Servicii Publice Iasi SA, pusculita de partid! Societatea a facturat Primariei Iasi 1,2 milioane de euro, bani pe care nu i-a incasat si pentru care nu a calculat penalitati. In schimb, pesedistii trepadusi au incasat nejustificat bani sub forma unor indemnizatii pentru sedintele AGA sau ale consiliului de administratie. Printre VIP-urile care s-au infruptat mult si bine din banii societatii Servicii Publice, la loc “de cinste” se regasesc Bogdan Cojocaru, fost consilier local, actualul ministru al Comunicatiilor, cit si exoticul ex-sofer al fostului primar Gheorghe Nichita, e vorba de Eugen Chisca.
Un raport de al DGRFP Iasi arunca in aer societatea Servicii Publice Iasi SA, aflata sub tutela Primariei. Conform documentului oficial aflat in posesia jurnalistilor 7 Est, inspectorii au descoperit numeroase nereguli de natura financiara in activitatea Servicii Publice, firma care are ca obiect de activitate intretinerea peisagistica. In perioada supusa controlului 1 ianuarie -31 decembrie 2016, inspectorii ANAF au stabilit ca salariatii societatii, desi incaseaza lunar niste salarii nesimtite de zeci de milioane de lei de caciula, s-au facut ca muncesc. Practic, functionarii au incasat, cu intirzieri foarte mari, de la Municipul Iasi, contravaloarea serviciilor prestate, in baza facturilor emise. Mai mult, raportul mai consemneaza si faptul ca in Consiliile de Administratie si in AGA au fost introdusi tot felul de politruci care au ridicat lunar, indemnizatii de smecheri de aproape 100 de milioane de lei vechi.
Bataie de joc la Servicii Publice Iasi SA, societate aflata sub tutela Primariei. Un raport de inspectie economico-financiara apartinand Fiscului iesean, care a vizat activitatea SC Servicii Publice Iasi, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016, ii pune practic la zid pe toti angajatii institutiei, pe sefii acesteia, si nu numai. Inspectorii ANAF au descoperit ca functionarii serviciului, in frunte cu directorii lor, si-au tras niste lefuri nesimtite de nababi desii s-au facut doar ca lucreaza. Mai precis, in numeroase randuri, societatea a incasat cu mari intarzieri, de la Municipiul Iasi, contravaloarea serviciilor prestate. Controlul ANAF a vizat exclusiv contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice incheiat cu Primaria Iasi, contract in care SC Servicii Publice SA inregistreaza cel mai mare cuantum al veniturilor din serviciile de gospodarire comunala (n.r.- valoarea totala a facturilor fiscale emise catre Municipiul Iasi in anul 2016 fiind de 32.263.886 lei, inclusiv TVA).
Penalitati de intirziere neincasate de aproape 600.000 de lei
Practic, ANAF a luat la puricat toate modalitatile de decontare a lucrarilor pentru serviciile publice prestate din contractul incheiat cu beneficiarul Primaria Iasi. Raportul inspectorilor mentioneaza ca SC Servicii Publice SA Iasi nu a calculat si inregistrat penalitati de intarziere, nu a emis facturi de penalitati si nu a incasat penalitati de intarziere de la Municipiul Iasi pentru depasirea termenului de plata stabilit prin contractul mentionat. Cu privire la faptul ca, nu au fost calculate, facturate si inregistrate in evidenta contabila a SC Servicii Publice Iasi SA, penalitati datorate pentru plata cu intarziere a obligatiilor contractuale, au fost incalcate prevederile din ordunul 1802/2014, referitoare la venituri din exploatare, din redevente, chirii, dobanzi si dividende. Cuantumul acestor penalitati de intarziere a fost stabilit la valoare de 590.596 lei. Raportul ANAF ii face direct raspunzatori pentru aceasta debandada financiara pe directoarea economica Maria Zahariuc si nu in ultimul rind pe directorul general Laurentiu Ivan.
Indemnizatii de zeci de milioane pentru directori, smecheri si politruci
In urma controlului amanuntit, inspectorii au mai descoperit ca societatea Servicii Publice le-a platit indemnizatii regesti unor smecheri si politruci, directori, membri ai Consiliului de Administratie si membri din cadrul AGA. Astfel, in perioada ianuarie – septembrie 2016, au beneficiat de o remuneratie lunara de cca 2.125 de lei de caciula, aproximativ toti aceia care s-au aciuat in institutie, fara exceptie, desi au taiat frunza la caini, neavand nici un fel de realizari ori merite. Responsabili de aceste deficiente au fost facuti directorul general Laurentiu Ivan si directoarea economica Maria Zahariuc, acestia fiind obligati la final sa recupereze banii, pina la ultimul leu, prin toate mijloacele legale.
Referitor la remuneratiile membrilor consiliilor de administratie, raportul mai mentioneaza ca, la un moment dat, indemnizatia variabila bruta a fost la un moment dat de 8.620 de lei. Aceasta ar fi fost acordata in luna aprilie 2016 pentru membrii neexecutivi ai CA (Mihai Mititiuc, Eugen Costel Chisca si Ion Hutanu). Conform statelor de plata si a situatiei intocmite de Servicii publice Iasi, privind salariile realizate in cursul anului 2016 de catre directori, membri CA si AGA, controlorii au stabilit ca toti cei mentionati ar fi primit fiecare cate o indemnizatie fixa bruta lunara in suma de 1.724 lei.
Prime grase
Din verificarea documentelor de la Servicii Publice mai reiese faptul ca Laurentiu Ivan, in calitate de director general ar fi ridicat la un moment dat o indemnizatie bruta lunara in suma de 7500 de lei, pentru gradul de indeplinire a indicatorilor de performanta. Directoarea adjuncta, Maria Luminita Salceanu, nu a ramas mai prejos si a incasat si ea o indemnizatie bruta lunara de 6400 de lei, tot pentru indeplinirea unor indicatori de performanta. Nici directoarea economica Maria Zahariuc nu a fost uitata, incasind in aceeasi perioada tot 6400 de lei, pentru aceleasi mari performante. Ca urmare a verificarii statelor de plata ale societatii, din perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016, s-a ajuns la concluzia ca Laurentiu Ivan a ridicat 153.000 de lei, Luminita Salceanu fix 134.799 lei iar Maria Zahariuc cca 134.646 lei, fiind aproape la egalitate cu directoarea adjuncta. La final, in rapotu ANAF este precizat negru pe alb ca toti banii trebuiesc recuperati pana la ultima centime, cei responsabili de acest lucru fiind evident directorul general Ivan si directoarea economica Zahariuc. Conform altui stat de plata verificat de controlori au mai existat trei nume sonore, membri ai AGA, care, in septembrie 2016 au beneficiat si ei de o indemnizatie bruta in suma de 2125 de lei. Cap de lista a fost Bogdan Cojocaru, fost consilier local, actualul ministru al Comunicatiilor. Si in cazul de fata, banii vor fi recuperati.
Creante neincasate de 1,2 milioane de euro
Referitor la creantele neincasate de catre Servicii Publice, de la beneficiarul Municipiul Iasi, s-a constatat ca in 2016, suma a depasit 5,6 milioane de lei, echivalentul a 1,2 milioane de euro. Mai mult, din analiza facuta a rezultat faptul ca societatea a incasat cu intarziere de la Municipiul Iasi, contravaloarea serviciilor prestate. In perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016, valoarea totala a facturilor fiscale emise de Servicii Publice SA, catre Municipiul Iasi, in baza contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice, a fost in suma totala de 32.263.886,03 lei (inclusiv TVA). In timpul inspectiei economico-financiare, SC Servicii Publice Iasi SA a calculat, conform prevederilor contractuale, valoarea penalitatilor de intarziere datorate de Municipiul Iasi pentru anul 2016, acestea ajungind la suma de 590.596 lei. Printre masurile dispuse in urma controlului, a fost si inregistrarea in evidenta contabila a SC Servicii Publice SA, a acestor penalitati, care, evident vor trebui rapid recuperate din bugetul Primariei. De indeplinirea acestei masuri va raspunde directoarea economica Maria Zahariuc.
Nicu SAMSON