Doi designeri vestimentari la interviurile 7 Est

0
5024

Alexandra Mihalachi:„ Am inceput afacerea cu o masina de cusut de uz casnic si cu un foarfece foarte vechi, care a apartinut socrului meu.”

Oana Firtigu: „ Pretul unei rochii este perceput diferit de fiecare dintre noi, de aceea nu putem vorbi despre scump sau ieftin.”

Toate femeile iubesc rochiile, iar rochia de mireasa este vesmantul cel mai de pret din viata lor. Alexandra Mihalachi si Oana Firtigu iti dedica cea mai mare parte a timpului design-ului vestimentar si creeaza modele de rochi, fiecare model fiind unic si croit dupa personalitatea celei care urmeaza sa o imbrace. Un astfel de atelier poate sa devina o adevarata afacere de succes doar cu multa munca si creativitate, iar tainele acestei meserii atat de deosebita le aflam la Interviurile 7Est din aceasta saptamana.

  1. Care este povestea, motivul, pentru care ati ales aceasta profesie. Cum au fost inceputurile?

Alexandra Mihalachi: Dintr-o dorinta de a face o schimbare in viata mea, in 2013 am renuntat la locul de munca, pentru care facusem o facultate si multe alte cursuri, si m-am apucat de facut rochii acasa. Am inceput cu o masina de cusut de uz casnic, deloc performanta, si cu un foarfec foarte vechi, care a apartinut socrului meu, un croitor exceptional. Nu m-am gandit nicio clipa la consecinte, la greutati. A fost foarte greu… Munceam cate 12-14 ore incontinuu, dar, cand vedeam clientele fericite, stergeam tot cu buretele si o luam de la capat. Nu am pornit cu gandul de a face o afacere. A venit totul de la sine, pas cu pas. Am cautat sa fac ceva care sa ma implineasca, care sa ma faca fericita si … am reusit.

Oana Firtigu: Povestea Atelierului a inceput din doua dorinte: aceea de ceva nou si de „altceva” pe piata din Iasi si din Romania si aceea de a continua povestea familiei mele, de a aduce ceva din „acasa” in cee ace fac. De aceea, inca de la inceput, EDITH VAL s-a pozitionat ca fiind un Atelier de creatie cu ceva aparte, atat print simbolul familiei mele si a zonei din care sunt, integrate meticulos in logo, cat si prin modelele meticulos lucrate, dantelele si materialele din import, dar si modul de lucru. Noi ne consideram inca la inceputuri, la baza construirii unui brad puternic, desi, in cei 2 ani si un pic de activitate, rochiile EDITH VAL au ajuns in peste 20 de tari din intreaga lume, am participat la Bucharest Fashion Week 2018 si organizam sedinte foto aproape in fiecare luna in cate un oras nou din lume.

  1. Care a fost cel mai neobisnuit model de rochie pe care a trebuit sa il realizati?

Alexandra Mihalachi: N-as putea zice ca am avut vreun model neobisnuit. Imi place sa spun ca rochiile sunt create dupa suflet si consider ca niciun suflet nu poate fi neobisnuit.

Oana Firtigu: Nu putem vorbi de modele neobisnuite, ci de modele aparte. Fiind un Atelier care lucreaza pe baza de comanda, rochiile le realizam dupa marimea si preferintele clientului, bineinteles dupa ce ne consultam si stabilim detaliile evenimentului, accesorii si cel mai important ce se potriveste din punct de vedere al tipologiei corpului. Un model aparte a fost o rochie de mireasa pentru o mireasa ce nu isi dorea rochie, insa mama ei da. Desi stilul de viata al miresei, de pana atunci, o indrepta catre a alege o salopeta, am reusit sa creem un model care sa fie pe placul amandurora.

  1. Cat timp dureaza procesul de creatie a unei rochii?

Alexandra Mihalachi: Procesul de creatie dureaza in functie de cerintele clientei, de alegerea materialelor, de multe alte detalii ce fac produsul sa scoata in evidenta trasaturile frumoase, silueta, cat si personalitatea fiecarei femei in parte.

Oana Firtigu: Depinde mult de model, de dorintele clientei si de materialele pe care le alege. Datorita principiului noastru de a nu ne plafona la materialele disponibile pe piata din Iasi si din Romania, cat si datorita dorintei fiecarui client de a a vea ceva unic, special, rochiile de o complexitate mai mare si rochiile de mireasa dureaza cateva luni. De la prima intalnire, in care vorbim despre eveniment, despre rochie si stabilim cateva linii de urmat si pana la a a inmana produsul finit dureaza intre 3-6 saptamani, in cazul rochiilor de seara, sau 3-5 luni, pentru cele de mireasa.

  1. Cat de multi bani sunt dispuse fetele din ziua de astazi sa cheltuie pe o rochie? Cat a costat cea mai scumpa creatie?

Alexandra Mihalachi: In general, fetele, daca isi doresc cu adevarat ceva, fac tot posibilul si obtin acel lucru. Cu atat mai mult cand e vorba de o tinuta care sa le puna in valoare, care sa le faca sa straluceasca intr-o zi importanta din viata lor. Cea mai scumpa creatie a fost una de  6.000 lei, rochie unicat, cusuta manual.

Oana Firtigu: Pretul unei rochii este perceput diferit de fiecare dintre noi. Sunt cliente care imi spun din start ca nu conteaza pretul atat timp cat rochia va fi asa cum isi doreste, dar avem si cliente care au un buget in care trebuie sa ne incadram si sa gasim solutii pentru ca rochia sa fie conform cerintelor si la sfarsit sa plece fericita. De aceea, nu putem vorbi despre scump sau ieftin. Lucram in momentul de fata la o rochie ce va avea un pret mai mare, ce se va apropia de 10.000 de lei.

  1. In acest domeniu, care credeti ca este cheia succesului?

Alexandra Mihalachi: Consider ca in orice domeniu cheia succesului este munca. Perseverenta, pasiune si pozitivism si cu siguranta succesul e garantat.

Oana Firtigu: Cheia succesului, in acest domeniu, este o combinatie de mai multi factori: o strategie bine pusa la punct, o comunicare buna cu angajatii si cu clientii, o investitie continua, seriozitate in realizarea comenzilor cat si multa inspiratie … asta bineinteles atunci cand vorbim de conturarea unui brand, nu doar de realizarea unor rochii.

  1. Ce sfaturi le-ati da tinerilor care doresc sa inceapa o cariera in designul vestimentar?

Alexandra Mihalachi: Sa aiba curaj si sa nu renunte la visul lor.

Oana Firtigu: Sfaturi se pot da multe, insa in fashion in fiecare zi ai cate ceva de invatat. Fiecare model are particularitatile sale, metode noi de lucru, materiale cu drapaj diferit, nuante noi, gustul clientului care se schimba, tendinte pe care trebuie sa le inglobezi in colectii, sunt doar cateva exemple din caracterul fluid al acestui domeniu. Trebuie multa pasiune, multa rabdare, un simt al frumosului inglobat in trasaturile de caracter si mai ales o atentie desavarsita la detalii. Asa ca, daca va vine greu sa va treziti duminica dimineata sa megeti la Atelier, pentru ca aveti cateva probe cu cateva mirese ce vin de la sute de kilometri departare, sau preferati ca vineri seara sa iesiti in club, in loc sa coaseti manual dantela pe un bust sau sa cautati dantela aceea si numai aceea pe care si-o doreste mult un client, ar fi mai bine sa nu incepeti pe acest drum.

  1. Ce alta meserie ati fi ales daca nu ati fi urmat acest drum?

Alexandra Mihalachi: Probabil as fi fost florist, peisagist. Iubesc natura si am vrut sa urmez acest drum, dar din diverse motive nu a fost posibil.

Oana Firtigu: Acest domeniu l-am descoperit dupa cativa ani de experienta in jurnalism, PR si design graphic … nu as fi continuat in nici unul dintre acestea datorita nevoii de ceva nou in fiecare zi, care sa imi capteze atentia … plus ca nu imi place munca de birou. Asa ca, cel mai probabil as fi fost tot antreprenor si as fi continuat una dintre afacerile familiei.

  1. Se poate trai bine din design vestimentar?

Alexandra Mihalachi: Peste inca cinci ani de munca, cu siguranta da.

Oana Firtigu: O intrebare ce imi este pusa destul de des si la fel de des am acelasi raspuns: Care este definitia „binelui” pentru tine? Pentru mine se poate trai bine.

Andrei Viliche

Boudoir Atelier Alexandra

EDITH VAL

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments