Mihai Chirica: „La anul, (…) sunt convins că noi, ieșenii, vom dovedi, din nou, că solidaritatea poate învinge orice adversar!” Marius Bodea: „2017 – A fost un an pierdut pentru Iaşi, pentru întreaga Regiune de Nord-Est şi pentru România”

0
1970

Le-am propus principalilor actori politici din plan local să participe la un scurt exercițiu. Acestora li s-a cerut să realizeze un rezumat a ceea ce a însemnat din perspectiva lor anul 2017, dar să facă și previziuni cu privire la 2018.

Vom vedea la finalul lui 2018 dacă prezicerile sau promisiunile acestora se vor transforma sau nu în realitate!

Marian Șerbescu, prefectul Județului Iași

2017 – A fost un an destul de complicat. A fost un an al deciziilor importante, un an cu neliniști sociale, cu pierderi de suflet, precum decesul Majestății Sale, Regele Mihai I, dar și un an în care s-au pus bazele unei dezvoltări sănătoase a județului Iași. A fost anul în care fiecare comună a semnat cel puțin un contract prin Programul Național de Dezvoltare Locală, fondurile totale alocate pentru modernizarea infrastructurii județului fiind de peste 812 milioane lei, doar pentru perioada 2017-2020.

2018 – Va fi unul al provocărilor. Una dintre aceste provocări pentru noi, ca ieșeni, va fi atragerea de investiții, fie ele private, publice sau din fonduri  europene. Însă pentru a schimba ceva cu adevărat  va fi nevoie să regăsim acel spirit, acele trăiri ale românilor care, în urmă cu 100 de ani, au pus România pe primul loc. În anul Centenarului, cred că marea provocare va fi să ne unim cu toții în jurul acelorași proiecte care să aducă beneficii întregii comunități.

 

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași

2017 – A fost un an bun pentru Consiliul Județean Iași. Am atras în județ peste 430 de milioane de euro, sume direcționate către infrastructura rutieră, către sistemul medical, educație, reabilitarea monumentelor istorice, crearea de locuri de muncă și sprijinirea antreprenoriatului.  Nu a fost un lucru foarte ușor,  dar cu muncă și perseverență se pot obține rezultate.

2018 – Pentru anul  acesta îmi doresc să putem continua proiectele începute anul trecut, să obținem finanțări pentru celelalte proiecte care se află în etapele de evaluare și să găsim soluții de finanțare pentru toate necesitățile județului. Dorința mea ar fi să putem dubla sumele atrase anul trecut, astfel încât la sfârșitul lui 2018 să putem atinge un miliard de euro. Deja am început demersurile pentru atragerea de noi fonduri, și am identificat unele surse de finanțare pentru județul Iași.

 

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași

2017 – Înainte de a face un scurt bilanț al activității administrației locale, aș vrea să subliniez cât de dificil a fost acest an, în condițiile în care întreaga regiune de Nord-Est a fost nedreptățită în ceea ce privește sprijinul central. În pofida tuturor greutăților, consider că administrația locală și-a făcut datoria, a devenit mai transparentă în relația cu cetățeanul și a ținut cont de propunerile și proiectele venite din partea ieșenilor, a investit în domeniile de bază ale infrastructurii și a asigurat funcționalitatea orașului la parametri optimi.

Principalele realizări ale administrației locale în 2017: achiziționarea a 88 de autobuze noi, lucrările de modernizare a peste 20 de străzi din oraș, cea mai importantă fiind Splai Bahlui – Mal Drept, preluarea în patrimoniul municipiului a cinematografelor și a 23,5 hectare din platforma Fortus, pe care vom dezvolta un parc industrial, semnarea contractelor pentru modernizarea a 93 de spații de joacă și a peste 200 de mii de metri pătrați de trotuare și alei pietonale în toate cartierele orașului, pașii importanți făcuți pentru Spitalul Regional de Urgență, obținerea finanțării europene pentru modernizarea sistemului de termoficare centralizată, pentru reabilitarea Mănăstirii Frumoasa, pentru refuncționalizarea Băii Turcești și pentru reabilitarea termică a Spitalului de Recuperare.

2018 – În ceea ce privește planurile pentru anul 2018, noi, ieșenii, avem datoria fundamentală de a marca așa cum se cuvine Anul Centenar – împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire -, motiv pentru care, în lipsa unei viziuni coerente la nivel național, am organizat propriul nostru program de evenimente.

Desigur, marile proiecte administrative vor continua, iar modernizarea infrastructurii de transport, educaționale și de sănătate, reabilitarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, precum și susținerea dezvoltării economice vor fi însoțite de eficientizarea serviciilor publice. Sper și cred că, dacă vom menține relația corectă și deschisă cu mediul economic, ca și cu cel academic, orașul nostru va continua să se dezvolte, să rămână atractiv pentru investitori români și străini și să se mențină frecventabil și respectabil în fața partenerilor noștri internaționali.

În ceea ce mă privește, ca și până acum, nu voi face compromisuri în viața politică de dragul unor interese meschine și voi continua să lupt nu numai pentru avantajele imediate ale comunității, ci și pentru demnitatea unui oraș care s-a sacrificat de prea multe ori în istoria noastră. Viitorul apropiat ne va arăta cine a avut dreptate. La anul, când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, sunt convins că noi, ieșenii, vom dovedi, din nou, că solidaritatea poate învinge orice adversar!

Dan Lungu, senator USR

2017 – Pentru USR anul 2017 a fost unul bun:  s-a impus drept a treia forță politică a țării, a fost capabilă să-și gestioneze criza internă inevitabilă după marea reușită din alegeri, iar pe final de an, a reinventat opoziția în Parlamentul României – pe de o parte aducând vocea străzii în parlament, iar pe de alta venind cu tehnici  noi, gen filibuster, happening politic sau live-uri pe rețelele de socializare. Din această zonă vor mai veni multe surprize.

2018 – Nu se anunță un an calm. Vor continua protestele în stradă și opoziția tot mai creativă la modificările legate de justiție și codul penal. Se va accentua izolarea internațională a României. Vor crește nemulțumirile în rândul populației, pe măsură ce se vor face simțite efectele noilor schimbări fiscale și economice.

Marius Bodea, deputat PNL

2017 – A fost un an pierdut pentru Iaşi, pentru întreaga Regiune de Nord-Est şi pentru România. Un an pierdut pentru Iaşi pentru că niciun proiect public major nu a fost început pe plan local. Primarul Chirica este într-un conflict perpetuu cu toată lumea, iar în urma sa nu rămâne nimic. Continuarea investiţiilor la Aeroport, şoseaua de centură sau Spitalul Regional de Urgenţe au întârziat să apară. Finalizarea PUG-ului, rezolvarea problemei traficului sau a poluării din Iaşi au rămas simple promisiuni. Fondurile europene au fost accesate cu sincope şi pentru proiecte lipsite de anvergură. În loc să construiască, primarul Chirica dărâmă. Pe plan regional, a fost un an dezastruos. Autostrada Moldova – Transilvania a rămas la stadiul de vorbe, iar investiţiile guvernamentale în judeţele regiunii au fost insignifiante. Acum, la final de an, a venit ca un trăsnet anunţul sinistrului ministru al Transporturilor care a radiat autostrada Moldova-Transilvania din lista de priorităţi din MasterPlanul General de Transport al României. Deocamdată din vorbe, sperăm nu şi în fapt… Suntem bătaia de joc a actualului Guvern. Pentru România, 2017 a fost un an al dezbinării, un an când nu s-a pus temelia la nimic durabil. Actualul Guvern a ostilizat segmentele active din societate cu tăvălugul său împotriva Justiţiei. Partea bună este că 2017 ne-a arătat că în România valorile europene, euro-atlantice, valorile democraţiei-liberale există şi sunt apărate de foarte mulţi români.

Pentru mine, anul 2017 a fost un an greu pentru că a trebuit să fac ceea ce prea puţini fac la Iaşi: opoziţie autentică la o administraţie locală şi judeţeană, corupte şi ineficiente. A fost greu pentru că mă simt mai bine când pot să construiesc, decât să critic. Dar a fost necesar pentru că fără o opoziţie reală, care taxează abaterile şi abuzurile Puterii, democraţia este o cochilie goală, fără conţinut.

2018 – Pe plan naţional va continua jihadul PSD-ALDE împotriva Justiţiei, tensiunile în societate se vor acutiza, iar majoritatea PSD-ALDE va da semne din ce în ce mai mari de disperare. Va fi un an în care scandalurile vor acoperi nevoia de discuţie pe probleme serioase ale societăţii româneşti. Va fi un an pierdut pentru investiţiile în infrastructură, la fel cum a fost şi 2017.

Pe plan local, primarul Chirica va continua jocul cabotin de disident pentru că prin asta compensează lipsa de realizări edilitare. Vom avea, la fel, un an cu investiţii mărunte, în trotuare, alei, parcuri, prezentate ca fiind reuşite excepţionale.

Totodată, voi încerca în 2018 să construiesc împreună cu cei care chiar cred că Iaşul are nevoie de un alt tip de administraţie locală un grup de reflecţie, un grup de implicare civică, alcătuit din politicieni şi cetăţeni pentru a oferi ieşenilor o alternativă temeincă. Eu chiar cred că Iaşul merită mai mult decât corupţia generalizată care s-a înstăpânit în Primărie, vorbăria goală şi stagnarea cronică cu care suntem obişnuiţi.

Petru Movila, deputat PMP

2017 – A fost un an marcat de dorința PSD de a monopoliza și controla absolut tot ce mișcă în România. Lupta pentru controlul Justiției, deciziile luate în mediul economic fără o fundamentare reală, vor face ca anul 2018 să fie un an extraordinar de greu pentru noi, românii. La nivel local, 2017 a fost un an marcat de eșecul impunerii PSD Iași în privința proiectului autostrăzii Iași – Tg. Mureș.

2018 – Va fi un an în care deciziile proaste luate anul trecut se vor concretiza. Vom fi cobaii PSD și vom suporta impactul hotărârilor haotice luate în 2017.  Cred că va fi un an plin de surprize și cred că putem lua în calcul inclusiv retragerea PSD de la guvernare întrucât nu vor dori să plătească din punct de vedere politic pentru deciziile luate anul trecut.

Radu Botez, viceprimar al Municipiului Iași

2017 – A fost un an bun. Clima în România a fost prielnică agriculturii, nu am avut cutremure semnificative, nu a mai apărut gripa în lunile de toamnă. Pe plan mondial nu au existat conflicte armate majore.

La noi în țară totul a decurs în limita normalității. S-au majorat semnificativ veniturile, dar multă lume e nemulțumită din cauza caprei vecinului. S-a început un proces de revizuire a unor legi, a pensiei, legi juridice, cod fiscal, dar și aici s-au poziționat diferit: procurorii împotriva bicicliștilor, profesorii împotriva pompierilor, persoanele casnice împotriva fizicienilor ș.a.m.d. De fapt, multă lume a fost nemulțumită că nu și-a schimbat televizorul cumpărat în 2016 sau că nu și-a cumpărat ultimul model de telefon mobil. Foarte puțină lume a înțeles, în anul ce a trecut, că lucrurile importante sunt sănătatea și mulțumirea sufletească.

Pentru Iași anul 2017 a fost un an dificil, dar plin de realizări. Dificil, pentru că am fi dorit un sprijin din partea Guvernului, și plin de realizări, pentru că am reușit o serie de proiecte cu forțele noastre:

  • Am reabilitat o serie de străzi pentru o mai buna fluență a circulației;
  • Am început câteva proiecte de infrastructură – poduri peste Bahlui, reabilitarea podului pietonal de la gară, pasaje rutiere supraterane în Podu Roș;
  • Am reabilitat o serie de parcuri;
  • Am pornit proiecte importante de reabilitare pentru casa Braunstein, Baia turcească, Mănăstirea Frumoasa ș.a.m.d.
  • Am început reabilitarea unor terenuri de sport și a unor locuri de joacă;
  • Am reușit să cumpărăm încă 88 de autobuze noi și 11 tramvaie;
  • Am realizat legături importatnte cu Sevillia, Dusseldorf, Viena.

Sigur, sunt mult mai multe realizări. Dar, ca la orice bilanț, e bine să punctăm și dorințele nerealizate:

  • În primul rând, neobținerea tuturor avizelor pentru finalizarea PUG – ului;
  • Pornirea unui proiect pentru Sala de Polivalentă;
  • Cumpărarea de parcomate;
  • Unirea într-un front comun a parlamentarilor de Iași pentru reprezentarea orașului la nivel central.

2018 – Va fi un an mai bun.

Răzvan Timofciuc, consilier local PNL

2017 – A fost anul în care cred că am reuşit, împreună cu ai mei colegi, să arătăm că Opoziţia din Consiliul Local Iaşi poate juca rolul de avertizor de integritate, care blochează abuzurile celor de la Putere şi care pune presiune pentru o guvernare locală transparentă.

De la haiducia din urbanism pe care, pentru prima dată am adus-o la lumină, la achiziţiile cu dedicaţie din Primărie, cel mai grăitor exemplu fiind „tunul” de 400.000 euro pentru achiziţia stâlpilor ornamentali de pe Splai Bahlui, de la aducerea pe agenda publică a problemei poluării din oraş sau a investiţiior şi proiectelor europene ratate de către administraţia locală, toate conturează o guvernare locală patronată de Chirica, la fel de coruptă şi ineficientă precum guvernarea naţională la PSD.  Doar că primarul Mihai Chirica, având la un dispoziţie un aparat de propagandă plătit gras din bani publici – aproximativ 350.000 euro an – şi „valsând” între calitatea de disident PSD şi primar sprijinit de PSD în CL, a reuşit cumva să îşi zugrăvească o imagine publică care are prea puţin corespondent în realitate…

Am iniţiat 17 proiecte de hotărâre pe ce urmăresc transparentizarea activității Primăriei Iași, simplificarea interacțiunii cetățeanului cu administrația, reducerea taxelor locale pentru antreprenori, facilități fiscale pentru potențialii investitori, realizarea unui skate-park și modernizarea pârtiei de ski, îmbunătățirea serviciilor publice ale societăților din subordinea Primăriei, rezolvarea situației câinilor fără stăpân sau schimbarea regulamentului de organizare și funcționare al CL. Din păcate, niciunul nu a fost pus pe ordinea de zi de primarul Chirica.

2018 – Primarul Chirica va continua gâlceava cu toată lumea pentru că, paradoxal, “inginerul” Chirica este dependent de conflicte publice pentru a masca lipsa de realizări administrative. Iaşul va fi prizonierul disputelor mărunte, vom fi captivi la un spectacol continuu regizat de către primarul Chirica, în loc să dezbatem problemele serioase ale oraşului. Mă aştept să continue haosul urbanistic pentru că asta avantajează rechinii imobiliari care gravitează în jurul Primarului. Mă aştept să continue relaţia scabroasă între patronul imundei fiţuici locale specializată în şantaj  şi conducerea Primăriei. Mă aştept să pierdem, în continuare, zeci de ore în traficul sufocant din oraş în lipsa investiţiilor în infrastructură şi în transportul metropolitan, să respirăm acelaşi aer poluat, să suportăm traficul greu, în lipsa finalizării şoselei de centură a Iaşului, să fim lipsiţi de investiţii guvernamentale majore din cauza insignifianţei politice a primarului şi preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi.  Mă aştept ca primarul să ignore necesitatea stringentă a realizării unei noi căi de acces către Aeroport, să continue să se fălească, într-un mod ridicol, cu peticiri de străzi şi alei.

Eu mă voi implica activ pentru a aduce în atenţia publică activitatea Primăriei şi ceea ce se întâmplă în Consiliul Local.

Alin Aivanoaei, consilier județean PMP

2017 – A fost unul în care se puteau întâmpla foarte multe lucruri bune pentru județul Iași dacă exista viziune. Anul care tocmai s-a încheiat era șansa noastră de a continua investițiile în proiectele generatoare de resurse, și aici fac referire cu precădere la proiectul Aeroportului Iași, care a bătut pasul pe loc.

2018 – Va fi un an cu resursă financiară limitată din cauza modificarilor haotice facute de Guvern. În 2018 sper ca Guvernul României să se trezească și, în primul rând, să finalizeze semnarea programelor de finanțare, unica sursa alternativă pentru derularea investițiilor, în condițiile în care până acum programele guvernamentale au susținut o piață de consum. Având în vedere nonșalanța cu care a tratat proiectul aeroportului președintele CJ, Maricel Popa, în 2018 va fi împins de factorii concurențiali ai județelor vecine să finalizeze această investiție.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments