memoriu, Doboș nu-și pierde doar funcția, ci riscă să ajungă în fața instanțelor de judecată”, a comentat un consilier județean. Printre cele mai grave acuze care i se aduc este falsificarea rapoartelor către Consiliul Județean. Falsurile sunt probate de diferențele dintre sistemul E-Bibliophil, care monitorizează matematic activitatea Bibliotecii, și cifrele mult umflate cu care defilează Doboș în fața șefilor de la CJ. O altă acuză este legată de angajările fictive pe care le-ar fi făcut, cap de listă fiind aici omul de afaceri Constantin Dram care, în timpul său liber, e profesor universitar, critic literar și …cercetător la Biblioteca Județeană. La fel de grav este sistemul de monitorizare video instalat de Doboș în bibliotecă nu din motive de siguranță a angajaților și a patrimoniului, ci ca metodă suplimentară de teroare. „Directorul ne-a spus explicit că are pe telefon o aplicație prin care poate să ne vadă de la el de-acasă. Unei colege i-a reproșat, urmărind-o pe cameră, că își aranjează sutienul. Unei alte colege i-a montat camera deasupra biroului la scurt timp după ce soțul ei îl criticase, pe Facebook, pe director. Mai mulți colegi pregătesc deja sesizări către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, relatează bibliografii de la „Asachi”.

1000 de km pe lună, mașină și șofer, pe ruta Iași-Tomești

Printre cele mai recente acuze, pe care auditul ar trebui să o verifice, este și utilizarea unuia dintre cele două autovehicule ale instituției, dar și a șoferului Bibliotecii, în interes personal. Un simplu exemplu matematic este relevant pentru modul în care directorul Dan Doboș toacă banii publici: „În fiecare zi, mașina instituției face 50-60 de km numai pentru a-l duce și a-l aduce de acasă pe director. Acesta locuiește într-o comună limitrofă, așa că șoferul nostru se duce după el, îl aduce, apoi din nou îl duce și revine la sediu. Într-o lună, numai cu taximetria asta de lux mașina face peste 1.000 de km. Poate că e bine ca auditul să verifice și amănunte de genul acesta, care indică nu doar carențele de caracter, ci și relația foarte lejeră în raport cu banul public”, comentează un alt bibliograf de la „Asachi”. Altfel spus, în loc să utilizeze cota de combustibil alocată de Consiliul Județean pentru activități profesionale, parte din această cotă e irosită pe naveta managerului.

De ce Dan Doboș nu-și face publică declarația de avere?

O altă formă de manifestare a disprețului față de lege o constituie refuzul lui Dan Doboș de a-și publica declarațiile de avere și de interese. Astfel, pe site-ul instituției pe care o conduce, ultima declarație de avere a managerului datează din anul 2013. În vreme ce toți ceilalți angajați cu funcții de conducere din Bibliotecă și-au făcut publice declarațiile, managerul sfidează Legea 176 din 1 septembrie 2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, lege care, la art. 6, litera e) stipulează obligativitatea „afișării și menținerii declarațiilor de avere și ale declarațiilor de interese pe pagina de internet a instituției, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu (…) Declarațiile de avere și declarațiile de interese pe pagina de internet a instituției și a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestora și se arhivează potrivit legii”.

Singura explicație logică pentru frica lui Dan Doboș de a-și face publică averea ține de proveniența acestor venituri sau, și mai grav, de posibile falsuri în declarațiile de avere pe care, în conformitate cu legea, le-a semnat și și le-a asumat. Săptămânalul 7 est a informat Agenția Națională de Integritate, solicitând clarificări în privința situației de față. Dan Doboș nu a putut fi contactat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments