10.000 de lei amenda de la Garda de Mediu pentru arderea ilegala a gunoiului

0
1487

Un control al comisarilor ieseni de la Garda de Mediu a sanctionat contraventional cu 10.000 de lei amenda UAT Miroslava pentru poluarea mediului inconjurator prin arderea unor deseuri menajere si gunoi de grajd. Dupa ce a platit un sfert din amenda, respectiv 2.500 de lei, edilul comunei, Dan Nita, a facut contestatie in instanta solicitand anularea sanctiunii si restituirea banilor. “UAT Miroslava a fost sanctionata legal si temeinic pentru nerespectarea Legii 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator ”, a punctat Gheorghe Bacusca, comisarul –sef al Garzii Nationale de Mediu.

Primaria Miroslava, una dintre cele mai bogate comune din Romania, a intrat in vizorul comisarilor Garzii de Mediu Iasi pentru incalcarea Legii 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator. In urma unui control efectuat in toamna anului trecut, comisarul Constantin Vlonga, a intocmit un proces verbal in care sanctionat UAT Miroslava cu o amenda in valoare de 10.000 de lei, pentru poluarea mediului inconjurator prin incinerarea unor deseuri menajere si gunoi de grajd pe Platforma din Balciu. Mai precis, Garda de Mediu Iasi a aratat ca UAT Miroslava nu ar fi respectat obligatia de a se supune tuturor procedurilor si cerintelor legale care conduc la prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra aerului inconjurator si a mediului. Practic, la data de 27 septembrie 2017, comisarii au depistat ca pe Platforma de ardere din Balciu, sunt incinerate deseuri menajere in amestec cu resturi vegetale, in cantitate de cca 40 mp, acestea fiind intinse pe o suprafata de 20 mp. In nota de constatare, reprezentantii Garzii de Mediu au explicat ca incinerarea acelor deseuri a modificat calitatea aerului, nefiind instituite masurile minime necesare privind evitarea poluarii mediului inconjurator. De asemenea, insusi comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Gheorghe Bacusca a apreciat ca reprezentantii Primariei Miroslava nu au luat masurile adecvate care sa conduca la prevenirea si eliminarea efectelor negative ale incinerarii deseurilor.

“Nu avem nici o vina. Cerem anularea amenzii si restituirea banilor”

Nemultumiti de sanctiunea primita, reprezentantii Primariei Miroslava, in frunte cu edilul Dan Nita, a contestat totul in instanta. Intr-o plangere adresata Judecatoriei Iasi, juristul Lorela Dumitrascu, care reprezinta UAT Miroslava, a cerut anularea amenzii aplicate de Garda de Mediu Iasi si achitarea tuturor cheltuielilor de judecata. “Imediat dupa aplicarea sanctiunii, Primaria Miroslava a achitat un sfert din amenda, respectiv 2500 de lei. Cerem restituirea banilor. Procesul verbal al comisarilor este lovit de nulitate absoluta. Acesta nu contine descrierea faptei contraventionale, indicarea locului unde a fost savirsita, precum si descrierea tuturor imprejurarilor care pot conduce la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite. Presupusa fapta nu se caracterizeaza sub nici un aspect printr-un grad de pericol social care sa determine aplicarea unei amenzi in cuantum de 10.000 de lei”, a explicat, in contestatie, juristul Primariei Miroslava.

Edilul a semnat o conventie pe care nu a respectat-o cu strictete 

In cursul anului 2009, intre Ministerul Mediului – Unitatea de Management al Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti si Consiliul Local Miroslava, a fost incheiata o conventie de colaborare referitoare la implementarea comuna a proiectului privind “Controlul Integrat al poluarii cu nutrienti, finantat din fonduri rambursabile acordate de BIRD, fonduri nerambursabile acordate de Facilitatea Globala de Mediu, si fonduri luate de la Consilii Judetene si Consilii Locale”. Obiectivul principal al proiectului l-a reprezentat reducerea deversarii de nutrient in apa. Pe parcurs, respectandu-se obiectul conventiei de colaborare, la nivelul UAT Miroslava au fost construite mai multe platforme betonate de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere printre care s-a numarat si Platforma amplasata in satul Balciu. Lucrarile de ridicare a acestei platforme betonate au fost executate in baza unei autorizatii emise chiar de Primaria Miroslava. Autorizatia UAT Miroslava prevede insa “activitatea de depozitare pentru deseuri nepericuloase (gunoiul de grajd de la populatia din comuna) in scopul reducerii depozitarii necontrolate a deseurilor provenite din gospodarii, si a cresterii calitatii mediului. Potrivit autorizatiei de mediu, suprafata amenajata la Balciu, pentru depozitarea deseurilor menajere,  este de cca 2000 mp. Langa aceasta platforma mai sunt functionale si un numar de trei boxe din beton armat destinate colectarii a 3 categorii de deseuri: sticle, metal si plastic/carton.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments