„Nu am furat nimic”. Spovedania finala a primaritei acuzata de DNA

1
1570

Unul dintre cele mai grele dosare de coruptie din Iasi a ajuns la final, urmand a fi pronuntata cat de curand o sentinta definitiva @ Acuzatiile sunt de frauda cu fonduri europene, iar printre cei trimisi in judecata se numara sefi ai Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale, precum Liviu Bulgaru, Elena Curcudel, primar la Mironeasa, dar si Carmen Musat, cunoscut inspector al Inspectoratului de Stat in Constructii

Punct final intr-unul din cele mai importante dosare de coruptie instrumentate de Serviciul Teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie. Este vorba despre dosarul de frauda cu fonduri in europene in care au fost trimisi in judecata sefi ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (devenita intre timp AFIR-Agentia pentru Finantarea Invesititiilor Rurale ), respectiv Liviu Bulgaru si George Padure, Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa, dar si Carmen Musat, cunoscut inspector al Inspectoratului de Stat in Constructii.

In urma cu un an, la Tribunal, o parte din inculpati printre care si Elena Curcudel au primit pedepse cu suspendare iar o parte, mai exact sefii si angajatii AFIR au fost achitati insa DNA a formulat apel. In acest dosar, ieri au avut loc ultimele audieri ale inculpatilor si aparatorilor fiind ascultate si motivele in baza carora DNA a solicitat ca cei implicati sa fie condamnati la pedepse cu inchisoarea, cu executare.

„Fiind audiati martorii din lucrari Manolescu Doru si Dumitru Uzuru acestia au admis faptul ca inculpatii Padure George, Bulgaru Liviu Gabriel si Boca Doroftei au cunoscut faptul ca lucrarile de modernizare a drumului comunal DC 49, Schit Hadambu-Ursita-Mironeasa nu fusesera finalizate in termenul contractual, care nu putea fi depasit, iar beneficiarul depusese inscrisuri false (procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor nr.20/08.06.2012 raportul privind executia din data de 11.06.2012, referatul proiectantului privind punctul de vedere asupra executiei obiectivului de investitie si procesul verbal de controll al calitatii lucrarilor) impreuna cu ultima cerere de plata din data de 11.06.2012, modalitate in care au sprijinit implicit demersurile beneficiarului fondurilor nerambursabile sa obtina fara drept decontarea cheltuielilor cerute prin cererea de plata in cuantum de 1.810.179 lei din care 1.448.143 lei din bugetul UE si 362.035 lei din bugetul national si sa evite rezilierea contractului si retragerea finantarii”, au aratat procurorii DNA in motivarea apelului depus la Curtea de Apel Iasi.

Pentru a intelege mai bine lucrurile, trebuie sa precizam ca in acest dosar este vorba despre modul in care au fost cheltuite fondurile europene alocate pentru asfaltarea drumului principal din Mironeasa (Hadambu-Ursita-Mironeasa) . Procurorii DNA Iasi i-au trimis in judecata pe cei implicati deoarece atunci cand au depus documentele pentru ultima transa de plata in valoare de de 1.810.179 lei au depus o serie de documente care atestau in fals ca lucrarile de  asfaltare fusesera finalizate.

„Drumul a fost finalizat si este foarte bun”

Mai exact, Primaria Mironeasa ar fi incasat toti banii alocati proiectului in conditiile in care lucrarile nu erau finalizate. De altfel, avocatii apararii au aratat ca in acest dosar de coruptie nu exista nici un prejudiciu deoarece drumul a fost realizat si este si acum intr-o stare foarte buna in conditiile in care intre timp a iesit si din garantie. „Paguba ar fi fost daca proiectul nu ar fi fost realizat. Ar fi fost infractiune daca proiectul nu ar fi fost dus pana la capat. Firma de constructii care a realizat acest drum a iesit in pierdere”, a spus unul dintre avocatii apararii.

Lucrarile au fost executate de firma Conbetas din Vaslui, iar proiectul a fost realizat de Europroiect SRL din Focasni. La Tribunal cele doua firme au fost condamnate sa plateasca fiecare o amenda penala de 180.000 lei si le-a fost interzis dreptul de a participa la proceduri de  achizitii publice timp de doi ani.

„Nu am furat nimic”

Audiata in final de magistratii Curtii de Apel, primarita comunei Mironeasa, Elena Curcudel a spus ca nu intelege de ce este judecata pentru coruptie in conditiile in care fondurile europene au fost folosite pentru asfaltarea drumului, conform contractului incheiat cu APDRP.

„Sunt nevinovata. Am muncit pentru comuna, in sprijinul locuitorilor. Nu am furat, nu am inselat, toti toti am tras sa finalizam proiectul. Acum drumul este  folositor tuturor. Ne-au considerat niste idioti. Cine a furat?”, a spus Elena Curcudel.

Comuna Mironeasa a obtinut in anul 2008 fondurile europene pentru asfaltarea drumului comunal, denumirea exacta a proiectului fiind „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadambu – Ursita – Mironeasa si achizitionare utilaje si echipamente pentru servicii publice”.
Conform cererii de finantare, valoarea totala a proiectului a fost estimata la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei. Potrivit cererii de finantare, proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totala de 9,88 km precum si achizitionarea urmatoarelor utilaje: 1 autogreder complet echipat, 1 tractor transport, 1 remorca basculabila si 1 cisterna apa cu pompa. Primaria Mironeasa a incheiat contractul de finantare cu APDRP la data de 11.09.2008 fondurile fiind aprobate in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments