Interviuri in oglinda

0
4017

Alice Rosentzweig:” Yoga este acel moment in care asculti tot ceea ce se intampla in tine”

Carmen Manea: ” Omul care practica yoga, ajunge sa fie mai constient si va avea o usurinta mai mare in luarea deciziilor potrivite pentru sine ”

Ce inseamna cu adevarat yoga, cum sa alegi un instructor profesionist de yoga, dar si care sunt prejudecatile legate de aceasta practica ancestrala am incercat sa aflam de la Alice Rosentzweig si Carmen Manea.

 

1. Toata lumea a auzit de yoga. Ce inseamna de fapt yoga?

Alice Rosentzweig: Am sa-ti raspund foarte pe scurt la intrebare, fara sa apelez la definitiile pe care le-am citit in cartile de yoga. Yoga este acel moment in care asculti tot ceea ce se intampla in tine.

Carmen Manea: Yoga este un tip de meditatie, o modalitate de regasire, de introspectie. Este o combinatie intre exercitiul fizic si cel mental, o modalitate facila si accesibila de relaxare, dar si antrenament totodata. Este o practica universala, nonsectara, la indemana tuturor celor care doresc sa o incerce si ulterior sa o transforme intr-un obicei bun.

2. Cand si in ce circumstante ati descoperit “chemarea” pentru yoga?

Alice Rosentzweig: In liceu mi-am cumparat o carte pe care scria ”Yoga pentru incepatori”. Nu mai stiu exact care a fost adevaratul motiv pentru care m-am decis sa incep sa practic yoga, dar presupun ca stresul a avut un rol major in decizia luata.  Fiind la liceul de coregrafie din Bucuresti treceam prin niste momente foarte stresante si nu eram deloc intr-un loc bun cu mine insami. Asa ca in timpul liber tot cautam noi modalitati de a ma relaxa. Sincer, la acea vreme nu prea vedeam rostul asanelor (pozitiilor) si ma plictiseam foarte repede, mai ales ca era usor pentru mine sa-mi asez corpul in pozitiile prezentate in carte, dar dupa un timp incepusem sa am o stare inexplicabila de bine. Simteam cum am mintea mult mai limpede si eram mult mai calma. Cu timpul am abandonat obiceiul de a practica yoga, dar am ramas cu amintirea acelei stari de bine, motivul pentru care mai tarziu am reinceput sa practic yoga, dupa clipuri de pe Youtube. Asa am descoperit-o si pe Tara Stiles, initiatoarea stilului de yoga pe care il practic, strala yoga.  Acum ca sa-ti raspund in sfarsit la intrebare, dorinta de a preda yoga a aparut in timp ce locuiam in Berlin, dupa nenumarate ocazi de a participa la diferite clase de yoga. La scurt timp dupa ce m-am decis sa fiu instructor de yoga, am plecat in Mallorca pentru un Yoga Teaching Training in vinyasa si hatha Yoga, si am participat si la doua traininguri in strala yoga cu Tara Stiles, in Amsterdam si Londra. Toate cursurile le-am facut din dorinta de a ma intoarce acasa, in Iasi, pentru a preda yoga.

Carmen Manea: Am descoperit ca doresc sa practic yoga si ca ma ajuta in urma cu aproape 3 ani. Parcurgeam o etapa ceva mai solicitanta emotional in viata si am considerat ca poate fi benefic pentru mine sa incerc. Ulterior, in urma unui incident, am inlocuit fizioterapia clasica cu posturile yoga, pentru a ma ajuta sa ma recuperez. Cred ca am descoperit chemarea pentru yoga atunci cand am simtit ca am nevoie sa ma inteleg pe mine mai bine, si sa-mi ofer ajutorul de care aveam nevoie.

3. Care sunt prejudecatile sau ideile preconcepute despre practicile yoga pe care inca le mai intalniti?

Alice Rosentzweig: Ah, este atat de cliseic raspunsul, dar cu asta ma confrunt in fiecare zi. Toata lumea crede ca trebuie sa fii flexibil pentru a veni la yoga. Yoga este pentru toata lumea, indiferent de greutate, conditie fizica, sau varsta. Daca poti respira, poti face yoga.

Carmen Manea:  Poate ca cea mai des intalnita/auzita idee preconceputa este aceea ca practica yoga este necompatibila cu practicile religioase, sau ca, practicand yoga, deprinzi obiceiuri nedorite.

4 Care sunt motivele pentru care cursantii se inscriu si cati dintre acestia renunta dupa primele sedinte si de ce o fac?

Alice Rosentzweig: Cei mai multi vin din cauza durerilor de spate. Viata sedentara chiar este in floare si-si pune amprenta pe sanatatea intregului corp. Romanul abia incepe sa realizeze importanta miscarii in viata de zi cu zi. Se simte un progres in ultimii ani, intr-adevar, dar in acelasi timp este o diferenta intre a realiza si a-ti crea o rutina si o disciplina de a reveni constant la practica pe care ai ales-o. Inca nu avem in educatie obiceiul de a fi activi fizic si de a avea grija de sanatatea mentala. Din acest motiv sportul si timpul dedicat tie este pe ultimul loc. De aici poti trage singur concluzia cati renunta sa mai vina la ore, chiar daca practica le-a imbunatatit radical starea de bine si conditia fizica.

Carmen Manea: Cel mai des ma intalnesc cu oameni care sunt acum in postaza in care eram eu in urma cu 3-4 ani: vin din nevoia de a-si regasi echilibrul. E drept, sunt multi si cei care pun pret doar pe partea fizica a acestei practici, venind din dorinta de a slabi sau de a se tonifia. Cei care nu mai revin dupa o sedinta sau doua sunt cei care descopera ca asteptarile pe care le au sunt diferite fata de realitatea din timpul unei ore de yoga (cei care cauta sa descopere secretul acrobatiilor pe care le vad pe Instagram, spre exemplu).

5. Cat timp din saptamana va “mananca” aceasta ocupatie? Predarea cursurilor de yoga poate fi considerata o afacere?

Alice Rosentzweig: Nu-mi mananca niciun moment din saptamana, deoarece nu este un chin sa-mi dedic timpul drumului ales. Este cel mai frumos lucru pe care pot sa-l fac cu timpul meu. In primul rand am grija de mine, trup si suflet, pentru a ma simti pregatita sa transmit mai departe o stare de bine. Degeaba ii zic omului sa se relaxeze daca eu sunt toata stresata si plina de tensiune. Tot timpul ma gandesc cum pot sa-mi imbunatatesc tehnica de a preda si de a comunica cu oamenii. Pentru mine este o afacere, pentru ca asta fac toata ziua, sunt instructor de yoga si vreau sa traiesc din asta. Incerc sa ma conectez cu cat mai multi oameni si nu doar pentru a-mi castiga existenta, ci si pentru ca sunt foarte pasionata de ceea ce fac si cred cu toata fiinta mea in beneficiile yoga si vreau sa se bucure cat mai multi oameni din Romania de ceea ce experimentez eu in fiecare zi.

Carmen Manea: Saptamanal sunt intre 2 si 4 ore in sala, functie de programul pe care il am. Momentan, este un hobby pentru mine, o activitate relaxanta si fantastica pe care imi doresc sa o impartasesc. Nu poate fi considerata o afacere. Si sincer, nici nu-mi doresc sa ajung acolo (adica sa transform yoga in afacere). Aleg sa nu fac asta.

6. Multe persoane consider ca Iasul este un oras – “pol al ortodoxiei”, profund traditionalist. Yoga contravine unor astfel de principii?

Alice Rosentzweig: Acum doua veri imparteam pe strada pliante cu orele mele de yoga si o batrana imi ia pliantul, il rupe in fata mea si-mi zice “Voi astia cu yoga ne spalati creierii”. Acesta a fost singurul moment in care am simtit o oarecare disputa dintre un yogin si cineva care crede in altceva. In mare, oamenii stiu ca mesajul fundamental din spatele fiecarei religii este iubirea. Iar yoga este doar o modalitate de a te apropia mai mult de tine si de a te conecta cu divinitatea. Diferenta vizibila intre crestinism si yoga este ca in crestinism esti incurajat sa-l gasesti pe Dumnezeu in afara ta, iar yoga iti arata ca Dumnezeu este de fapt in tine.

Carmen Manea: Asa cum spuneam, yoga este nonsectara, universala si accesibila tuturor. Eu recomand oamenilor sa o incerce inainte sa traga concluzii.

 

7. Un tanar care practica yoga este diferit fata de ceilalti atunci cand vine vorba de distractie? Iese la o bere cu prietenii sau merge in club?

Alice Rosentzweig: Lumea crede ca daca practici yoga, sau daca esti instructor de yoga, nu iesi in oras, nu te enervezi, pe scurt, te porti de parca ai fi anesteziat tot timpul. Lumea se asteapta sa ma port ca un unicorn chiar daca traiesc in aceasi lume cu ei si nu stau izolata intr-un ashram, departe de problemele cotidiene. Intr-adevar, reactia in fata unei provocari poate fi mai putin intensa si dramatica, dar ceea ce nu se intelege este ca fiecare sentiment, oricare ar fi el, este acolo pentru a fi trait, observat si lasat sa se exprime. Dorinta de a bea o bere cu prietenii este la fel de sanatoasa si naturala ca acea de a medita in fiecare dimineata. Acum depinde cat de des simti sa o faci. Singura diferenta intre cineva care practica yoga si ceilalti este ca primul nu simte nevoia sa apeleze la stimulente atat de des ca cineva care nu este deloc conectat cu sinele lui si vrea sa fuga constant de ceea ce simte. Prin yoga gasesti acel spatiu de care ai nevoie pentru a te simti confortabil cu tine si de a nu-ti fie frica sa fii tu, exact asa cum esti, nimic mai mult.

Carmen Manea: Buna intrebare 🙂 Daca este sa vorbesc din perspectiva mea, eu de mult nu mai merg prin cluburi, decat foarte rar. Si obiceiurile mele culinare s-au schimbat de ceva vreme, deci poate ca sunt diferita. Insa nu cred ca e ceva general valabil, nici n-as vrea sa generalizez. Insa, omul care practica yoga, ajunge sa fie mai prezent, mai constient, si va avea o usurinta mai mare in luarea deciziilor potrivite pentru sine, inclusiv daca este vorba de o simpla iesire la o bere.

Yoga cu Alice – https://www.facebook.com/yogacualicerosentzweig/

Yoga cu Carmen – https://www.facebook.com/YogainIasi/

 

 

 

 

 

Rares Neamtu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments