Lucian Răchiteanu, un personaj cvasianonim, angajat al unei firme care vinde produse de nutriție pentru animale, a plătit 150.000 de euro pentru un teren de lângă Palas, dar valoarea acestuia este de cel puțin 10 ori mai mare @ Toate informațiile și documentele arată că este vorba de o afacere derulată prin interpuși @ Viceprimarul Gabriel Harabagiu a mutat afacerea sa cu tonete și rulote de alimentație publică pe o firmă înființată de familia Răchiteanu și care își are sediul social în casa acesteia @ Totodată, Lucian Răchiteanu este cumnatul lui Mircea Neculai Rotariu, un apropiat al lui Harabagiu, mai mereu prezent în anticamera sau chiar în biroul acestuia din Primăria municipiului Iași @ La scurt timp de la parafarea tranzacției imobiliare, este emisă o autorizație de construire unică în istorie: proprietarului i se recomandă să realizeze un schimb de terenuri cu primăria pentru a construi un complex de afaceri cu hotel și show-room @ Terenul de aproape 1.200 metri pătrați a fost cumpărat în septembrie 2017, cu 150.000 de euro, de la Sigfried Miscovici, cetățean româno-israelian căruia i-a fost retrocedată suprafața, dar agenții imobiliari susțin că adevărata valoare depășește 1,6 milioane de euro
Afacerea demascată astăzi de 7Est demonstrează că în Primăria Iași s-a cuibărit o rețea care controlează afacerile imobiliare în Iași, fie că este vorba de retrocedări, tranzacții cu terenuri sau probleme de urbanism.
Numărul 2 din palatul Roznovanu, viceprimarul Gabriel Harabagiu, pe mâinile căruia a încăput „urbanismul” și „cadastrul”, domenii în jurul cărora gravitează cele mai mari interese dar și cei mai mulți bani, este omul către care duc toate ramificațiile unei afaceri ce privește un teren ultra-central, situat în coasta Palas, evaluat la aproximativ 1.600.000 euro de către agenții imobiliari.
Cine este interpusul
Mari semne de întrebare ridică faptul că, peste noapte, un personaj cvasianonim, fără resurse financiare, devine proprietarul unuia dintre cele mai valoroase terenuri de aproape 1.200 metri pătrați, situat în vecinătatea străzii Sf. Lazăr, peste drum de Palas.
Este vorba de Lucian Răchiteanu, în vârstă de 39 de ani, angajat al unei firme care vinde produse de nutriție animală. Bărbatul a cumpărat terenul de la un cetățean israelian, căruia i-a fost retrocedat terenul situat în incinta INCERC (institut de cercetări în domeniul construcțiilor).
Acesta nu este străin de viceprimarul Gabriel Harabagiu. Afacerea lui Harabagiu de comerț stradal, cu tonete și rulote în care se vând produse fast-food și băuturi răcoritoare, a fost trecută pe o firmă înființată de familia Răchiteanu și care are sediul social în continuare într-una dintre locuinețele aceleiași familii.