Deputatul PMP de Iași Petru Movilă solicită colegilor parlamentari dezbaterea în regim de urgență și cu maximă seriozitate a propunerilor sale legislative înregistrate la Parlament în domeniul salarizării.
„Este singura soluție pentru respectarea principiilor nediscriminării și egalității salariaților, pentru evitarea protestelor justificate tot mai puternice și pentru înlăturarea riscului iminent al declanșării acțiunilor judecătorești, cu toate cheltuielile aferente acestora. Este singura soluție urgentă și corectă la acest moment care rezolvă pentru întregul sistem bugetar problemele generate de legea salarizării”, a declarat deputatul PMP Petru Movilă.
Acesta a adăugat că, la nivel declarativ, Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată având ca scop nobil eliminarea disfuncționalităților salariale existente în sistemul bugetar. În mod similar, Codul fiscal a fost amendat, stipulându-se transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, având tot ca scop nobil o mai bună colectare a contribuțiilor sociale și, indirect, protejarea pensionarilor.
În realitate, aceste schimbări legislative au condus la o diminuare substanțială a salariilor nete începând cu 1 ianuarie 2018. Concret, salariații care după reîncadrare au obținut un salariu de bază la nivelul maxim corespunzător anului 2022 nu mai beneficiază de majorarea legală de 25% și, în consecință, suportă ei înșiși contribuțiile sociale.
Mai mult, există o dublă măsură în ceea ce privește salarizarea la nivelul aparatelor centrale și locale. Astfel, dacă la unele autorități și instituții publice (ANAF, ANSVA, ANPC) salarizarea personalului atât cu funcții de conducere cât și cu funcții de execuție de la nivel local este asimilată cu salarizarea personalului de la nivel central, la altele persistă discrepanțele între nivelul local și cel central (direcțiile de sănătate publică, casele de asigurări de sănătate etc.).
Prin legiferarea greșită, inclusiv din domeniul sănătății, Guvernul și-a încălcat propriile principii edictate în legea salarizării – principiul nediscriminării și principiul egalităţii.