Tu ce știi despre tuberculoza?
Tuberculoza este boală infecțioasă produsă de Mycobacterium tuberculosis, menționată încă din antichitate (undeva între secolele XVII-XVI ien).
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an la 24 martie, zi în care, în anul 1882, Robert Koch anunța descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis).
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, tuberculoza este prima cauză de deces din categoria bolilor infecțioase și printre primele cauze de deces prin orice boală la nivel mondial.
Astăzi, se consideră că o treime din populația globului este deja infectată cu Mycobacterium tuberculosis, dar doar un mic procent din persoanele infectate fac tuberculoză (persoanele cu un sistem imunitar deficitar au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză).
Tuberculoza este o boală care poate fi vindecată
Tratamentul standard al tuberculozei asociază concomitent 4 medicamente antiinfecțioase (rifampicina, isoniazida, pirazinamida, etambutol) luate sub strictă supraveghere medicală, timp de 6 luni.
O formă complicată a tuberculozei este tot mai frecvent menționată la nivel internațional: tuberculoza multidrogrezistentă (MDR-TB) caracterizată prin rezistența la minim 2 din cele 4 medicamente standard (de linia I) utilizate în tratamentul tuberculozei. În aceste situații, tratamentul este de mult mai lungă durată (până la 18 luni) și necesită și alte medicamente.
Se estimează că la nivel mondial 53 de milioane de vieți au fost salvate în perioada 2000-2016 datorită tratamentului medicamentos eficient al tuberculozei.
În România tratamentul tuberculozei este gratuit, se desfășoară conform Strategiei Naționale de Control a Tuberculozei 2015-2020 și se realizează prin Programul Național pentru Prevenția, Supravegherea și Controlul Tuberculozei.
Antibiotice SA are în portofoliu șapte medicamentele esențiale pentru tratamentul tuberculozei (toate medicamentele pentru tratamentul standard și o parte din medicamentele pentru tuberculoza multidrogrezistentă).
Pe 24 martie 2018, cand se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, Antibiotice consideră că cel mai important demers pentru eradicarea tuberculozei este colaborarea.
De aceea, Antibiotice se alătură activ tuturor factorilor implicați în Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al TBC în România: Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Asociațiile Pacienților bolnavi de Tuberculoză, Organizația Mondială a Sănătății, organizații internaționale, alți producători de medicamente, pentru a găsi o soluție viabilă pe termen lung.