O biserica din Copou, in razboi imobiliar cu Universitatea. Miza, un teren de 70.000 de euro

0
1604

Un teren intravilan situat in buricul targului, de 564 de metri patrati si evaluat la peste 70.000 de euro, a starnit dihonie intre fetele bisericesti de la Parohia Sfintii 40 de Mucenici si reprezentantii Universitatii Al.Ioan Cuza.  Preotul paroh Ioan Rusu sustine  ca imobilul cu pricina ar fi fost luat cu japca de catre conducatorii institutiei de invatamant superior iesean, in anii 73-74, pe vremea comunistilor, in urma unui santaj ordinar si cu ajutorul unei “donatii fortate”, precum si la presiunea continua a autoritatilor. In prezent, dupa zeci de ani de stapanire ilegala, Parohia isi revendica proprietatea. “Avem inscrisuri originale, martori si expertiza topografica”, arata avocata Roxana Chiperi. Conducerea Universitatii Cuza nici nu vrea sa auda de pretentiile preotilor si arata ca pe terenul respectiv a fost construit intre timp un corp de cladire al institutiei, unde a functionat Centrul de calcul.

Scandal in justitie intre Parohia Sfintii 40 Mucenici si reprezentantii Universitatii Al. I. Cuza Iasi. Intr-o plangere inaintata Judecatoriei, avocata Roxana Chiperi, cea care reprezinta institutia bisericeasca, solicita anularea unui act de donatie vechi incheiat in urma cu cca 45 de ani cu institutia de invatamant superior, in urma caruia Parohia ar fi fost “vaduvita” de un teren intravilan extrem de valoros in suprafata de 564 de metri patrati. Preotul paroh Ioan Rusu arata ca pe vremea comunistilor, intre anii 73-74 cand monumentele istorice si bisericile din tara erau amenintate cu demolarea si desfiintarea, Parohia Sf. 40 de Mucenici ar fi fost constransa ca sa semneze un act de donatie prin care era de acord sa cedeze o halca importanta din proprietatea sa, in favoarea Universitatii Cuza. In prezent, Camera Notarilor Iasi a estimat valoarea terenului disputat in justitie la suma de 70.500 de euro, adica aproximativ 120 de euro/metrul patrat. Numai ca, la scurt timp dupa ce au actionat in judecata universitatea, preotii au fost obligati sa plateasca o taxa judiciara de timbru in valoare de 6.890 de lei. Ulterior, nemultumiti de cuantumul sumei, intr-o actiune separata intitulata cerere de ajutor public, aparatorii Parohiei Sf. 40 de Mucenici, au cerut magistratilor ieseni scutirea de la plata acestei taxe.

Comunistii doreau sa confiste si biserica, nu numai terenul din apropiere”

Initial, toata povestea a inceput in cursul anului 1973 cand in plin regim comunist, reprezentantii de atunci ai Universitatii Cuza au presat in mod continuu institutia bisericeasca ca sa cedeze o bucata din proprietatea sa, pe terenul cu pricina fiind ridicat ulterior un edificiu in care a functionat Centrul de calcul al institutiei de invatamant. Insa, potrivit bisericii, aceasta donatie ar fost facuta in mod fortat, in urma santajului practicat in acele vremuri de trista amintire, de catre reprezentantii regimului comunist.

“Pur si simplu Parohia noastra a fost informata atunci referitor la faptul ca trebuie sa donam acea suprafata de teren catre Universitatea Cuza. Motivul a fost acela ca preluarea juridica a imobilului ar presupune demersuri mult mai complexe si care s-ar intinde pe o perioada mai mare de timp. Mai mult, in cazul in care nu ne vom supune acestei solicitari, poate fi luata in calcul chair preluarea unei suprafete de teren mult mai mari, ce ar putea include si biserica. Avand in vedere  situatia deosebit de tensionata de atunci cand bisericile si monumentele istorice din tara erau demolate si desfiintate fara mila si fara prea mari retineri, cei care conduceau atunci Parohia au cedat santajului si au acceptat cedarea partiala a terenului, ce facea parte din curtea bisericii. Ca urmare a demersurilor efectuate de fetele bisericesti din acele vremuri dar si de numerosi enoriasi pe linga reprezentantii autoritatilor locale, s-a obtinut in final o micsorarea suprafetei de teren ce urma sa ne fie luata de universitate”, se arata in plingerea initiata de Parohie.

Parohia: “Terenul a fost luat cu forta. Solicitam anularea donatiei”

Ulterior, pentru a se inlatura definitiv suspiciunea unor eventuale presiuni la adresa Bisericii ortodoxe, autoritatile comuniste au impus atunci Parohiei sa formuleze vrand-nevrand o oferta asa-zis legala de donatie. Mai apoi, aceasta a fost acceptata si semnata de Consiliul parohial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB), acordul fiind parafat la data de 24 noiembrie 1973. “La data incheierii acestei conventii cu Universitatea Cuza nu a existat o vointa libera din partea reprezentantilor bisericii astfel incat noi consideram ca terenul de 564 mp a fost luat cu forta. Parohia cere justitiei sa constate nulitatea absoluta a acelui act de donatie”,  mai sustine in actiune, aparatorul Parohiei Sf. 40 de Mucenici, avocata Chiperi. In ceea ce priveste valoarea terenului in litigiu, in urma efectuarii unui raport, Camera Notarilor Publici din Iasi a stabilit ca acesta depaseste suma de 70.000 de euro. Referitor la taxa de timbru, preotii mai arata ca institutiile bisericesti sunt scutite defel de la plata taxei de timbru, in temeiul Legii 455/ 2006.

Nicu SAMSON

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments