Daca n-ar fi de ras, ar fi de ras. Binecunoscutele societati Groupama Asigurari SA si Uniqa Asigurari, firme care acorda despagubiri de zeci de milioane in cazuri unor accidente grave cu victime, s-au dat in judecata reciproc la Iasi, pentru niste penalitati de 12.000 de lei. Suma reprezinta retributia lunara a unui simplu director din cadrul celor doua mari companii de asigurari. Intr-o plingere adresata Judecatoriei iesene, reprezentantii Groupama au solicitat magistratilor sa-i oblige pe colegii de la Uniqa sa achite o despagubire de 11.445,52 de lei, suma ce a fost acordata unui client a carui autoturism a fost accidentat usor in urma unui eveniment rutier care a avut loc in februarie 2017. Mai precis, la data de 21 februarie, anul trecut, doua masini, un Opel Astra si o Toyota Land Cruiser, au intrat intr-o depasire riscanta. Prima masina era condusa de Alexandru Nucu, iar a doua de catre un anume Ioan Grecu. Opelul era asigurat cu polita RCA la Uniqa, iar Toyota la firma de asigurari Groupama. In timpul unei depasiri riscante, cele doua autoturisme s-au ciocnit undeva in lateral, cel mai mult avand de suferit evident masina Opel, condusa de Nucu, si care de fapt apartinea societatii comerciale Agroforest Plugari SA. Dupa intocmirea si finalizarea dosarului de daune, soferul de pe Opel s-a adresat SC Groupama SA, unde, in urma reparatiilor i s-au acordat despagubiri in cuantum de 22.891,05 lei (echivalentul a cca 5000 de euro). Numai ca, in urma unei analize mult mai atente a locului evenimentului rutier, s-a descoperit ca ambele parti au fost implicate insa vina principala o poarta soferul care avea polita de asigurare parafata si stampilata la sediul societatii Uniqa.
Pro si contra privind culpa comuna din accident
Practic, culpa s-ar datora intr-o masura mult mai mare conducatorului auto care era asigurat RCA la Uniqa Asigurari SA. “Din actele aflate la dosarul de constatare amiabila referitor la accidentul din data de 21 februarie 2017 precum si din declaratiile partilor implicate in eveniment, cat si fotografiile de la locul accidentului rezulta vina soferului asigurat la Uniqa. In baza contractului de colaborare incheiat intre parti si in conformitate cu legislatia aplicabila in baza OUG 54/2016, noi am invocat culpa comuna. A fost de acord sa platim doar 50 la suta din ceo peste 22.000 de lei, adica doar 11.000 de lei. Noi nu suntem de acord cu punctul lor de vedere”, au sustinut reprezentantii Groupama Asigurari. Juristii acestei firme de asigurari mai arata ca impactul dintre autoturisme a fost unul puternic, practic neputandu-se evita impactul. Stabilirea vinovatiei, fara interventia organelor de politie, cand au rezultat doar daune materiale, se face in baza formularului de constatare amiabila din accident si a declaratiilor persoanelor implicate. Aceste acte reprezinta un cumul de elemente si fapte in baza carora se solutioneaza de catre asiguratori, dosarele de dauna, precizeaza jurista Simona Sabau, de la Groupama. La final, aceasta societate a achitat toata suma de peste 22.000 de lei insa s-au intors dintr-o data si cer jumatate din suma inapoi.
“Vrem jumatate din bani inapoi”
Intr-o intampinare depusa la dosar, cei de la Uniqa Asigurari SA cer respingerea plangerii fondate de cei de la Groupama SA ca fiind neintemeiata. “Culpa asiguratului nostru consta doar in aceea ca acesta nu s-a asigurat la momentul efectuarii manevrei de schimbare a directiei de mers incalcand dispozitiile privind circulatia pe drumurile publice. Ne aflam intr-un caz de culpa comuna”, a conchis managerul Departamentului Litigii-Daune Adrian Diaconu, de la Uniga Asigurari. Una peste alta, directorii de la Groupama au achitat anterior toata suma iar acum vor jumatate din bani inapoi.
Nicu SAMSON