Firmele lui Dorinel Umbrarescu au castigat un proces care obliga Directia de Drumuri si Poduri Iasi sa le plateasca despagubiri de 3 milioane lei @ Asta in conditiile in care firmele lui Umbrarescu au pretins niste bani pentru o serie de lucrari care nu erau prevazute in nici un contract @ Potrivit unor surse, lucrarile au fost efectuate fara contract deoarece „santierul”, adica lucrarile de asfaltarea a drumului care duce spre Suceava, au fost inspectate de fostul premier Victor Ponta @ Ministerul de Finante a transmis ca despagubirile respective trebuie platite de functionari si nu de statul roman
Lovitura fara precedent primita de Directia de Drumuri si Poduri Iasi, entitatea care administreaza drumurile nationale din judetele Moldovei. Astfel, Directia de Drumuri Iasi a pierdut un proces civil care avea ca miza o solicitare privind plata unor despagubiri depuse de doua dintre firmele controlate de Dorinel Umbrarescu, supranumit si „Regele Asfaltului din Romania”. Astfel, in procesul inregistrat cu nr.20343/3/2015 care s-a desfasurat la Tribunalul Bucuresti, firmele Spedition UMB SRL, Tehnostrade SRL (ambele controlate de Umbrarescu) dar si doua companii mai mici respectiv Arcada Company SRL si Consitrans SRL au chemat in judecata Directia de Drumuri Iasi solicitand sa le fie achitate o serie de lucrari care au fost efectuate, dar nu au fost decontate nici pana astazi de institutia condusa de directorul social-democrat Ovidiu Laicu. Lucrarile respective ar fi fost efectuate pe DN 29 Suceava-Botosani si ar fi trebuit sa aiba o valoare totala de 68.374.102 lei fara TVA, adica in total aproape 20 de milioane euro. O parte din lucrarile efectuate de cele 4 firme pe acest drum ar fi fost realizate in afara contractului, fiind vorba de marcajele rutiere. Valoarea acestor lucrari a fost de 3.483.316 lei. Potrivit unor surse, Umbrarescu ar fi fost rugat de lideri PSD sa execute aceste lucrari primind asigurari ca ii vor fi decontate ulterior. Regele asfaltului a fost rugat sa le execute deoarece lucrarile respective urmau sa fie inspectate de Victor Ponta care pe atunci era premierul Romaniei. Intr-adevar, efectuand o simpla cautare pe Google am putut constata ca in luna mai a anului 2014, Victor Ponta a efectuat o „inspectie” la lucrarile de modernizare care se efectuau pe acest drum iar Umbrarescu a mobilizat in ziua respectiva 150 de utilaje pe drumul respectiv pentru a-l impresiona pe fostul premier.
„Ati adus atatea utilaje sa ma impresionati? Terminati drumul cat mai repede si va vom da si banii”, ar fi spus Victor Ponta, potrivit presei din perioada respectiva.
Tot potrivit jurnalistilor, Umbrarescu ar fi raspuns ca lucrarile urmau sa fie finalizate in cateva luni. Ponta a trecut, Umbrarescu a lucrat, dar nu si-a mai primit banii deoarece reprezentantii Directiei de Drumuri i-au tras o mica teapa, i-au spus ca nu i le platesc deoarece au fost realizate fara sa incheierea prealabila a unui contract, dupa cum prevad procedurile.
„Eu le-am spus de atunci ca nu pot sa le platesc lucrarile respective, deoarece au fost efectuate fara contract. Este vorba despre niste marcaje rutiere care au fost efectuate conform noilor normative in conditiile in care conform contractului trebuiau efectuate pe vechile normative. Eu le-am spus atunci ca trebuia sa organizam o noua licitatie si sa facem un nou contract pentru marcaje pe noile normative dar nu au vrut sa astepte”, a spus directorul Ovidiu Laicu.
A vrut despagubiri mai mari
Pentru ca nu i-au fost platite la timp lucrarile, dupa cum s-a mai precizat, firmele lui Umbrarescu au dat in judecata Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si Directia de Drumuri si Poduri Iasi solicitand despagubiri in valoare totala de 3.483.316 lei. Magistratii Tribunalului Bucuresti au aprobat partial cererea societatilor respective aproband despagubiri de numai 3.070.153 lei, cu circa 100.000 euro mai putin. Aceasta „afacere” a fost verificata si de Directia de Finante, care a constatat ca s-a ajuns in aceasta situatie si din cauza reprezentantilor Directiei de Drumuri care nu au notificat oficial firmele respective sa nu execute lucrari necontractate. In consecinta, Fiscul a decis ca despagubirile trebuie platite de persoanele responsabile de la Directia de Drumuri si nu din bani de la buget.
„S-a dispus stabilirea persoanelor vinovate care nu au luat masuri de instiintare a antreprenorului de a nu executa lucrari, fara incheierea unui contract in conditiile OUG nr.34/2006. Aceste persoane sunt vinovate de eventuale daune interese ce ar putea fi castigate in instanta de Asocierea dintre SC Spedition UMB, Tehnostrade SRL, Arcada Company SA si Consitrans SRL”, au aratat auditorii Directiei de Finante.
Ovidiu Laicu a mai adaugat ca Directia de Drumuri va ataca cu recurs decizia Tribunalului Bucuresti.
Constantin MAZILU