Radu Groza, impresarul vedetelor: „Sunt o persoana calma si traiesc intr-o lume nebuna a muzicii”

0
6409

Numele celor mai multe dintre vedetele autohtone din lumea muzicala sunt legate de cel al lui Radu Groza, impresar consacrat, dar si un pioner in domeniu, care si-a inceput cariera in anii 90.

Ce inseamna meseria de impresar, care a fost destinul celui mai titrat om din aceasta breasla, ce muzica prefera Radu Groza, si multe alte picanterii din lumea vedetelor, aflati din interviul realizat de 7Est.

 

  1. Cine este Radu Groza si de ce iubeste Iasul?

Radu Groza este un om sincer, un om pasionat de cultura si un tip religios, care admira tot ce-i frumos, de aceea si iubeste Iasul! Fara exagerare, la Iasi, se regasesc toate aceste lucruri. Este un oras cultural important, un centru religios si, foarte important, aici traiesc oamenii speciali, deschisi si iubitori de arta.

  1. De la jurnalism la impresar de vedete. Destin sau vocatie?

Cand am ajuns in Bucuresti si am intrat la Facultatea de Jurnalism nu m-am gandit ca se va ajunge aici. Chiar daca am fost un impatimit al muzicii, prima data am profesat ca jurnalist. Timp de 4 ani, intre 1991 si 1995, am lucrat la Radio Romania Tineret, la emisiunile „Student Club” si „Radio in blue jeans”. Aici am castigat multa experienta, stand langa oameni foarte valorosi. In plus, radioul e un loc in care trebuie sa inveti sa scrii repede, sa scrii corect si succinct. Un an mai tarziu, am devenit redactor la „Popcorn”. A fost o perioada foarte frumoasa, pentru ca visul meu dintotdeauna a fost acela de a scoate o revista de muzica pentru adolescenti. E un vis la care tin si care, foarte probabil, se va materializa intr-o buna zi. Tot in acea perioada am lansat Radio Uniplus in Campia Turzii, localitatea in care m-am nascut si m-am format ca om. De aici, drumul meu in presa s-a terminat si, in 1997, am devenit director artistic la Media Pro Music.

  1. Care sunt “produsele” artistice care v-au impus in domeniu? Este vreunul la care tineti in mod deosebit?

Avand functia de director la Media Pro Music, trebuia sa aleg proiectele muzicale ce urmau sa fie dezvoltate si promovate. In perioada in care am lucrat acolo, am avut mai multe pe care le-am dus la bun sfarsit si de care sunt foarte mandru, cum ar fi promovarea albumului „Supersonic” al formatiei Holograf. A fost si va ramane unul dintre cele mai cunoscute albume ale formatiei, cel ce contine hit-uri precum „Ti-am dat un inel” sau „Dincolo de nori”.  Tot atunci am realizat si primul proiect muzical, trupa Exotic, proiect facut impreuna cu Costi Ionita. A fost o formatie la care am tinut mult, asa ca am si  manageriat-o. In anul 1999 l-am cunoscut pe Stefan Banica Jr. A fost poate una din cele mai fericite intamplari din viata mea. Totul a pornit de la faptul ca ne placea acelasi gen de muzica, respectiv muzica rock and roll, muzica anilor ’50-’60. Afinitatile muzicale comune ne-au condus la o prietenie frumoasa, de ani de zile, in care am lucrat si am facut ‘afaceri’ muzicale impreuna. In 2001, am infiintat trupa Blondy si, mai apoi, am construit cariera muzicala a Nicolei. Nu pot omite performantele artistice pe care le-am avut cu Anna Lesko, pe care practic am inventat-o, dar si Lavinia Parva si lista ar putea continua la nesfarsit!

  1. Cum s-a impus un ardelean printre rechinii de Bucuresti?

Perioada in care am lucrat la Media Pro a  fost pentru mine o adevarata scoala de viata, acolo am invatat cele mai multe lucruri, atat despre meserie, cat si despre oameni! Acei ani m-au calit pentru tot ceea ce a urmat, astfel ca, prea putine lucruri m-ar mai putea soca acum! E adevarat, sunt o persoana calma, calitate specifica ardelenilor, si traiesc intr-o lume nebuna a muzicii, care, fireste, isi are capitala in Bucuresti, insa m-am impus prin felul meu de a fi! Niciodata nu am recurs la alte tertipuri pentru a ajunge sus! Pentru mine, conteaza calitatea si nu cantitatea.

  1. In Romania, in general, concertele sunt subventionate de autoritatile locale. De ce nu reusesc artistii autohtoni sa umple stadioane la concerte cu bilet platit?

In tara noastra, uneori artistii reusesc sa se impuna, alteori nu! E un lucru firesc si, in acest moment, situatia trebuie luata ca atare! Unii sunt suficient de comerciali si au puterea sa ii determine pe oameni sa le cumpere biletele la concerte, insa cei mai multi nu reusesc si, astfel, merg pe varianta spectacolelor subventionate de autoritatile locale. Poate daca se vor schimba lucrurile in muzica si mijloacele de promovare, si aici ma refer la radiouri, la televiziune si la presa scrisa, isi vor face datoria, cantaretii se vor bucura de o alta imagine. Sa nu uitam ca rolul mass-mediei este unul extrem de important in lumea muzicala. De fapt, el aduce cu adevarat publicul la concert.

  1. Ati dezvaluit pe pagina de Facebook ca lucrati la un nou proiect, Dr. Alban impreuna cu Admiral C4C. Ne puteti da cateva detalii  in premiera?

Este un proiect de nivel mondial, realizat de niste producatori din Romania! Sunt sigur ca o sa aiba impactul pe care ni-l dorim, de aceea, am si decis sa ma implic! Dr. Alban a fost unul dintre cei mai apreciati artisti din anii 90, iar piesele lui, “ It ‘ s My Lfe” si “ Sing Hallelujah “, au facut furori in toata lumea! Odata cu acest proiect, si artistul spera sa revina in top, acolo unde de altfel ii este si locul. Combinatia cu Admiral C4C este una naturala, pentru ca ambii sunt de origine nigeriana si se completeaza perfect pe scena! Cu siguranta, va iesi ceva exploziv, despre care se va vorbi la un alt nivel!

  1. Ce muzica asculta Radu Groza?

Asa cum spuneam, sunt un meloman! Ascult muzica buna, de la cea clasica pana la cea comerciala. Imi place in mod deosebit insa Eric Clapton, Pink Floyd, Rolling Stones, dar in acelasi timp, vreau sa aud un Luciano Pavarotti sau Andrea Bocelli!

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments