Igori Plugaru este un nume care nu spune multe oamenilor cu bani din Iasi, insa cifra de afaceri anuala a firmelor acestuia este una ametitoare. Omul de afaceri, care vinde uleiuri auto si alte produse conexe invarte annual milioane de euro. Insa, afacerile acestuia au ajuns in atentia autoritatilor. In urma unui control efectuat in 2016, inspectorii Administratia Fondului de Mediu au constatat ca SC Vipoil SRL, in spatele careia se afla afaceristul cu origini moldovene Igori Plugaru, nu si-a achitat contributiile legale catre Fondul de Mediu, in valoare de 4,2 milioane de lei, echivalentul unui milion de euro. Ulterior, inspectia fiscala a mai stabilit o decizie de impunere impotriva Vipoil, si pentru suma de peste 380.000 de lei, datoria finala a moldoveanului depasind 4,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 1 milion de euro. Intr-o contestatie la executare inaintata Judecatoriei, patronul Vipoil sustine ca nu are bani ca sa plateasca o asa de mare sanctiune si ca firma risca inchiderea si punerea pe liber a salariatilor.
O firma importanta de pe piata produselor petroliere si a uleiurilor auto este la un pas de dezastru financiar, desi in 2017 declara o cifra de afaceri de 18,8 milioane de lei. Vipoil SRL, administrata de Igori Plugaru, un cvasi-anonim, dar care invarte miliarde, este executata silit de reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu, entitate aflata sub tutela Ministerului Mediului, deoarece nu ar fi achitat obligatii fiscale reprezentand Fondul de Mediu, suma depasind 4,5 milioane de lei (echivalentul unui milion de euro). In opinia celor de la Mediu, aceste obligatii de plata sunt prevazute in art. 165, din Legea 2017/2015 privind Codul de procedura fiscala. Razboiul dintre Vipoil si inspectori a izbucnit in 2016, in urma unui control efectuat la sediul societatii, de pe B-dul Chimiei 14. Ca urmare a verificarilor, controlorii din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu au intocmit un raport in care au stipulat faptul ca Igori Plugaru are de achitat suma de 4.150.146 lei reprezentand obligatii la Fondul de Mediu. A urmat o decizie de impunere pentru suma stabilita, documentele financiare fiind transmise ulterior catre institutiile competente pentru demararea executarii silite. Intr-un alt raport de inspectie fiscala, AFM a mai stabilit in dreptul SC Vipoil SRL o alta obligatie de plata restanta de cca 381.707 lei, datoria finala depasind astfel un milion de euro.
“Milionarul” Igori Plugaru are bani si nu prea
Disperat ca si-ar putea inchide firma, patronul Igori Plugaru a contestat in instanta tot ce se putea contesta: raportul de inspectie fiscala, somatiile aferente, si nu in ultimul rand deciziile de impunere prin care este obligat sa achite un debit de un million de euro catre Fondul de Mediu.
„Demararea procedurii de executare silita pentru o suma asa de mare este de natura a conduce firma la incapacitate de plati. Totodata, aceasta situatie ar conduce la refuzul furnizorilor si distribuitorilor nostri de a mai face afaceri in continuare cu noi. Riscam apoi ca sa desfacem contractele de munca ale angajatilor, iar in final inchiderea firmei”, a sustinut Plugaru, in contestatie.
Contactat telefonic pentru a lamuri aceasta datorie catre fondul de mediu, patronul Igori Plugaru s-a aratat deosebit de surprins de intrebarile jurnalistilor 7 Est.
“Este un dosar in instanta pe aceasta tema. Dar mai multe nu pot sa va spun. Va rog sa ma scuzati. Intru intr-o sedinta. Revin eu cu un telefon”, a transmis grabit patronul Vipoil SRL.
Contestatii transmise Guvernului si Ministerului Mediului
Pentru a scapa de uriasa “amenda” de un milion de euro catre Administratia Fondului de Mediu, Plugaru a inaintat contestatii si catre Guvernul Romaniei si Ministerul Mediului (fostul minister al Mediului, Apelor si Padurilor), desi aceste entitati nu au calitate procesuala.
“Asa cum se poate observa, AFM a dispus pe 29 iunie 2017 modificarea unui titlu executoriu si a unei somatii, fata de care s-a dispus incetarea executarii silite. Desi sunt modificate la data mentionata aceste acte de executare sunt inregistrate la AFM ulterior emiterii deciziei de ancetare. O parte din obligatiile datorate erau platite la data emiteii titlului executoriu si a somatiei. Intre declaratiile din actele de executare si declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru Mediu exista diferente majore. Avind in vedere faptul ca noi am achitat toate contributiile datorate, in termenul legal, chiar si in plus, apreciem ca nu datoram sumele pe care am fost somati sa le achitam. Pur si simplu ni s-a adus la cunostinta faptul ca datoram suma de bani indicata fara a ni se explica in mod concret ce reprezinta aceasta. In actele de executare ni se imputa alte sume. Debitul indicat, somatia si titlul executoriu este diferit de cel initial din declaratiile depuse de noi. Executarea silita a fost demarata pentru sume diferite decit cele care i s-ar imputa si care au fost deja platite”, sustine avocatul Marius Lazar, cel care reprezinta in justitie, firma Vipoil SRL.
„Ceea ce a platit ulterior Vipoil au fost doar niste restante”
In replica, reprezentantii Guvernului Romaniei cat si cei din Ministerul Mediului arata ca institutiile pe care le reprezinta nu ar avea calitate procesuala in acest dosar. Intr-o intampinare, Secretariatul General al Guvernului, prin secretarul Mihai Busuioc, cere respingerea contestatiei initiate de firma Vipoil. Contestatia nu este admisibila deoarece aceasta nu arata concret motivele de fapt si de drept pentru care am fost reclamati”, considera Busuioc. Reprezentantii AFM solicita si ei respingerea actiunii patronului Igori Plugaru.
“Firma Vipoil a facut obiectul unei inspectii fiscale in urma careia a fost emisa o decizie de impunere pentru recuperarea a peste 4 milioane de lei. Actele de executare au fost modificate in concordanta cu decizia de impunere (titlul de creanta). Ceea ce au platit ei ulterior au fost niste obligatii restante”, sustin juristii de la Administratia Fondului pentru Mediu.
Plugaru a mai pus pe chituci o alta firma, cu acelasi obiect de activitate
Patronul Igori Plugaru nu renunta usor la lupta si se bate cu pumnul in piept ca el si-a achitat toate datoriile la stat.
“Avand in vedere faptul ca noi (n.r.-SC Vipoil SRL) am achitat toate contributiile datorate in termen legal, achitand chiar si in plus, apreciem ca nu datoram sumele pentru care am fost somati”, mai explica aparatorul lui Plugaru.
In urma cu 3-4 ani, acest afacerist cvasi-anonim, Igori Plugaru, parasutat peste noapte in mijlocul junglei pietei produselor petroliere din zona Moldovei, a mai detinut anterior o firma, e vorba de Azmol Grup SRL, cam cu acelasi obiect de activitate. Si aceasta societate s-a razboit luni de zile in justitie cu Administratia Fondului de Mediu iar in 2015 a fost radiata din scriptele Oficiului Registrului Comertului Iasi. Mai precis, Tribunalul Judetean a hotarat definitiv inchiderea procedurii insolventei debitorului Azmol Grup, dupa care societatea a fost stearsa de pe fata pamantului. La data respectiva, de SC Azmol Grup SRL s-a ocupat lichidatorul judiciar Corporate Recovery IPURL care, in urma falimentului acesteia a primit praful de pe toba: un mic onorariu de cca 3000 de lei plus suma de 155 de lei reprezentand doar niste mici cheltuieli materiale, din fondul de lichidare. Probabil afaceristul in cauza incearca sa faca aceeasi manevra inteligenta si cu societatea Vipoil.
Nicu SAMSON