Ciorile ţîgăneşti şi rîmele romîneze

0
3523

– despre aruncatul mizeriei spre alţii –

Sinteza faptelor : un băiat de 16 ani mînca şi scuipa seminţe în autobuz, un adult i-a reproşat asta, tînărul a ripostat, a urmat o altercaţie verbală şi fizică, în urma căreia adultul l-a înjunghiat în piept, cu un briceag, pe tînăr. Adultul a fost arestat, tînărul a fost dus la spital şi operat.

După ce incidentul a devenit public, au apărut detaliile : tînărul era un ” ţîgan din Păcureţ „. Dintre cei care fac adesea o atmosferă insuportabilă, nu doar pe traseul care duce spre acel cartier rău-famat de la marginea Iaşului. Şi, odată cu acest amănunt, internetul ieşean a explodat : ţîganii ar trebui bătuţi, închişi, deportaţi etc, fiindcă sînt nişte infractori, nişte reziduri umane ; bărbatul care l-a înjunghiat pe tînărul nesimţit a făcut exact ceea ce ar trebui să facem toţi, e un erou, care ar trebui decorat, nu arestat etc.

Pauză de gîndire.

În copilărie, am avut-o ca vecină pe mătuşa Mărioara lu’ Ciornei, o bătrînă ţigancă de treabă, dar ai cărei fii adulţi dădeau periodic iama prin gospodăria noastră. Aşa că părinţii mei au plătit cît nu făcea pentru palma de pămînt şi bojdeuca mătuşii Mărioara, pentru ca vizitele băieţilor ei să nu devină permanente, odată cu mutarea bătrînei vecine.

Am deci un contact direct cu ” ţîganii hoţi şi nesimţiţi din naştere „. N-a fost singurul, desigur. Aşa că aş vrea să întreb : după cîteva sute de ani de robie, în care erau vînduţi ca animalele, şi vreo sută cincizeci de libertate ca în ghetou, credeţi că e normal să le cerem foştilor sclavi să danseze menuet, ori să aibă maniere de pension ?

Da, despre asta e vorba. La fel ca şi cu negrii americani. Cîtă vreme statul mai mult s-a făcut că face ceva pentru integrarea socială a acestor foşti semi-oameni, cum credeţi că vor ieşi ei, ca etnie, din sălbăticia în care strămoşii noştri i-au ţinut ? Prin fotosinteză ?

Da, despre asta e vorba. Şi despre proiecte realiste şi fapte reale, nu despre trăncănelile perpetue din categoria ” Mădălin Voicu & co „. & Co, adică toate partidele romîneze de după 1990.

Apropo de ” mafia ţigănească ” : oare sînteţi atît de naivi, proşti sau bolnavi, încît să nu înţelegeţi că în spatele fiecărui mare interlop ţigan stau, OBLIGATORIU, un poliţist, un procuror, un judecător, un SRI-ist, un politician, mai toţi rrromîni verzi ? Da, romînule verde şi majoritar, cu tine vorbesc. Iar asta e valabil şi pentru ” mafia arăbească „,  ” mafia chinezească „, „mafia jidănească ” etc. Toate sînt, înainte de orice, mafii romîneşti, protejate de mahări din statul romînez. Ultimul asemenea exemplu, cu ” mafia chinezească ” a traficanţilor de  minore, are toate aceste ingrediente rrrromîneze : poliţişti, procurori, ofiţeri SRI & SIE etc. Toţi cu nume strămoşeşti.

Numai că tu, rrromînule majoritar, preferi să dai vina pe ţîgani, jidani, arăbani, şi să-i votezi mereu pe ” ai noştri „. Pe Simirad, care a dat miliarde pe o linie de troleibuz de vreo 15 kilometri, din Tătăraşi pînă în Dacia. Linie care s-a închis după cîteva luni. Sau alte miliarde pe celebrele borduri de pe linia de tramvai din Alexandru. Miliarde din care se puteau face multe lucruri pentru siguranţa călătorilor din transportul în comun.

Cum se puteau face multe lucruri şi pentru rezolvarea situaţiei din cartierul Păcureţ şi din alte asemenea zone. Numai că tu, rrrromînule majoritar, ai votat mereu nişte jeguri tricolore de toate culorile, care i-au făcut generali de poliţie pe nişte căprari, tablagii de duzină, pe-o mînă cu infractorii. Ai votat mereu nişte jeguri care au dat protecţie, lefuri şi pensii uriaşe unor jeguri cu ambalaj de procuror, judecător ori ofiţer de informaţii.

Infracţionalitatea ţigănească e doar simptomul, nu boala. Boala e a majorităţii, care stă în mizeria toxică şi călduţă, preferînd să arunce vina pe ţapii ispăşitori de alte culori, religii sau convingeri. Soros şi poponarii lui, paştele mamii lor …

Aşa că, fiindcă n-am nevoie de voturi, pot să vă spun direct, fără tarantele de doi lei : înainte de a scuipa înspre ciorile ţîgăneşti, uitaţi-vă mai întîi spre rîmele romîneze. Dar nu cu ochelarii de cal tricolori.

Lucian Postu

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentBani, putere, parvenire, orgolii…
Articolul următorTelegrabnice
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments