MILITIA. Linsat pentru ca a amendat printisorul DGA. Seful Politiei, coleg de batai si baute cu comisarul Tibulca.

1
10064

Un politist de la Sectia 2 a fost linsat de colegi, fiind hartuit ani de zile cu plangeri penale si anchete disciplinare, dupa ce a „indraznit” sa-l amendeze in trafic pe fiul unui comisar al Directiei Generale Anticoruptie @ Procurorii si Ministerul de Interne au „omorat” definitiv dosarul in care politistul de la sectia a 2 a i-a acuzat pe comisarul DGA Catalin Tibulca si pe fiul acestuia ca l-au hartuit ilegal @ In urma cu cativa ani, actualul sef al IPJ si ofiterul Catalin Tibulca au fost cercetati pentru ca s-au imbatat si impreuna au batut niste studenti la Ciric @ Procurorii Parchetului Judecatoriei au renuntat recent la urmarirea penala impotriva lui Radu Tibulca, desi au constatat in mod clar ca a depus un denunt calomnios impotriva politistului Marius Cojan @ In ceea ce-l priveste pe Catalin Tibulca, cel care l-a hartuit pe Cojan cu ajutorul prietenilor sai din IPJ Iasi, conducerea DGA a musamalizat intreaga ancheta @ Singura „vina” a  politistului a fost ca a respectat legea si i-a dat o amenda de circulatie lui Radu Tibulca @ „Asta-i justitie? Asta-i dreptate? O sa vad ce fac in civil, o sa cer despagubiri”, a spus Marius Cojan, pentru 7 Est

In statul de drept pe care Directia Generala Anticoruptie sustine ca-l consolideaza in colaborare cu celelalte entitati, un angajat al institutiei, adica un comisar dar si odrasla sa, au scapat basma curata desi timp de doi ani au hartuit ilegal un politist a carui singura „vina” a fost aceea ca si-a facut datoria. Vorbim despre comisarul DGA Iasi, Catalin Tibulca si de fiul sau, Radu, care l-au hartuit, in tandem, cu o plangere penala si o sesizare la comisia de disciplina, pe politistul Marius Cojan, de la sectia a II a de Politie a municipiului Iasi. Zilele trecute, ancheta a fost ingropata definitiv odata cu decizia procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi de a renunta la urmarirea penala impotriva lui Radu Tibulca, desi au constatat ca facuse un denunt nereal impotriva lui Cojan. Asta la sfarsitul unei anchete superficiale, facute practic pe genunchi. Sa mai precizam ca procurorii care au „omorat” aceasta ancheta sunt practic colegii comisarului Tibulca si asta deoarece politistii DGA Iasi primesc frecvent delegari in dosarele aflate in lucru la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi. Prin urmare, in acest caz, o ancheta obiectiva nu putea realiza decat de un parchet dintr-un alt judet sau Parchetul General.

Totul a plecat de la o amenda de circulatie

Dupa cum s-a mai precizat mai sus, totul a plecat de la faptul ca, in 20 martie 2015, agentul de politie Marius Cojan, aflat in timpul programului de lucru, l-a oprit in trafic pe Radu Tibulca pe b-dul Carol, in Copou, care conducea autoturismul Fiat cu numarul de inmatriculare IS -50 – CRI, inmatriculat la acea vreme pe numele lui Catalin Tibulca. Politistul Marius Cojan a constatat ca autoturismul avea defectiuni la sistemul de iluminare, soferul Radu Tibulca nu avea asupra sa documentele prevazute de Lege, nu avea aplicat pe parbriz semnul incepatorului desi era cazul si avea polita RCA expirata. In momentul in care politistul a inceput sa-i prezinte abaterile constatate, Radu Tibulca a inceput sa devina recalcitrant si a trecut la amenintari. Bineinteles, primul lucru pe care a inceput sa i-l spuna Radu Tibulca lui Marius Cojan a fost acela ca „taticu” este comisar la DGA. Radu Tibulca l-a sunat pe taica-su, caruia i-a cerut sa vorbeasca la telefon cu Marius Cojan. Comisarul Tibulca nu a vrut sa vorbeasca cu Cojan, stiind ca agenti de la Rutiera fusesera arestati cu numai un an-   doi inainte deoarece raspunsesera unor interventii telefonice facute in sprijinul unor contravenienti. In cele din urma, Marius Cojan l-a amendat Radu Tibulca cu 585 lei pentru lipsa semnului incepatorului, defectiuni le sistemul de iluminare a autoturismului si lipsa documentelor prevazute de Lege.

A inceput „Jihadul”: comisarul DGA  o plangere, odrasla inca o plangere

In loc sa-si certe odrasla ca l-a facut de ras in fata colegilor sai, asa cum ar fi facut orice politist model, Catalin Tibulca a incurajat si sustinut personal hartuirea lui Marius Cojan. La numai cateva zile dupa ce fiul sau a fost amendat, comisarul DGA Catalin Tibulca a depus la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi o sesizare disciplinara impotriva lui Marius Cojan. Sesizarea este facuta intr-o maniera mizerabila, Catalin Tibulca a mers pana acolo incat l-a numit „Garcea” pe tanarul politist de la Sectia 2. Conducerea IPJ Iasi a fost de partea lui Tibulca, i-a aplicat o lectie lui Marius Cojan deoarece a indraznit sa-l amendeze pe Raducu, odrasla ofiterului DGA.

Seful IPJ si Tibulca au batut studenti la Ciric

L-au chemat pe Marius Cojan la sediul IPJ de vreo 12 ori, iar de multe ori il faceau sa deplaseze degeaba. „Sesizarea disciplinara este semnata de Catalin Tibulca, tatal tanarului pe care l-am amendat. Nu au vrut sa-mi dea o copie dupa sesizarea respectiva desi am cerut acest lucru. Oricum, in final nu m-au sanctionat deoarece eu imi facusem doar datoria”, a mai spus Marius Cojan.

Cum explicam aceasta atitudine a IPJ impotriva lui Marius Cojan impotriva unui politist care-si facuse datoria? Astfel, din 2015 si pana in prezent, conducerea IPJ Iasi era asigurata de Costel Gatlan, prieten foarte bun al lui Catalin Tibulca. Cei doi au fost multa vreme tovarasi de sprituri.

In anul 2003, Tibulca si Gatlan s-au imbatat si au batut doi studenti care participau  la o petrecere la Ciric. Desi au fost batuti crunt, martor al incidentului fiind fostul deputat Sorin Iacoban, cei doi studenti nu au depus plangere. Pentru ca incidentul a fost relatat de presa, la  nivelul IPJ Iasi a fost demarata o ancheta care s-a lasat fara nici un fel de  masuri asa cum s-a intamplat cu toate verificarile care l-au vizat de-a lungul timpului pe Tibulca. In anul 2015, cand Marius Cojan a fost hartuit de IPJ, Costel Gatlan, prietenul lui Tibulca era adjunctul sefului IPJ dar ramanea de multe ori la comanda inspectoratului. Acum, Gatlan este chiar sef al IPJ. Iata ce fel de politisti au ajuns  in functii cheie ale Politiei Romane, Gatlan si Tibulca.

Judecatorii: politistul Cojan a respectat Legea

Faptul ca agentul Marius Cojan a procedat conform Legii atunci cand l-a amendat  pe Radu Tibulca a fost confirmat si de magistratii de la Judecatoria Iasi. Astfel, Radu Tibulca a contestat in justitie  procesul verbal de contraventie intocmit de Marius Cojan, adica documentul cu seria CP nr.8045014. Cererea lui Radu Tibulca a facut obiectul dosarului civil inregistrat la Judecatoria Iasi cu nr. 8953/245/205. Judecatorii au respins cererea lui Radu Tibulca, constatand ca Marius Cojan si-a facut datoria. „Instanta constata ca procesul verbal de contraventie este legal si temeinic iar sanctiunea aplicata este corect individualizata astfel incat instanta va respinge plangerea petentului”, au aratat judecatorii.

Saptamanalul 7 Est, prezinta in fotocopie hotararea judecatoreasca respectiva.

Procurorii, colegi „de treaba” cu Tibulca

In timp ce Catalin Tibulca a depus impotriva lui Cojan o sesizare disciplinara, Radu Tibulca i-a depus o plangere penala pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals si purtare abuziva. Deoarece ancheta disciplinara si judecatorii au constatat ca  Marius Cojan a respectat Legea atunci cand l-a amendat pe Radu Tibulca, procurorii au fost nevoiti sa constate ca acuzatiile aduse de Radu Tibulca sunt  nereale. Insa, potrivit Codului Penal, depunerea cu rea-credinta a unei plangeri penale impotriva unei persoane, cunoscand faptul ca cele sesizate nu sunt reale, reprezinta infractiune. Este exact ce i-a facut Radu Tibulca lui Marius Cojan.

„Sesizarea penala, facuta prin denunt sau plangere, cu privire la existenta unei fapte prevazute de legea penala ori in legatura cu savarsirea unei asemenea fapte de catra o anumita persoana, cunoscand ca aceasta este nereala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, se arata in articolul 268 din noul Cod Penal, articol in care este descrisa infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare.

Corb la corb nu scoate ochii

Prin urmare, Marius Cojan a depus impotriva lui Radu Tibulca o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare. Dupa ce s-a plimbat aproape un an pe la sectiile de politie din Iasi (sectii conduse de sefi aflati in subordinea lui Costel Gatlan, tovarasul de cafteala a lui Tibulca), spre sfarsitul anului trecut dosarul a ajuns la in sfarsit la un procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi. Procurorii au inceput plangerea penala impotriva lui Radu Tibulca dar in final, dupa o ancheta superficiala in care nu i-a interesat nici faptul ca politistul a fost anchetat disciplinar aiurea de IPJ, procurorii au decis sa renunte la urmarirea penala. Motivul invocat este de toata jena. „Am primit acasa ordonanta Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, ordonanta in care se precizeaza ca se renunta la urmarirea penala deoarece Radu Tibulca este student, nu are cazier si a depus plangere fiind deranjat de faptul ca eu l-am verificat in baza de date a Politiei sa vad daca a mai fost sanctionat pentru abateri rutiere. Atat, motivarea procurorului a fost foarte scurta. Am facut plangere impotriva rezolutiei procurorului de renuntare la urmarirea penala dar mi-a fost respinsa. O sa-i dau in judecata pe latura civila. Alta solutie nu am”, a spus Marius Cojan.

Relativ recent, mai exact pe data de 22 februarie, la cererea procurorilor, magistratii Judecatoriei Iasi au confirmat ordonanta de renuntare a urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare, de catre Radu Tibulca. Cererea procurorilor a fost inregistrata la Judecatoria Iasi in dosarul nr. 36606/245/2017. Avand in vedere atitudinea procurorilor ne punem intrebarea de ce a mai fost trecuta in Codul Penal aceasta infractiune de inducere in eroare a organelor judiciare daca nu se aplica macar nici cand este hartuit penal un politist care si-a facut pur si simplu datoria? Sau trebuie modificat Codul Penal si sa se adauge ca sunt exceptati de la raspunderea penala odraslele comisarilor DGA?

Comisarul Tibulca a fost spalat de sefi

In ceea ce-l priveste pe Tibulca, in anul 2016, structurile speciale din Ministerul de Interne au cercetat cele aratate mai sus dar si alte abuzuri precum fabricarea unor dosare penale unor politisti care-i sanctionasera pe prietenii lui Tibulca. Inclusiv Directia Generala de Protectie Interna (serviciul secret al Ministerului de Interne) a contribuit la realizarea acestei anchete.  S-a constatat ca abuzurile semnalate sunt  reale dar Tibulca nu s-a ales nici macar cu un avertisment. Cum a scapat? Le-a spus „anchetatorilor” sai tot felul de minciuni si culmea l-au crezut. Le-a spus ca este victima fostului procuror DNA Emilian Eva care ar avea in continuare influenta asupra procurorilor DNA Iasi si care se razbuna prin intermediul presei dar si prin alte mijloace. Le-a mai spus ca ce care vorbesc despre abuzurile sale sunt corupti si de atunci se chinuie sa arate ca a avut dreptate. Despre ineptiile lui Tibulca legate de pretinsa influenta lui Eva am aflat, indirect, chiar de la comisarul DGA. Una din petitiile sale adresate sefilor sai dar si acte de urmarire penala din dosare ale DGA de care s-a ocupat exclusiv Tibulca au ajuns prin diferite surse si la jurnalistii 7 Est. Asta deoarece la Iasi aceste documente cu caracter secret sunt traficate ca la piata iar noi le-am obtinut chiar de la prietenii lui Tibulca care doreau sa-si loveasca diferiti dusmani cu ajutorul acestora.

Bianca CRISTEA

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments