Cine este martorul „sub acoperire” folosit de DNA Iasi: Marian Vasiliu, fost locotenent al clanului Corduneanu, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru inselaciune si spalare de bani @ 7Est prezinta in exclusivitate referatul prin care DNA incearca sa-l faca scapat pe Vasiliu pentru ca, ajutati de acesta, procurorii ar fi probat activitatea infractionala de la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iasi @ Documentul, care este aprobat chiar de catre adjunctul DNA, procurorul Marius Iacob, contine inadvertente @ Din referatul DNA, reiese ca martorul acoperit ar fi ajutat la dovedirea faptelor de coruptie comise de managerul spitalului, Lucian Eva, insa acesta nu a fost nici macar pus sub acuzare vreodata @ Documentul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, unde se judeca dosarul Cordunenilor, fiind trimis pe fax chiar din biroul adjunctului Laurei Codruta Kovesi
Un interlop periculos, descris in rechizitoriul DIICOT drept un locotenet al clanului Corduneanu, ce a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, este pe cale sa scape basma curata, fara sa faca vreo zi de puscarie, cu sprijinul oficial al DNA.
In urma cu cateva zile, Curtea de Apel Cluj a primit pe fax un document prin care DNA recomanda injumatatirea pedepsei pentru Marian Vasiliu, condamnat la prima instanta la o pedeapsa de 10 ani pentru inselaciune si spalare de bani. Referatul a fost intocmit de procurorul Cristina Chiriac de la DNA Iasi si a fost aprobat de catre adjunctul DNA, procurorul Marius Iacob, de pe faxul caruia a si fost expediat catre Curtea de Apel Cluj.
Martor sub acoperire la Neuro
In 2015, DNA Iasi a inhatat un medic si cativa asistenti de la Neuro pentru ca au incasat de la diversi pacienti bani pentru investigatii medicale RMN. Banii nu au ajuns in casieria spitalului, ci in buzunarele cadrelor medicale. Cu spijninul unor „investigatori sub acoperire”, procurorii au reutit sa dovedeasca cateva astfel de infractiuni, sumele incasate ilegal fiind de ordinul a cateva sute de lei.
Pentru astfel de fapte de vitejie, adica pentru ca a acceptat sa joace rolul de turnator infiltrat al DNA, Marian Vasiliu, fost locotenent al Clanului Corduneanu, este pe cale sa scape fara nici o zi de puscarie, desi are o condamnare initiala de 10 ani de inchisoare pentru inselaciune si spalare de bani.
Enigma! Cum a ajutat Vasiliu DNA
Din referatul intocmit de DNA Iasi nu reiese concret modul in care interlopul Marian Vasiliu a sprijinit ancheta procurorilor. Ulterior trimiterii in judecata a cadrelor medicale de la Neuro a iesit la iveala faptul ca procurorii au fost sprijiniti de catre un investigator sub acoperire, care a fost audiat in timpul procesului.
„In cauza, cu ajutorul numitului VASILIU MARIAN a fost probata activitatea infractionala descrisa anterior, la data de 03.06.2016 procedandu-se la constatarea infracsiunii flagrante, la aceiasi data dispunandu-se punerea in miscare a acsiunii penale si retinerea pentru o durata de 24 de opre a inculpatilor MOLDOVANU EDUARD si ARANYOSI IONUT si masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile fata de inculpatele GHERMAN CARMEN si RINDASU MARIA MAGDALENA.
(…) La data de 28.07.2016 a fost intocmit rechizitoriul in dosarul cu nr. 225/P/2015, inculpatii MOLDOVANU EDUARD si RINDASU MARIA MAGDALENA fiind trimisi in judecata pentru savarsirea mai multor infractiuni de „luare de mita” si „abuz in serviciu daca functionarul public obtine pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”
(…) Avand in vedere aspectele mai sus invederate din care rezulta contributia numitului VASILIU MARIAN privind tragerea la raspundere penala a inculpatilor sus –mentionati, consider ca numitul VASILIU MARIAN indeplineste conditiile de aplicare a cauzeii speciale de reducere a pedepsei prevazute de art. 19 din Legea 682/2002”, se arata in referatul intocmit de procurorul Cristina Chiriac de la DNA Iasi.
Ancheta DNA, un esec lamentabil?
Din acelasi document, prezentat in facsimil de 7Est, reiese ca ancheta de la Spitalul de Neurochirurgie il viza pe managerul Lucian Eva (fratele fostului procuror DNA Emilian Eva), deoarece acesta primea parte din banii pe care subalternii sai ii primeau ilegal. Insa, in realitate, pe parcursul acestei anchete, managerul Lucian Eva nu a fost nici macar pus sub acuzare.
Se naste intrebarea fireasca: ancheta DNA Iasi a fost un succes sau un esec lamentabil?
„In fapt, la data de 07.12.2015 procurorul din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul ca numitrul MOLDOVANU EDUARD, sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala din cadrul Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iasi ar obtine pentru sine si pentru conducerea unitatii medicale, importante sume de bani provenite din nedeclararea pacientilor care solicita si efectueaza investigasii medicale computer-tomograf.
Astfel, acesta, in schimbul unor sume de bani efectua analiza RMN mai multor pacienti (aproximativ 10 – 15 persoane pe zi) pe care nu ii trecea in evidensele spitalului si nu elibera nici un document justificativ. Din sumele de bani primite, MOLDOVANU EDUARD ar remite si conducerii spitalului, fiind indicat in acest sens dr. EVA LUCIAN”, se mai arata in documentul expediat Curttii de Apel Cluj.
Martorul DNA scapa de puscarie
Referatul intocmit de DNA poate sa-l scape de puscarie pe Marian Vasiliu, deoarece, confom legii, acesta beneficiaza de o injumatatire a pedepsei. Avand in vedere ca unele fapte de care Vasiliu este acuzat s-au prescris si faptul ca acesta a petrecut deja o perioada in spatele gratiilor cat a fost arestat preventiv, documentul emis de DNA are valoarea unui cec in alb pentru libertate.
„Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege”, spune articolul 18 din Legea 62/2002 privind protectia martorilor.
Dosarul Neuro
DNA Iasi a inceput cercetarile la Spitalul de Neurochirurgie la sfartitul lui 2015, iar in vara lui 2016 au avut loc descinderi, iar mai multe persoane au fost retinute.
„In perioada 18 martie – 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, in calitate de Sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala al Spitalului de Neurochirurgie ” N. Oblu” Iasi si medic in cadrul acestui laborator, a pretins si primit cu titlu de mita de la mai multi pacienti sume cuprinse intre 250 – 600 lei (in total 3.300 lei) pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor si prescrierea de tratamente”, se arata intr-un comunicat emis la acea vreme de DNA.
„Totodata, in niciuna dintre situatii, inculpatul Moldovanu, beneficiind si de ajutorul lui Dan Ionut Aranyosi, nu a inregistrat in evidentele unitatii medicale investigatiile efectuate si sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale. In perioada de 11 februarie – 10 martie 2016, inculpata Rindasu a pretins si primit de la doi pacienti suma de 550 lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap si genunchi”, sustin procurorii.
DNA precizeaza ca, la randul sau, in 27 ianuarie 2016, Elena Carmen Gherman, in calitate de asistent medical, a pretins si primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.
In cursul urmaririi penale, Eduard Moldovanu a achitat suma de 3.750 de lei, reprezentand explorarile radiologice cu plata efectuate de acesta, spitalul recuperand astfel prejudiciul cauzat.
In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii Aranyosi si Gherman au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor si ca sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora: 2 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 2 ani, ambele cu suspendare sub supraveghere si interzicerea pe o perioada de 2 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunilor.
„Inculpatii Aranyosi si Gherman vor presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Directiei de Asistenta Comunitara Iasi sau Primaria Iasi, pe o perioada de 60 de zile, respectiv 90 de zile, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, nu pot presta aceasta munca”, mentioneaza DNA.
Procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 6.740 lei, 100 de franci elvetieni, 80 lire sterline si 80 de euro ce apartin lui Moldovanu si asupra unui autoturism ce apartine Mariei Rindasu
Tudor LEAHU