Cele 7 comune nu au mai primit anul acesta fonduri de la bugetul de stat din cauza unei aberații birocratice @ Niște funcționari de la Ministerul de Finanțe au considerat că cele 7 comune au excedent bugetar deoarece implementează fonduri europene și prin urmare nu mai au nevoie de bani de la buget @ „Este un abuz în serviciu grav din partea celor de la Finanțe”, a protestat Paul Mursa, primarul comunei Plugari
Niște funcționari incompetenți de la Ministerul de Finanțe au adus un număr de șapte primării din județul Iași în situația de a pune lacătul pe ușă. Acești funcționari au decis după o formulă de calcul inventată de ei și prin urmare nespecificată în nici un act normativ că cele șapte primării, Ciohorăni, Hărmănești, Miroslovești, Miroslava, Plugari, Valea Lupului și Heleșteni au avut suficienți bani în anul 2017 din resurse proprii astfel încât în anul 2018 nu mai au nevoie și de bani de la bugetul de stat. De aceea, cei șapte primari s-au trezit că odată cu aprobarea bugetului de stat prin Legea nr.2/2018 pentru comunele pe care le păstoresc s-au alocat zero lei la capitolul „Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, diminuate cu 1/2 din excedentul la data de 31.12.2016”.
Adică, după cum s-a precizat și mai sus, comunele respective nu mai primesc nici un leu din cotele defalcate din TVA pentru că au avut excedent bugetar în anul 2017. Problema este că respectivele comune nu au înregistrat un excedent bugetar.
Vinovați că au proiecte europene
Ceea ce au stabilit funcționarii de la ANAF ca fiind excedent bugetar sunt de fapt fonduri europene care se aflau în derulare la momentul evaluării. Fondurile europene respective nu pot fi folosite pentru plata unor salarii ale funcționarilor, unor ajutoare sociale etc. ci numai în conformitate cu obiectivul proiectului pentru care au fost aprobate și anume asfaltarea unui drum, înființarea unei rețele de utilități ș.a.m.d. Schimbarea destinației fondurilor europene ar însemna săvârșirea unei infracțiuni de fraudă cu fonduri europene. De altfel, cele 7 primăriii au cheltuit fondurile europene respective iar acum nu mai au bani de salarii. În cazul comunei Ciohorăni de exemplu s-au considerat a fi excedent bugetar fonduri în valoare de 2.531.732 lei alocate de Agenția pentru Finanțare Investițiilor Rurale (AFIR) în vederea modernizării unor drumuri și finanțarea unor obiective sociale. Astfel, la data de 18.11.2015, între Agenţia pentru Finanțarea Investiții Rurale și comuna Ciohorăni, a fost semnat contractul de finanţare având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile în vederea realizării proiectului ”Proiect integrat privind realizarea investiţiilor: modernizare drumuri interioare în comuna Ciohorăni, construire grădiniţă în comuna Ciohorăni, construire centru de îngrijire bătrâni în comuna Ciohorăni, achiziţionare utilaje de intervenţii la incendii pentru serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă în comuna Ciohorăni, dotare camin cultural în comuna Ciohorăni, judeţul Iaşi”. Ultimii bani din acest proiect au fost decontați la sfârșitul anului trecut.
„Și în prezent la nivelul comunei Ciohorăni, avem în implementare mai multe investiţii ce necesită cofinanţare din partea noastră. În aceste condiţii, Primăria comunei Ciohorăni nu dispune de resursele financiare necesare funcţionării cât şi pentru realizarea obiectivelor de investiţii care necesită cofinanţare. Nu este normal ce se întâmplă sunt penalizați primarii care au proiecte europene. Primarii care au stat cu mâinile în sân și nu au făcut proiecte sunt premiați, primesc mai mulți bani de la bugetul statului”, a spus Ticu Simion, primarul comunei Ciohorăni.
„S-a făcut un abuz în serviciu”
Ticu Simion este membru PSD, dar în aceiași situație se află și comuna Plugari condusă de liberalul Paul Mursa. Și comuna Plugari a implementat până la sfârșitul anului trecut un proiect de modernizare a drumurilor comunale, iar acum se află în situația de a nu avea fondurile necesare funcționării. Asta deoarece și în acest caz s-a considerat că fondurile europene reprezintă un excedent bugetar.
„Este o mare nedreptate și o nenorocire. Mâine mă duc la București să încerc să lămuresc lucrurile. Am avut un proiect european în valoare de 39 miliarde lei vechi de la AFIR pentru modernizarea unor drumuri și au considerat în mod greșit că am avut excedent bugetar. Dacă nu rezolv eu îi dau în judecată deoarece s-a făcut un abuz în serviciu”, a spus Paul Mursa.
Constantin MAZILU