Dana Bocancea: „ Fie ca o spunem sau nu, noi, femeile, intotdeuna vom fi cu ochii in patru la celelalte “participante la trafic””
Luciana Sasu: „Atat timp cat stii ce iti doresti, nimic nu poate sa iti stea in cale. Sansa ti-o creezi singur.”
De la Dana Bocancea si Luciana Sasu, doua make-up artists de succes din Iasi, am incercat sa aflam cateva ponturi utile sexului frumos: ce tip de machiaj favorizeaza orice femeie sau care sunt greselile frecvente pe care acestea le fac cand se machiaza. In acelasi timp, am vrut sa intram in tainele acestei ocupatii, in ce consta ucenicia si cum se pot castiga bani frumosi din aceasta meserie.
- Cum ati intrat in aceasta lume fascinanta a machiajului? Cum ati descoperit ca v-ar place sa deveniti make-up artist?
Dana Bocancea: Intotdeuna am fost fascinata de culori, de lumini si tot ce tine de acest domeniu, chiar daca la inceput nu ma vedeam sa pictez sau sa desenez foarte frumos, ba dimpotriva, cand eram mica aveam cele mai intortocheate lucrari la desen J. Pasiunea pentru make-up a venit “mancand”, daca pot spune asa. Inainte sa fac eu un curs profesional de machiaj, cumnata mea practica deja aceasta meserie, iar eu stateam “pe margine” … pana cand m-am hotarat, fara sa mai stau pe ganduri, sa merg la cursuri. Sunt patru ani de atunci si o fac cu drag intotdeauna.
Luciana Sasu: O intrebare foarte interesanta J. Imi amintesc, cu mare drag, cand la varsta frageda de 5 ani imi admiram mama pentru cat de frumos se aranja. Rujul rosu era nelipsit din trusa ei de produse. Anii au trecut, dar mai mult ca sigur acea imagine mi-a ramas impregnata in memorie. Tin sa ii multumesc pe aceasta cale pentru toata contributia pe care a avut-o in viata. Am niste parinti minunati care m-au sustinut si m-au incurajat mereu.
Debutul meu in lumea fascinanta a machiajului a inceput in perioada adolescentei. De mic copil ma confruntam cu diverse afectiuni ale pielii si la recomandarea unui renumit medic dermatolog am inceput sa utilizez fondul de ten. E foarte interesant cum lucrurile evolueaza in aceasta viata… niciodata nu mi-as fi imaginat ca voi ajunge sa am astazi propria echipa de make-up artisti, propria scoala de machiaj si un studio plin de oameni frumosi si dornici sa se dezvolte.
Odata cu trecerea timpului am descoperit o adevarata fascinatie pentru crearea unui ten de portelan, natural, flawless si radiant. Am experimentat texturile, culorile, diferite stiluri si tehnici de machiaj si prin aceasta calatorie am gasit drumul catre mine. E absolut fascinant cum te poti descopri pe tine prin intermediul machiajului. The journey of my lifeJ.
- In ce consta si cat dureaza ucenicia in acest domeniu?
Dana Bocancea: Nu as numi intocmai o perioada de timp, ucenicie, pentru ca in acest domeniu intotdeauna ai de invatat, intotdeauna te perfectionezi cu alte si alte idei si scheme de machiaj. Totusi, ca sa poti face machiaj cu profesionalism, consider ca trebuie sa urmezi, la inceput, un curs de machiaj de baza, iar mai tarziu, unul de perfectionare, sa ai siguranta ca in spate sunt niste ore de pregatire bine puse la punct si care sa iti dea curajul de care ai nevoie pentru a incepe sa lucrezi cu clientii.
Luciana Sasu: Pentru mine este important, in viata aceasta, sa afli ce iti doresti. Totul pleaca de la a vreaJ. Odata ce iti doresti ceva, cu toata fiinta ta, in cazul nostru – dorinta de a fi make-up artist, ucenicia ia forma unei frumoase calatorii in care focusul este axat pe experimentare, dezvoltare, crestere alaturi de o echipa si un mentor pasionat, constient, prezent, liber si creativ. Sunt de parere ca un mindset out of the box, deschis, liber creativ reprezinta calea catre succes. Cat dureaza ucenicia in acest domeniu? Pentru mine invatarea reprezinta un proces de o viata. Mereu vor exista lucruri noi de descoperit, lucruri noi de invatat, oameni si experiente cu adevarat interesante. Un motto care mi-a ghidat mult evolutia “Curiosity is the most powerful thing you can own”.
- Care este cea mai frecventa greseala pe care o fac femeile atunci cand se machiaza singure? Exista un set de reguli ce nu ar trebui incalcate?
Dana Bocancea: Fie ca o spunem sau nu, noi, femeile, intotdeuna vom fi cu ochii in patru la celelalte “participante la trafic”. Asadar, observ, in ultima vreme, o usoara exagerare din punct de vedere a extensiilor de gene, al tatuajului sprancenelor, a schemelor de conturing, a machiajului in general. Cred ca aici gresesc cel mai mult domnisoarele si doamnele. Nu spune nimeni sa nu mai purtam extensii de gene, microblading in sprancene sau blush in obraz, dar personal consider ca este necesar a accentua mai mult ideea de natural. Sa fie subliniate trasaturile naturale ale fetei, nu sa se stearga sau sa se ascunda prin foarte mult iluminator, fond de ten sau farduri de obraz. Greseala sta insa si in sutele de tutoriale prezentate pe internet, in care, intotdeauna, este prezent si photoshop-ul. Bineinteles ca exista anumite reguli in machiaj pe care trebuie sa le respectam. Cea mai importanta dintre ele este igiena, atat a machiajului cat si a pensulelor cu care acesta se executa, iar o alta este aceea de a lucra cu volumele si adanciturile fetei, respectiv lumini si umbre! Se detaliaza la un curs de baza, dar… de aceea existam noi, Make-Up Artistii! J
Luciana Sasu: Learn the rules like a pro so you can break them like an artist. Sursele de informare sunt extrem de diverse, iar eu consider ca este important sa recurgem la cele care se pliaza pe stilul, dorintele si gusturile noastre. Atat timp cat exista liberul arbitru, libertatea de alegere… do whatever makes you feel good and happy. Machiajul se “simte” si “se poarta”. Don’t underestimate the power of the attitude.
- Exista un tip de machiaj care sa arate bine pe orice femeie? Daca ar fi un singur truc de make-up pe care sa il recomandati femeilor, care ar fi acela?
Dana Bocancea: Da. Din punctul meu de vedere: machiajul simplu natural. Adica, clasicul fond de ten, putina pudra fina, rimel, sprancene frumos ssi putin conturate, gloss, fard de obraz si buna dispozitie. In rest, fiecare dintre noi avem trasaturi diferite, ochi, nas, forma fetei, culoarea ochilor, pentru care este necesara ajustarea unui machiaj in functie de “panza” pe care urmeaza a se aseza acesta. Doua trucuri importante pentru un machiaj frumos, in opinia mea, ar fi : ingrijirea fetei (demachierea, hidratarea, folosirea bazei de machiaj potrivite) si alegerea nuantelor corecte de fond de ten si fard care sa aduca un plus in conturarea imaginii finale.
Luciana Sasu: Confidence and a true smile from the heart. Si sa nu uitam ca “beauty is in the eye of the beholder”. Exista “tipuri” si existi tu ca si individualitate. Nu poti da gres cu un ten fresh, sanatos si natural. Un truc?! Hidratati-va tenul.
- Cat de ofertanta este piata din Romania pentru make-up artistii aflati la inceput de drum? Care sunt sansele unui freelancer de a reusi in acest domeniu?
Dana Bocancea: In acest domeniu, pentru a avea succes, trebuie sa fii foarte bun si sa iti placa ce faci. Suntem foarte multi Make-Up Artisti pe piata, de aceea trebuie sa faci ce stii mai bine, sa te faci cunoscut si sa primesti feed-back pozitiv. Prin calitatea muncii tale, recomandarile clientilor si multumirea lor, cresti, te dezvolti … de aceea e important ca fiecare client, viitor prieten care iti trece pragul, sa se simta in fata oglinzii tale cum nu s-a mai simtit nicaieri. Sa oferi incredere si sa primesti incredere! Cred ca toate acestea reprezinta cel mai important aspect pentru a te deosebi de colegiii tai in domeniu si a rezista pe piata cat mai mult timp.
Luciana Sasu: Piata se afla intr-o continua dezvoltare si ofertele sunt extrem de diverse. Atat timp cat stii ce iti doresti, nimic nu poate sa iti stea in cale. Sansa ti-o creezi singur.
- Care sunt avantajelele si dezavantajele practicarii acestei meserii?
Dana Bocancea: Nu cred ca exista dezavantaje! Consider ca ai numai de castigat. Cunosti foarte multi oameni, legi prietenii, e un domeniu curat, deloc stresant, iti poti lasa imaginatia sa se joace. Si ce e mai frumos decat sa lucrezi in oglinda cu tot felul de culori, glitter, pensule de diferite texturi si bucuria unui machiaj reusit la final? De basm!
Luciana Sasu: Este un mediu care promoveaza si incurajeaza creativitatea. Creativitatea nu are limite. Ca si in oricare alt domeniu, practice takes time and patience.
- Care sunt tendintele in machiaj anul acesta?
Dana Bocancea: Anul acesta, si nu numai, se observa o revenire catre clasic, catre machiajul natural, luminos. Se prefera fardurile translucide, wet-look-ul, sprancenele groase, naturale, foarte putin conturate, iar pentru persoanele mai indraznete, cat-eye’ul si glitterul pe linia de liner raman in voga.
Luciana Sasu: Tenul luminos, texturile holografice si umbrele foarte bine estompate.
- Ce produse nu ar trebui sa lipseasca din trusa de machiaj a unei femei?
Dana Bocancea: In general, poseta unei doamne, nu duce lipsa de greutate si nici de produsele de make-up. Asadar, nu trebuie sa iti lipseasca din geanta un lip gloss sau lip balm; servetelele pentru absorbtia sebumului; un eye-liner si o oglinda fancy pe care sa o ai la indemana. That’s all! J
Luciana Sasu: Trei lucruri: crema hidratanta, rimel si iluminator.
Andrei Viliche