Cum s-a-ntîlnit pictorul Mocanu cu muza manglelii

    0
    1511

    După ce-a ocupat, ani buni, un scaun de șefuleț pe la Direcția Județeană pentru Cultură, făptura mega-rubensiană a pictorului Traian Mocanu aterizase, de ceva vreme, în fotoliul de șef al Școlii Populare de Arte ” Titel Popovici „. Trai, neneacă, pe banii Consiliului Județean, care tocmai îl reconfirmase în funcția de director.

    Numai că niște inspectori fără simț artistic au tulburat peisajul bucolic cu faun burtos dormind, constatînd că artistul șevaletului ar fi sfeterisit cîteva sute de mii de lei, probabil prin vechea tehnică picturală ,, sfumato manglittorico ,, . Așa că peisajul bucolic s-a transformat, brusc, în natură moartă cu dosar penal. Iar directorul Mocanu a fost suspendat din funcție.

    E drept, în istoria picturii sînt și de-alde Caravaggio, care au făcut blăstămății mai mari decît manglirea unor sute de mii. Dar noi, ca iubitori de artă, nu putem crede că maestrul Mocanu a putut picta chitanțe false. Sigur trebuie să fie vreo mașinațiune a concurenței, care n-a putut suporta succesul tablourilor semnate de dl director. Sau, cine știe, vreun negustor de artă vrea să crească prețul operelor mocaniene, condimentînd cromatica tablourilor cu o poveste plină de suspans și articole din Codul Penal.

    Oricum ar fi, dl maestru se poate consola cu o concluzie veche : lumea îi ră, iar gheții artiști îs mereu prigoniți de gloata nerecunoscătoare. Nu dispera, maestre, posteritatea va face dreptate !

    Lucian Postu

    0 0 votes
    Article Rating


    Abonează-te
    Anunță-mă
    0 Comments
    cele mai vechi
    cele mai noi cele mai votate
    Inline Feedbacks
    View all comments