Pentru una dintre cele mai influente si cunoscute familii din Iasi, statul prin institutiile sale, s-a pus pres @ „Clanul Pohoata” a fentat o executare silita a Fiscului reusind sa scape cu datoria neplatita @ Finantele iesene au pus sechestru pe un apartament din Copou apartinand notarului Manuela Pohoata, iar dupa numai citeva zile, fara nici un fel de explicatii, a ridicat sechestrul @ Intre timp, apartamentul a fost vandut in familie, adica Manuela Pohoata l-a instrainat parintilor sai Ion si Maria Pohoata, iar Fiscul nu-l mai poate executa @ Culmea, anterior, Manuela Pohoata cumparase apartamentul tot de la parinti @ Scurta istorie a familiei Pohoata: Maria Pohoata – fost procuror general al Parchetului Curtii de Apel Iasi, Ion Pohoata – prof.univ.dr. la FEAA si speculant imobiliar, Manuela Pohoata – notar public, iar sotul acesteia Bogdan Doroftei, unul dintre cei mai instariti medici din Iasi @ Sotii Manuela Pohoata si Bogdan Doroftei au cununat-o alaturi de ministrul Rovana Plumb pe fiica fostului primar Gheorghe Nichita, cea care a autentificat contractul de vaanzare-cumparare @ 7Est publica in facsimil documentele scandaloase care au inlesnit „afacerea de familie Pohoata – Finante”
Prin natura functiilor, dar si a relatiilor de prietenie si cumetrie cu mediul politic si al administratiei locale, Clanul Pohoata a devenit una dintre cele mai infleunte, dar si instarite familii din Iasi. Maria Pohoata, fost procuror general, care a avut la picioare mai tot sistemul local de justitie, si Ion Pohoata, prof.univ.dr. la FEAA din cadrul Universitatii Al.Ioan Cuza, sunt in prezent jucatori puternici pe piata imobiliara, care se bucura insa de imaginea familiei din „lumea buna” a Iasului.
Tocmai aceste relatii bine unse s-au pus in miscare cand a venit vorba de protejarea averii familiei Pohoata, chiar daca s-a facut acest lucru in detrimentul statului.
7Est prezinta documente care arata cum statul roman, prin Administratia Finantelor Publice a Municipiului Iasi din cadrul ANAF, a ridicat fara nici un fel de justificare sechestrul instituit pe o proprietate a Manuelei Pohoata, notar public si fiica a sotilor Ion si Maria Pohoata, pentru ca aceasta sa fie instrainata mai tarziu in familie. Initial, ANAF a instituit sechestru pe spatiul in care Manuela Pohoata desfasura activitatea de notar public, pentru ca aceasta nu si-a achitat datoriile catre stat. Dupa ridicarea sechestrului, Manuela Pohoata a vandut apartamentul de pe Bulevardul Carol I catre parinti, adica sotilor Ioan si Maria Pohoata. Culmea, cu numai cativa ani in urma, acelasi apartament fusese achizitionat de catre Manuela Pohoata tot de la Ion si Maria Pohoata.
Sechestrul ridicat fara nici un motiv
La data de 6 iunie 2013, Administratia Finantelor Publice a Municipiului Iasi din cadrul ANAF incheie un „proces verbal de sechestru pentru bunuri imobile” pe numele notarului Manuela Pohoata. Din acest document reiese ca Manuela Pohoata nu a achitat integral sume datorate bugetului de stat pentru care fusesera emise mai multe titluri executorii. Procesul verbal a fost comunicat Primariei municipiului Iasi si Oficiului de Cadastru, institutii care au notat sechestrul pentru a nu putea fi instrainat de catre datornic, adica de catre Manuela Pohoata.
La distanta de cateva zile, aceeasi institutie, Administratia Finantelor Publice a Municipiului Iasi, prin semnatura adjunctului de la acea vreme Carmen Damacianu, revine cu o noua adresa prin care solicita Primariei si Cadastrului sa ridice sechestrul. Acest al doilea document nu este insotit de nici un alt proces verbal din care sa rezulte stingerea datoriei sau instituirea vreunui alt sechestru.
„Nu exista asa ceva! Un astfel de document prin care se ridica sechestrul trebuie insotit de o hotarare a instantei, un document de plata sau de instituirea altei masuri asiguratorii”, sustine un specialist consultat de 7Est.
Pohoata s-a judecat ani de zile. „Nu este nimic adevarat”
Notarul Manuela Pohoata a contestat in instanta decizia ANAF prin care a fost obligata la plata datoriilor, dar in cele din urma a pierdut procesul. Cu toate acestea, Manuela Pohoata nu recunoaste ca ar avea vreo datorie catre stat si a refuzat dialogul cu 7est.
„In ce calitate ma intrebati. Nu este nimic adevarat”, a spus Manuela Pohoata.
Dosarul inregistrat pe rolul instantelor de judecata iesene arata insa ca aceasta stie prea bine despre ce este vorba. Mai precis, in anul 2012, prin decizia nr.10234 a stabilit ca Manuela Pohoata trebuie sa achite suplimentar suma de 79.845 lei reprezentand „accesorii” adica penalitati de intarziere pentru neplata la timp a unor impozite. Manuela Pohoata a solicitat in justitie anularea acestei decizii de impunere, cererea sa fiind inregistrata la Tribunal in dosarul 6976/99/2013 . Dupa ce s-a rejudecat o data printr-o decizie a Curtii de Apel, procesul s-a finalizat in data de 22.06.2015 cand instanta a respins definitiv cerere de anulare a deciziei Fiscului.
Fiica lui Nichita, fina familiei Pohoata, notarul care a intocmit actele
Contractul de vanzare cumparare prin care Manuela Pohoata a vandut apartamentul din Copou parintilor sai, Ion si Maria Pohoata, a fost intocmit la biroul notarial Ilinca Nichita, fiica fostului primar Gheorghe Nichita. Aceasta a fost cununata de catre ministrul Rovana Plumb, dar si de catre sotii Manuela Pohoata si Bogdan Doroftei.
Pretul declarat al tranzactiei a fost de 50.000 de euro, bani care ar fi fost virati din conturile Mariei Pohoata si a lui Ion Pohoata. Dupa cum reiese din contract, Manuela Pohoata a achizitionat imobilul in urma cu cativa ani tot de la parinti, care acum au devenit cumparatori.
„Acest imobil a fost dobandit de mine, Pohoata Manuela, ca bun propriu, anterior casatoriei, prin cumparare de la Pohoata Ion si Pohoata Maria, in baza contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 2559 din data de 04.03.2002 (…)”, se arata in contractul de vanzare cumparare autentificat de catre notarul Ilinca Nichita.
Tudor LEAHU