Doi stomatologi ieseni la interviurile 7 Est

0
4948

Corneliu Miron: Iesenii sunt interesati de un zambet ”a la Holllywood”, iar noi ne mandrim ca ii ajutam in acest sens.

Sabina Ene: Cand vine vorba de igiena orala, Romania este una din tarile cu o educatie deficitara .

Ce ar trebui sa facem pentru a nu mai ajunge la dentist doar cand durerile ne coplesesc, cati bani ar trebui sa investim in igiena orala sau pentru un zambet ca al vedetelor de la Hollywood am incercat sa aflam de la medicii stomatologi Corneliu Miron si Sabina Ene.

  1. Romania se afla la coada clasamentului european cand vine vorba de igiena orala. Cum poate fi schimbata aceasta situatie si in cat timp?

Corneliu Miron : Aici avem doua variante:

A. Doar cu implicarea medicilor stomatologi  si va mai dura probabil 20 de ani sau mai bine, intrucat educatia preventiei se absoarbe extrem de greu, chiar si in randurile intelectualilor sau al patronilor de firme mari sau mici. Avem cinci ani de cand clinica noastra face o astfel de abordare pe corporate si rezultatele sunt descurajante: din 400 de manageri de companii carora le-am prezentat oportunitatea unui abonament la dentist pentru angajati si avantajele fiscale pe care statul le pune la dispozitie ( intrucat art.78 din codul fiscal prevede o deductibilitate de 400 euro per angajat pe an) am semnat doar cu 10 companii, in ciuda faptului ca am abordat si unele nume foarte mari, cu multi angajati si posibilitati financiare, din domeniul IT si nu numai.

 Cu implicarea statului, caz in care am avea efecte immediate, in sensul de a se promulga o lege prin care cetatenii sa aiba obligatia de a efectua un control anual sau, de ce nu, sa oblige companiile sa incheie abonamente medicale in numele angajatilor, daca tot avem prevazuta in codul fiscal acea deductibilitate de 400 euro pe an per angajat.

Sabina Ene: Romania este una din tarile cu o educatie deficitara cand vine vorba de igiena orala. Am avut sansa sa lucrez in Marea Britanie pentru cateva luni si nici acolo situatia nu e grozava, insa pentru faptul ca se vine la consult periodic, o data la 6 luni, preventia ajuta mult. Personal, cred ca ar trebui investit mai mult timp si interes din partea parintilor si a cadrelor didactice in instruirea copiilor. Inca din primii ani de viata, incepand de acasa si continuand in mediul scolar, copiii trebuie sa fie educati corespunzator asupra tehnicilor corecte de periere a dintilor, cat si de importanta grozava pe care o are frecventa cu care o fac. Desi gena reprezinta un aspect foarte important,  influentand de multe ori negativ cavitatile orale ale oamenilor, nu trebuie sa neglijam profilaxia.

  1. Care sunt cele mai frecvente probleme pe care pacientii vin sa le trateze la clinica/cabinetul dumneavoastra?

Corneliu Miron: Extractii, tratamente de canal si obturatii. Exact in ordinea aceasta. Unii pacienti au bani de implanturi si totul revine la normal din punct de vedere fiziologic si fizionomic, altii aleg solutii de protezare fixa sau mobile, insa cei mai multi pacienti raman edentati, si de aici foarte multe probleme de sanatate.

Sabina Ene: Pacientii ‘vechi’ vin regulat, la 6 luni, si atunci necesita tratamentul cariilor incipiente, sigilari sau detartraj. Din pacientii noi, marea majoritate vin ‘in dureri’, avand carii prea profunde, insotite de infectii, necesitand, de cele mai multe ori, pulpectomie (extirparea nervului) sau extractii.

  1. Foarte multe persoane se plang de faptul ca interventiile stomatologice sunt costisitoare si tot mai multi trec pragul unui cabinet stomatologic doar atunci cand “ii doare maseaua”. Cat timp si cati bani trebuie sa dedice o persoana tratamentului stomatologic preventiv?

Corneliu Miron: Daca vorbim de preventie si igiena in sensul de consultatie, detartraj, periaj si airflow plus o obturatie evaluam undeva la 500 lei la 6 luni. Daca vorbim de combatere, tratament de canal, obturatie, lucrari la/pe un singur dinte, atunci vorbim, in functie de materialul folosit si de gravitatea cazului, de sume cuprinse intre 1000 si 2000 lei

Sabina Ene: Datorita economiei, majoritatea pacientilor noi, care vin pentru tratament, sunt deja in stare avansata – in dureri. Ca e vorba de carii, lucrari dentare realizate incorrect sau traume externe ce afecteaza nervul dintilor, toate sunt agravate deoarece nu s-au tratat la timp. Foarte putini dintre pacienti vin in mod regulat, la 6 luni, ata cum este in alte tari civilizate. Daca am adopta si noi aceasta metoda atunci romanii ar fi mai sanatosi. Datorita neglijentei, problemele dentare au repercursiuni asupra intregului organism. In cazul cariilor, acestea evolueaza si duc la pierderea dintelui si la producerea unor infectii. Una din acestea este abcesul dentar, care poate duce chiar la septicemie. Pe langa eventuala pierdere a dintelui, infectiile produse in cavitatea bucala se pot raspandi la nivelul inimii provocand astfel miocardita (inflamarea muschiului inimii). Bacteriile ajunse in sange mai pot afecta rinichii si articulatiile, iar potrivit unui studiu facut de specialisti, gingivita si infectiile provenite din cariile netratate la timp, favorizeaza riscul aparitiei cancerului. Tinand cont de toate aceste repercursiuni, recomand cu caldura, tuturor, o vizita la medicul dentist, macar o data la 6 luni, pentru profilaxie.  Fiecare cabinet are preturile lui, insa, cu aproximatie, o consultatie este in jur de 50 de lei, iar tratamentul unei carii costa intre 100-200 de lei. Nu numai ca este mai ieftin sa vii mai des, este si mai sanatos.

  1. Cat de mult a evoluat tehnica? Ce ar trebuie sa stie un pacient? Cat de diferit tratati astazi, comparativ cu anii 90?

Corneliu Miron: Noi, clinica Pretty Smile, am inceput activitatea exact acum 20 de ani si pot sa spun ca principiile de baza in stomatologie sunt aceleasi, insa din punct de vedere al echipamentelor si materialelor folosite exista diferente considerabile. Avem materiale compozite noi, cu performante uluitoare, avem tratamente cu laser, avem unituri dentare capabile sa se sterilizeze singure dupa fiecare pacient si multe, multe altele.

Sabina Ene: Tehnicile in stomatologie evolueaza cu pasi repezi. Implanturile sunt o inventie ingenioasa; mai nou se cerceteaza inmugurirea dintilor din celule stem, studiu ce are loc in Marea Britanie. Parerea mea este ca in maxim 50 de ani, oamenii vor putea creste al treilea set de dinti. Ma amuz intrebandu-ma ce rol as mai avea eu, ca dentist, insa voi fi la pensie atunci, asa ca scap. Este foarte important ca, indiferent de inventii si tehnicile adoptate de medicul dentist, un pacient sa fie instruit cu informatii precise si stricte cand vine vorba de duritatea periutei, de pasta utilizata, tehnica perierii dintilor, frecventa si nu in ultimul rand, vizita la medic.

  1. Piata implanturilor dentare este intr-o permanenta dezvoltare. Sunt interesati iesenii de un zambet “ca la Hollywood”?

Corneliu Miron: Intr-adevar, consider ca in piata implanturilor este cea mai acerba competitie, in acest moment existand zeci si zeci de modele promovate zilnic.Vorbim de implanturi made in Israel, Coreea, America, Germania si alte tari. Noi am ales sa lucram cu trei tipuri de implanturi de top: Miss – din Israel, care costa 600 euro cu tot cu elementul/dintele de ceramic, Any Ridgy – din Coreea, care costa 800 euro cu tot cu elementul/dintele de ceramica si Straumman – din Germania, care este considerat cel mai bun implant din lume, alaturi de Nobel din America, care costa 1400 euro cu tot cu elementul/dintele de ceramica. Deci da!, iesenii sunt interesati de un zambet de Holllywood, iar noi, Clinica Pretty Smile, ne mandrim ca ii ajutam in acest sens.

Sabina Ene: Este adevarat ca implanturile dentare sunt din ce in ce mai cautate. Multi pacienti, carora le-am recomandat extractia in urma unor traumatisme sau infectii, m-au intrebat daca pot inlocui dintele cu un implant. Este foarte important ca pacientului sa ii fie adus la cunostinta faptul ca tratamentul ce implica si un implant poate dura chiar si un an. Sunt unii pacienti care au nevoie de aditie de os, de exemplu. Avand aceste informatii, se poate lua o decizie, de comun acord, asupra planului de tratament.

  1. Albirea dentara este unul dintre cele mai obisnuite si des intalnite proceduri de cosmetizare a zambetului. Ce se albeste, mai exact, prin acest procedeu si cat de sigur este?

Corneliu Miron: Din vasta noastra experienta in acest domeniu, putem spune ca, in 20 de ani practica, nu am constatat niciun efect secundar al albirii dintilor, mai exact a smaltului dentar. Atat eu, cat si doamna doctor Miron, ne albim dintii cu regularitate si nu am constatat absolut niciun efect secudar. E adevarat ca sunt cateva protocoale de urmat pentru a fi siguri de reusita din timpul si dupa procedura de albire, de aceea recomandam ca acest lucru sa se faca in cabinetele stomatologice.

Sabina Ene: Albirea este o metoda practicata in cabinetele de stomatologie, insa au inceput sa fie ‘la moda’ si  fatetele dentare. Ca medic, recomand fatetele in defavoarea albirilor dentare, deoarece albirea se face cu un gel a carui substanta activa, din categoria compusilor peroxidici, este peroxidul de hidrogen. Acesta penetreaza smaltul si albeste dentina, dar poate exista o sensibilitate permanenta ulterioara, pe cand pentru fatete, tratamentul este minim invaziv.

  1. De ce ati ales cariera in acest domeniu? Ce alta meserie ati fi ales daca nu ati fi urmat drumul stomatologiei?

Corneliu Miron: Pot sa va spun ca eu, Miron Corneliu, sunt Manager de Medici Stomatologi, mai exact al Clinicii Pretty Smile unde avem 8 medici angajati, 3 medici colaboratori si 4 asistente medicale. Insa, sotia mea, doamna doctor Miron Elena, stia ca va deveni medic stomatolog inca de la varsta de 4 ani, cand a avut prima experienta la dentist. Pur si simplu i-a placut atat de mult de doamna doctor care a tratat-o atunci incat, in momentul cand a iesit din cabinet, a rostit: “Mama, cand voi fi mare, ma voi face medic dentist”. Si asa a fost. A devenit un medic de exceptie, unul din cei mai buni specialisti pe care ii are Iasul. Pacientii ne spun acest lucru si e o mandrie pentru noi. Ce alta meseria am face? Mie mi-ar fi placut sa lucrez in cercetare, dar din pacate in Romania este un domeniu in care nu se mai investeste de multi ani in acest domeniu. Sotia cu siguranta nu ar fi ales un alt domeniu.

Sabina Ene: Sincer, am ales sa fac Facultatea de Medicina Dentara fiind putin influentata de familie, care tot in acest domeniu lucreaza. Ma bucur foarte mult de decizia pe care am luat-o. Este un sentiment grozav cand pacientul vine trist, in dureri, si intr-o ora il vezi razand si fericit pentru ca nu mai are nimic.  Faptul ca am contribuit la fericirea lui si i-am facut ziua mai buna, automat imi face si mie ziua mai buna. Stomatologia este una din ramurile medicinei unde rezultatul este aproape imediat si asta ma face sa cred ca am luat decizia corecta urmand aceasta cale. Daca nu as fi facut aceasta facultate, mi-ar fi placut foarte mult sa urmez facultatea de psihologie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments