Spitalul Socola un focar de infectii. Document intern devastator, ascuns de director

0
2836

Un raport exploziv privind infectarea cu virusi si bacterii periculoase a bolnavilor internati la Spitalul de Psihiatrie Socola a fost tinut pana acum la secret de conducerea unitatii medicale @ De la stafilococul auriu pana la bacteriile E.coli si Pioceanic, toti acesti agenti patogeni sunt prezenti in saloanele Spitalului Socola infectand pacientii

Un raport realizat de medici epidimiologi la Spitalul de Psihiatrie Socola in urma unor analize de laborator efectuate pe parcursului anului trecut a scos la lumina o situatie ingrijoratoare, anume aceea ca in unitatea medicala cele mai periculoase bacterii sunt prezente zilnic producand bolnavilor infectii cronice. Grav este ca in acest raport se arata ca aproape in fiecare luna a anului 2017 s-au inregistrat cazuri de infectare cu bacterii pe care bolnavii le-au luat in spital, fiind vorba despre acele „infectii asociate asistentei medicale”. Documentul mai arata ca numarul infectiilor cu care s-au ales bolnavii internati la Socola a crescut in perioada in care conducerea unitatii medicale a fost preluata de Gabriel Oprisanu, actualul manager.

Februarie: 5 infectii, stafilococ auriu, E.coli si Enterococ

Vom publica unele detalii din raportul intocmit de medicii epidimiologi dupa ce au verificat Spitalul Socola.

„Peste tot este la fel. In toate spitalele este asa. Picoceanic (bacteria-n.r) este si in salile de chirurgie. Eu acum sunt in concediu, sunati la spital”, a spus Gabriel Oprisanu.

Cu cata usurinta trece directorul de la Socola peste faptul ca in luna februarie 2017, un numar de 5 pacienti s-au infectat cat au stat internati in unitatea medicala. Din cei 5 pacienti, 2 au avut infectii cu stafilococul auriu, iar 3 s-au ales cu infectii urinare cauzate fie de bacteria E.coli fie de Enterococ spp.

Bacteria ucigasa care a ucis victimele Colectiv, prezenta si la Socola

In luna martie 2017, numarul pacientilor infectati la Spitalul Socola a crescut la 6, fiind inregistrate 4 cazuri cu E.coli, 1 caz de enterococ si un caz de piocianic. De precizat ca  piocianic este una dintre cele mai periculoase bacterii. Aceasta este bacteria care a provocat cele mai multe decese printre victimele de la Clubul Colectiv. Mai departe, in luna august, numarul infectiilor a crescut la 8. Din cei 8  pacienti un numar de 6 au capatat infectii urinare cu E.coli iar o luna mai tarziu, in septembrie, un pacient a capatat o infectie ORL cu piocianic. Situatia s-a agravat in octombrie cand un numar de 10 pacienti s-au infectat la Socola cazand victime bacteriilor, stafilococul auriu, piocianic, proteus, E.coli si Klebsiella spp.

Spitalul nu cumpara dezinfectanti

Mai departe, medicii care au intocmit raportul au aratat ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece unitatea medicala nu foloseste o cantitate  suficiente de dezinfectanti.

„Factorii de risc implicati in aparitia  infectiilor asociate asistentei medicale sunt neasigurarea continua cantitativ necesara a sectiilor cu biocide si alte materiale utilizate in curatenia si dezinfectia mediului de la spital. De asemenea printre factorii de risc se mai numara si nerespectarea protocolului de efectuare curatenie si dezinfectie”, se mai arata in raportul specialistilor.

De asemenea, specialistii au mai semnalat lipsa dotarilor la laboratorul de bacteriologie din spital fapt care duce la imposibilitatea realizarii unui plan de autocontrol si de preventie a respectivelor infectii.

„Planul de autocontrol nu a fost realizat in totalitate asa cum s-a propus ca numar de prope deoarece aprovizionarea laboratorului de bacteriologie cu materialele necesare nu s-a facut cu regularitate. Testele de autocontrol sunt necesare pentru verificarea eficientiei curateniei, dezinsectiei si  sterilizarii din mediul de spital, precum si urmaririi circulatiei germenilor si a rezistentei acestora, factori de risc in  aparitia infectiilor la pacientii internati”, se arata in concluziile raportului.

In loc sa ne spuna ce masuri a luat pentru a indrepta lucrurile, managerul Gabriel Oprisanu s-a limitat sa declare  ca „asa este peste tot”. Greu de crezut ca are dreptate. Dupa cum s-a precizat mai sus numarul infectiilor capatate de  bolnavi in spital au inregistrat o crestere de cand conducerrea unitatii medicale a fost preluata de Oprisanu si gasca sa, prieteni si cunoscuti de-ai sai cu care a mai lucrat in Botosani. Aceasta crestere este descrisa si in raportul mentionat mai sus. Cea mai mare crestere s-a inregistrat insa in anul 2017 cand numai in primele luni au fost 134 bolnavi infectati. „Institutul de Psihiatrie Socola a achizitionat substantele biocide necesare si a procedat la realizarea dezinfectiilor impuse de fiecare situatie in parte”, a mai transmis prin intermediul purtatorului de cuvant, unitatea medicala dupa ce ne-am manifestat nemultumirea fata de raspunsul oferit de manager.

Ministerul Sanatatii care l-a numit in functie pe Oprisanu a primit acest raport si la fel nu a luat nici un fel de masuri.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments