Asta inseamna sa fii mafiot! Achitei seaca un lac pentru blocuri

0
4162

S-a ajuns prea departe: un dezvoltator seaca un lac care se intinde pe aproape jumatate de hectar, varsandu-l in canalele orasului, fara nici un fel de autorizatie @ Pe fundul lacului secat, dezvoltatorul Gheorghe Achitei vrea sa ridice 11 blocuri de 10 si 5 etaje @ Primaria Iasi este din nou pe-o mana cu Gheorghe Achitei, permitandu-i acestuia sa verse lacul de pe aleea Tudor Neculai in canal, „la negru”, fara avizul Apelor Romane @ „Domnul Achitei nu avea voie sa verse apa. A depus o documentatie pentru aviz, dar aceasta nu a fost inca aprobata si eliberata. Trebuia sa astepte avizul nostru, pentru ca in acest document i se spune ce are voie sa faca si ce ii este interzis”, a spus Ion Pavaleanu, directorul Directiei de Ape Prut @ Un mal al lacului a fost rupt, iar printr-un sant ce a fost recent sapat, apa din lac se scurge intr-un canal colector, dupa care urmeaza traseul drenurilor si se scurge in paraul Nicolina @ Achitei sustine ca nu el a rupt malul lacului si ca lucrarea a fost efectuata pentru decolmatarea drenurilor care se infundasera

Gheorghe Achitei este noul Giovani Becali de la Iasi. Fenteaza si incalca reguli, pentru ca „asta inseamna sa fii mafiot”, dupa cum declara fostul impresar FIFA.

In Jungla Imobiliara din Iasi, fiecare dezvoltator face ce-l taie capul, pe masura „spatelui” pe care-l are in Primarie. In aceasta jungla, Gheorghe Achitei pare sa fie regele leu, a carui spate este asigurat direct de catre primarul Mihai Chirica. Primarul a incasat  cu stoicism „castanele” din scandalul monstru din Galata, in care a fost acuzat ca a autorizat in fals mai multe blocuri decat fusesera aprobate prin PUZ. Mai nou Chirica i-a eliberat lui Achitei un aviz prin care ii permite acestuia sa sece un lac, varsandu-l in canalele primariei. Avizul nu are nici un fel de valoare fara aprobarea Directiei de Ape Prut, dar cu toate acestea lacul se varsa printr-un sant care s-a intepat in malul lacului. Nivelul apei scade de la o zi la alta, dar Gheorghe Achitei sustine ca nu are nici o legatura si ca este vorba de simple lucrari de decolmatare a drenurilor. Prin aceste drenuri, apa se scurge in paraul Nicolina.

Apele Romane: „Achitei nu are aviz!”

Dezvoltatorul Gheorghe Achitei pozeaza in om cinstit, recunoaste ca intentia sa este sa sece lacul, dar sustine ca nu are nici o legatura cu santul care a aparut din senin pe aleea Strugurilor.

Pe de alta parte, la Directia de Ape Prut a fost depusa o documentatie prin care Achitei solicita secarea controlata a lacului. Insa, aceasta solicitare nu a primit inca un raspuns.

„Domnul Achitei s-a prezentat chiar zilele astea la noi la institutie si a intrebat de aviz. A prezentat o hartie de la Primaria Iasi prin care i s-a dat acceptul sa verse apa din lac in canalul colector. Insa, noi nu am eliberat inca nici un aviz. Domnul Achitei nu avea voie sa verse apa. A depus o documentatie pentru aviz, dar aceasta nu a fost inca aprobata si eliberata. Trebuia sa astepte avizul nostru, pentru ca in acest document i se spune ce are voie sa faca si ce ii este interzis”, a spus Ion Pavaleanu, directorul Directiei de Ape Prut.

Pe parcursul a aproximativ trei saptamani, am vizitat terenul de pe strada Tudor Neculai achizitionat de Achitei. In tot acest timp, nivelul apei din lac a scazut vizibil.

Lacul de pe strada Tudor Neculai a fost proiectat si amenajat inainte de anul 1989 si deservea livada din zona pentru irigatii.

Achitei: „Vreau sa fac o oaza de apa”

In urma cu aproximativ doua saptamani, comisia de oportunitate a Primariei Iasi a aprobat tema PUZ inaintata de dezvoltatorul Gheorghe Achitei, in plansa anexata fiind prevazut si lacul, dar cu o suprafata de luciu de apa mult mai mica. Aceasta plansa a fost aprobata, in conditiile in care avizul de la Apele Romane nu a fost eliberat nici pana in ziua de azi.

„Daca va uitati pe plansa, lacul nu va fi secat in totalitate. Eu am cumparat aproape 4.500 metri patrati de apa, va dati seama… Eu acolo vreau sa fac ceva frumos, o oaza de apa”, a spus Gheorghe Achitei.

Blocuri turn pe fundul lacului secat

Pe terenul din strada Tudor Neculai, Achitei intentioneaza sa ridice 11 blocuri de 10 si 5 etaje cu functiuni multiple.

„Dintre acestea, patru ar urma sa aiba 10 etaje, iar celelalte sapte vor avea fiecare cate cinci etaje. Proiectul de PUZ a fost intocmit in vederea construirii de locuinte colective, spatii comerciale la parter, gradinita, birouri si spatii comerciale. Gheorghe Achitei are la dispozitie o suprafata de 18.494 mp, teren pe care l-a achizitionat in februarie 2017 si imediat a si depus solicitare la Primarie pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Afaceristul a obtinut actul urbanistic in martie 2017, iar documentul a stabilit necesitatea intocmirii unui PUZ. (…)Deocamdata, proiectul de PUZ se afla in etapa de consultare publica, iar cei interesati pot solicita sa studieze planul urbanistic la sediul municipalitatii iesene”, a relatat apix.ro, platforma on-line dedicata investitiilor imobiliare.

Tudor LEAHU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments